Slider1
Slider3
Slider2
previous arrow
next arrow

Moderne villabouw aan de Belgische kust | Govaert & Vanhoute

 Zwevende villa op een duin in De Panne, Dijkwoning nieuwe stijl in Knokke

Alles heeft zijn context. De functie van een gebouw moet tot uitdrukking komen in de vorm.Dat typeert ook de ontwerpen van het Brugse architectenbureau Govaert-Vanhoutte De vormgeving van woningen is in de regel eclectisch, futuristisch en strak. De schoonheid schuilt in de functionaliteit en de goede harmonie tussen massa, ruimte en lichtval. The Art of Living werd een exclusieve preview gegund bij twee bijzondere villabouwprojecten aan de Belgische kust.

Een betonnen sculptuur omringd door zand verrijst. Een zwevende villa op zandduin. Je moet maar op het idee komen! Bijzondere ideeën en een bijzondere verbinding met de natuur zijn bij het Brugse architectenbureau Govaert-Vanhoutte een soort vanzelfsprekendheid. “Ik was op zoek naar een nieuwe functionelere woning”, vertelt de bouwdame en ging speuren op Internet. Ik was direct gecharmeerd en onder de indruk van de bijzondere appartementen die Govaert-Vanhoutte realiseerde. Ik heb contact opgenomen en ben in gesprek gekomen met Damiaan Vanhoutte. Het ‘klikte’ meteen. Mijn ideeën en wensen kregen een perfecte vertaling.”

Bijzondere villa- bungalow
Het resulteerde in een bijzondere villa- bungalow, waarin alle woon- en leef ruimtes gelijkvloers zijn gerealiseerd. Aan de voorzijde van de woonkamer een zonruimte aan de achterzijde een schaduwruimte. Vanuit de living en keuken, die getuigen van ambachtelijk vakwerk, grootse verbindingen met een bijzonder terras. Voor de verbinding met de natuur en tussen binnen en buiten zorgen o.a. grote vijfmeter brede schuifpuien. Als je die open zet ruik je de zilte zeelucht. “Hier zit jodium in de lucht, dus je slaapt hier altijd voortreffelijk”, glimlacht Damiaan Vanhoutte. “Het is hier fantastisch wonen”zegt de bouwvrouw.


“Je leeft hier binnen en buiten. Die verbinding met de natuur geeft extra rust.”


Zonwerend glas
De schuifpuien in de villa zijn een heuse noviteit. Het 0,820 cm. zonwerend glas draagt een groot deel van het gewicht, waardoor stijlvolle dunne profielen volstaan. Mede dankzij een extra grote motor en een up-to-date domotica- systeem zijn de 500 kg zware puideuren opvallend soepel open en dicht te bewegen. Door ze te openen koel je, desgewenst, ook subiet de woning.Bijzonder zijn ook de stijlvolle glasgelakte deuren naar de slaapvertrekken en de vijf meter brede zwarte screenrollen voor de grote vensterpartijen. “Anders zat ik ’s avonds quasi op straat.”


“Nu heb ik alle privacy. Ik kan wel naar buiten kijken, maar je kunt niet naar binnen kijken”


100% CO²-neutraal
Inventief is ook de manier waarop voorkomen wordt dat er zand in de woning beland: 4 mm tussenruimte tussen de Woodstock planken op het fantastische terras. Alle zandkorrels zakken weg onder het terras, met vrij uitzicht op de natuur. Duurzaam, milieuvriendelijk en 100% CO²-neutraal is ook het aardwarmtesysteem onder en in de woning. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van zonne-energie, aardwarmte / aardkoude voor verwarming van water en verwarming en koeling van de woning. In de grote kelder onder de villa bevindt zich het inpandige deel van uw aardwarmtesysteem (warmtepomp en afgiftesysteem). “De kelder dient vooralsnog als opslagplaats, maar kan in de toekomst ook gebruikt worden als fitness of welnessruimte”, duidt Damiaan Vanhoutte.

Fotografie: Dré Wouters

 

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: