zwart wit interieur | Architectenbureau van Steenkiste, the art of living

Zwart-wit interieur: contrasten maken eenheid | Architectenbureau Van Steenkiste

Een woning voor twee mensen hoeft niet overdreven groot te zijn, maar moet wel des te meer een eenheid vormen. Door in alle ruimten voor een samenspel tussen de kleuren zwart en wit te kiezen en vooral door ze rond een indrukwekkende vide te concentreren is dat perfect gelukt met deze villa. Balkons, terrassen en brede ramen versterken bovendien de visuele verankering van de woning in een prachtig heuvelachtig en bosrijk landschap. Binnen tref je een zwart-wit interieur dat juist ervoor zorgt dat eenheid ervaren wordt in de villa.

Deuren: L-Door Nassau. Trap: DR-M Design Stairs.

zwart wit interieur | Architectenbureau van Steenkiste, the art of living

Domotica: Niko België. Haard – binnen: NV Standard Ahz. Glazen borsteweringen: Install.company BVBA.

Interieurbedrijf: Sion Office Interieur.

 

Secuur en veeleisend

De magnifieke metalen trap die langs het hoge raam leidt verbindt gelijkvloers en eerste verdieping tot één geheel. De overloop op de eerste verdieping geeft aan de voorkant uit op een ruimte die een meervoudige functie heeft. Ze wordt enerzijds gebruikt als televisiekamer, als ‘mancave’ en anderzijds als logeerkamer. Strijktafel, wasmachine en droger zijn ondergebracht in een apart washok. Het kleine terras aan de voorzijde kan worden gebruikt voor een droogrek. Ingemaakte kasten bieden plaats aan voorraden.

Vloeren: LiquidFloors. Raamdecoratie: Studio DP.

zwart wit interieur | Architectenbureau van Steenkiste, the art of living

Designmeubelen

Het zwart-wit interieur als contrast is ook op het gelijkvloers aanwezig, zowel in de trap, die in perfect dezelfde tint wit als de vloer doorloopt, als in de keuze van de wandmeubels en de gashaard. Maar het voordeel van dit zwart/wit spel is dat er ook ruimte blijft voor losse objecten, in andere kleuren. “Ik kom uit een familie van meubelhandelaren en heb zo een aantal mooie designstukken in bezit gekregen, waaronder een Minotti bank en lampen van Occhi. Ik zeg niet dat onze living rond die bank is opgebouwd, maar hij was natuurlijk te mooi om in ons oude huis te laten staan. Na de verhuizing bleken die individuele objecten het zwart-wit contrast alleen maar extra in de verf te zetten. Het mag wat afwijken.”

zwart wit interieur | Architectenbureau van Steenkiste, the art of living

Stukadoor: Consteca pleisterwerk. Architect: Architectenbureau Van Steenkiste. Bouwbedrijf: De Roover Louis En Zoon.

 

Optisch weggewerkt

Overal zijn ingemaakte kasten voorzien, overal zijn die optisch goed weggewerkt, net als de overige deuren. De enige die zichtbaar zijn, zijn eigenlijk de glazen tussendeuren. Tussen de keuken en de garage is een bijkeuken geïnstalleerd, maar de toegang daartoe oogt als een deel van de keukenwand. Die aanpak zorgt voor vloeiende overgangen tussen de ruimtes en voor een gevoel van rust. In combinatie met de vredigheid die van de omringende natuur uitgaat levert dat een ideaal woonklimaat, een huis waar je, bij wijze van spreken, tot in lengte van dagen op je gemak kan zitten mijmeren voor een van de ramen.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: German Bourgeat

___
Wil je meer zien van Achitectenbureau Van Steenkiste?