zwart wit interieur, the art of living, Dennis T'Jampens

Zwart wit interieur | T’ Jampens

Dennis T’Jampens stelde zichzelf de vraag: “Moet alles per se in één en dezelfde stijl zijn?” T’Jampens vindt van niet. Deze klassieke landelijke woning heeft een modern, zwart wit interieur. Met een bewoonbaar oppervlakte van 750 vierkante meter en een tuin van ongeveer dezelfde omvang, was deze woning een grootschalig project.

Vanaf het eerste ontwerp moment is er gezorgd voor een riante entree met doorkijk naar het tuinhuis en het zwembad achter in de tuin. Het is volgens de architect belangrijk dat binnen en buiten organisch met elkaar verbonden zijn. Het verschil tussen Dennis T’Jampens en andere architecten is zijn achtergrond. Van origine is Dennis interieurarchitect. Dit geeft het voordeel om vanuit beide disciplines te ontwerpen. Interieur en architectuur zijn evenwaardig. Een ander voordeel is, dat het team en opdrachtgevers nadien niet voor onmogelijke of dure aanpassingen komen te staan.

zwart wit interieur, the art of living, Dennis T'Jampens

Connectie tussen binnen en buiten

De connectie naar buiten begint al bij de keuken. Deze is met opzet aan de achterzijde van het huis geplaatst. De openslaande deuren geven de bewoners de mogelijkheid om met goed weer te genieten van de houten terrastafel. Er is zelfs een open haard geplaatst om dit genot ook met slechter weer te kunnen waarborgen.

zwart wit interieur, the art of living, Dennis T'Jampens

Open of gesloten?

Tussen de keuken en de woonkamer zijn glazen platen gevestigd. Deze zitten vast en kunnen niet worden dichtgeschoven. Toch geeft het een soort grens aan wat een toevoeging is voor de privacy. De transparantie brengt die verbondenheid weer terug in het zwart wit interieur, maar belemmert de ruimtelijkheid en beleving niet. Bij het kantoor is dit anders. Deze ruimte moet wél kunnen worden afgesloten. Om deze reden zijn er witte puien geplaatst tussen de living en het kantoor. De bewoners kunnen dus zelf kiezen of de puien open staan en het kantoor bij de woonkamer getrokken wordt. Of dat de puien gesloten zijn en het kantoor afgezonderd wordt van de woning.

zwart wit interieur, the art of living, Dennis T'Jampens

Zwart wit interieur

Zo open als de ruimtes zijn, zo gesloten zijn de wandkasten. Hierbij heeft de bewoner zelf de keuze wat hij/zij wil laten zien. Er is dus een mogelijkheid om boekenkasten, drankkasten, keukenapparatuur en de televisie op te bergen. Door deze mogelijkheden kun je oneindig veel sferen geven aan het strakke zwart wit interieur. Bijvoorbeeld, het ene moment van de dag laat je wel je boekenkast zien, het andere moment van de dag niet. Dit geeft een ander gevoel en een ander aanzicht. Een leuk weetje, als we het toch over de sfeer in huis hebben. De architect heeft zelfs gordijnen laten plaatsen, ondanks dat de bewoners nauwelijks last hebben van inkijk. Het is enkel bedoelt voor het effect op de uitstraling van het interieur.

____

Tekst: Celine Jacobs
Fotografie: Thomas de Bruyne

 

Wil je het hele project bekijken?