Zo verwijder je kalk in je badkamer

Het ontstaan van kalk in je badkamer is een veelvoorkomend probleem. Het kan erg vervelend zijn, omdat het slecht is voor de gezondheid en er daarnaast lelijk uitziet. Maar hoe kun je hardnekkige kalk verwijderen? In dit artikel vind je enkele tips over het verwijderen van kalk.

Het gebruik van azijn

Bijna iedereen heeft wel een fles azijn in huis staan. Deze stof kan voor veel doeleinden worden gebruikt, waaronder het verwijderen van kalkaanslag. Hiervoor mix je een deel azijn met wat water en spuit je het via een spuitfles op de kalk. Nadat je het een paar minuten hebt laten intrekken, kun je de kalk er zo afvegen. Als dit niet het geval is kun je de concentratie azijn wat verhogen.

Het gebruik van citroenzuur

Citroenzuur is makkelijk te verkrijgen uit citroenen of gewoon via een potje. Ook wordt het gebruikt in verschillende reinigingsmiddelen. Ook het citroenzuur moet gemengd worden met het water. Vervolgens wordt dit over de kalkaanslag gegooid en kun je het na enkele minuten intrekken met een doekje verwijderen.

Het gebruik van baking soda

Baking soda wordt vaak gebruikt bij het verwijderen van kalkaanslag. Dit huishoudelijke product kan samen met water tot een pasta worden gevormd. Deze wordt over de kalkaanslag gesmeerd, waarna je het na een paar minuten kan verwijderen via een borstel of doek. Vervolgens moet het nog worden afgespoeld met water. Het gebruik van baking soda is verstandig als je te maken hebt met hardnekkige kalk.

Het gebruik van cola

Zelfs cola kan worden gebruikt om hardnekkige kalk te verwijderen. Dit komt doordat cola zuur is en bepaalde mineralen waardoor de kalk oplost. Giet de cola over de kalkaanslag en laat het vervolgens een paar uur zitten. Via een doek of borstel schrob je de kalk er dan zo af. Spoel alles vervolgens nog een keer grondig af met water.

Het gebruik van schuurmiddel

Als de kalkaanslag nog maar niet weggaat, dan kun je gebruik maken van schuurmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schuurpapier en staalwol. Let er hierbij wel op dat het mogelijk is dat je de badkamer beschadigd. Ga dus heel voorzichtig om met deze materialen.

Het inhuren van een expert

Als al deze tips niet werken, dan is het verstandig om een expert in te huren. Deze weet namelijk precies hoe hij dit hardnekkige probleem moet oplossen. Daarnaast heeft hij ook beschikking tot professionele middelen. Veel succes!