Licht & akoestiek in één

ZUMI combineerde licht en akoestiek in ‘Soundscapes’-project

Zumi

Innovatief Belgisch design bekroond in Londen
Het Belgische verlichtingsbedrijf ZUMI is op de Surface Design Awards in Londen bekroond met een award voor het project ‘Soundscapes’. Startup ZUMI was de enige Belgische winnaar in deze internationale competitie. De verlichtingsproducent uit Gistel combineert de nieuwste LED lichttechnologie met akoestiek, geluid andere opties waarmee ZUMI een trendsetter is in de sector.

Light & acoustics
De Surface Design Awards bekronen jaarlijks een reeks projecten die innovatieve materialen, design en architecturale kwaliteiten weten te voldoen. Dit jaar werden 80 projecten uit 16 verschillende landen ingediend. In de categorie ‘Light and acoustics’ kreeg startup ZUMI een award voor zijn creatie ‘Soundscapes’.

Akoestisch paneel
“Het ging om een project op de Kanaalsite van Axel Vervoordt in Antwerpen. In nauwe samenwerking met Alex Gaspar, eigenaar van Autodialog, hebben wij een uniek en vernieuwend lichtconcept kunnen realiseren”, vertelt Stephan Mees. “Voor een grote vergaderruimte met veel harde materialen en een stalen plafond dacht men eerst aan een verlaagd plafond. Maar wij hebben een akoestisch paneel gecreëerd waarin verlichting verwerkt zat. Op die manier bleef de ruimte zo dicht mogelijk bij zijn oorspronkelijke uitstraling.”

“Onze Soundscapes zijn een modulair systeem van verticaal en horizontaal gependelde panelen en geïntegreerde lichtprofielen. Deze panelen zijn niet alleen performant in akoestische absorptie maar bieden ook een hoogstandje in lichttechnologie.”

Zumi

Zumi

Zumi

Zumi

Human centric light
ZUMI maakt in zijn producten gebruik van PI-LED technologie, een innovatie die het mogelijk maakt om licht maximaal af te stemmen op wat de gebruikers en bezoekers nodig hebben. Tony Decavele van ZUMI: “We maken producten met grote aandacht voor human centric light, de manier waarop licht mensen beïnvloedt. Met PI-LED kan je enerzijds de lichtintensiteit afstemmen op het moment van de dag of ook de kleurtemperatuur in lijn brengen met de sfeer die de ruimte nodig heeft: een diner bij kaarslicht of een hippe lounge, bijvoorbeeld.”

Ontwikkeling en productie in België
ZUMI is een jonge speler in de verlichtingswereld. Het bedrijf werd opgericht in 2015 en focust zich op de combinatie van verlichting, akoestiek, geluid en andere aspecten. Het produceert en ontwikkelt geïntegreerde oplossingen voor hospitality, retail, healthcare en residentiële projecten. Vandaag telt de serie een 80-tal producten. ZUMI produceert in België met een tiental medewerkers en exporteert vandaag de dag al naar Europa en het Midden-Oosten.

“De bekroning tijdens de Surface Design Awards was voor ons een verrassing. We hadden het ‘Soundscapes’ project ingediend om wat extra internationale naamsbekendheid te halen. Maar nu we als winnaar tussen een reeks grote namen staan, zijn we toch bijzonder fier op deze award. Ze zal ZUMI zeker een boost geven in onze verdere internationalisering”, besluiten Stephan Mees en Tony Decavele.

 

___
Bekijk hier alle informatie van Surfacedesignshow