Zelfvoorzienende villa | Anja Vissers
Zelfvoorzienende villa | Anja Vissers
Zelfvoorzienende villa | Anja Vissers
previous arrow
next arrow
Slider

Zelfvoorzienende villa | Architectenburo Anja Vissers

Gesloten aan de voorzijde, open aan de achterzijde

Voor een nieuwbouwproject, gerealiseerd door Architectenburo Anja Vissers, gaven de opdrachtgevers aan dat zij afgesloten van de straat wilden zijn, maar juist open naar de tuin. Aannemer Luc Herdewijn zette dus een ruwbouw neer die geen inkijk vanaf de straat toeliet en er kwam een tuinpoort van Smego die de afsluiting ook op het niveau van het voetpad markeerde.

De bouwdame wilde in de keuken wel de hele dag profijt kunnen hebben van het zonlicht. Dat heeft ze gekregen door middel van een raam aan de straatzijde. “De bewoners zijn ook enthousiaste fietsers, dus ze kunnen via een opening in de patio zo achterom naar de fietsenberging rijden”, zegt Anja Vissers. Alle aluminium buitenkozijnen werden geleverd door Beerse Aluminium Werken.

Poolhouse annex logeerhuis

De achterkant van de villa is het tegendeel van de voorzijde. De keuken heeft bijvoorbeeld een breed raam, dat al begint op spoelbakniveau en dat zicht geeft op de hele tuin. Direct achter de keuken begint een groot terras, dat dankzij de overdekking ook vroeg in het voorjaar en lang in de herfst kan worden benut. Er is een zwemvijver en achter in de door Willy Mol aangelegde tuin staat een poolhouse. Het dient zowel voor de bewoners als voor gasten, want er is een logeerkamer met badkamer in ondergebracht. En een sauna, geleverd door Hanolux. Ook vanuit die sauna heb je een schitterend zicht op de tuin.

Zelfvoorzienende villa | Anja Vissers

Zowel binnen als buiten werd er gebruik gemaakt van natuursteen van G&M Natural Stones.

Het schrijnwerk buiten werd verzorgd door Beerse Aluminium Werken bvba.


“De achterkant van de villa is het tegendeel van de voorzijde”


Keuken, natuursteen, Mediterranean Green, G&M Natural Stones, breed raam, zicht op de tuin, houten tafel, houten kastjes, zelfvoorzienende villa, Anja Vissers

Architectenburo Anja Vissers combineerde het natuursteen van G&M Natural Stones met eik neer voor een warme sfeer, zoals hier in de keuken.

Comfort, daar draait het om in deze woning. De heating, ventilation en air conditioning (HVAC) werd daarom secuur aangelegd door het bedrijf Oostvogels.

Zelfvoorzienend
De bewoners zijn grotendeels zelfvoorzienend op energiegebied dankzij de diverse installaties van Oostvogels Verwarming. Onder meer een geothermische warmtepomp, een zonneboiler voor de zwemvijver en vloerverwarming in combinatie met gespoten vloerisolatie van Iso-Time. Een geboorde put creëert hier een eigen watervoorziening en heeft aansluiting op het drinkwaternet overbodig gemaakt. Dankzij het platdak van Demessemaeker kan het regenwater bovendien volledig opgevangen en gerecupereerd worden.

Doorkijkhaard
Maar comfort is voor een deel ook sfeer. Daarom werd er in de living door AMA haarden een grote doorkijkhaard van het merk Bellfires geplaatst. Anja Vissers: “De haard is deel van een scheidingsmuur. Boven de haard is aan de ene zijde een groot televisiescherm geïnstalleerd. Aan de andere zijde bevindt zich een deel van de bibliotheek. Er staan daar ook twee relaxzetels, zodat het een aangename ruimte is om te lezen of wat te werken. De bouwheer heeft zijn eigen buro, maar die ruimte is zodanig vormgegeven dat ze later zonder veel ingrepen tot een slaapkamer met badkamer kan worden getransformeerd. De woning is dus ook levensloopbestendig gemaakt.”

Woonkamer, houten vloer, grote ramen, zithoek, living, Reynaers Aluminium, zelfvoorzienende villa, Anja Vissers

Binnen is het schrijnwerk en het parket gerealiseerd door Segers Interieur.

Schitterende gordijnen van Goelen raamdecoratie. De Bellfires haard van AMA scheidt de living en de bibliotheek en geeft meteen een heerlijke warmte af. Het meubel onder de haard is uitgevoerd in satijnlak.

In deze bibliotheek is architecturaal neer eiken toegepast (alles verticaal) met ingewerkte verlichting door Segers Interieur.


“Je kunt geen architectuur maken zonder interieur en andersom geen interieur zonder architectuur”


Badkamer, Mediterranean Green, Natuursteen, G&M Natural Stones, spiegels, wastafel, zelfvoorzienende villa, Anja Vissers

In deze badkamer zijn het VOLA kranen die de show stelen. Verder zijn hier ook verschuifbare spiegels toegepast.

Verschuifbare spiegels
Ook in de slaapkamers en de badkamer is er overal natuurlijk licht. Om daar optimaal van te kunnen profiteren, is er voor het lavabomeubel zelfs een constructie gemaakt die het mogelijk maakt de spiegels op rails te verschuiven. Het gebruikte Mediterranean Green natuursteen is afkomstig van G&M Natural Stones en werd onder meer gebruikt in de keuken, de badkamer en op het terras. Het is aan de oppervlakte gevlamd en geborsteld, wat de steen een ietwat ruw karakter geeft. Dit materiaal werd gecombineerd met eik neer om een warme sfeer te creëren. “Dat is ook de reden dat wij niet alleen willen instaan voor het ontwerp van de ruwbouw zelf, maar ook voor het interieur. We doen het niet zonder, omdat ik vind dat je geen architectuur kan maken zonder interieur en andersom geen interieur zonder architectuur”, aldus Anja Vissers.

Sauna, Wellness, Hanolux, ontspannen, zelfvoorzienende villa, Anja Vissers

Zelfvoorzienende villa | Anja Vissers

Het platdak met Icopal roofing werd geplaatst door Demessemaeker uit Herentals. Een plat dak met roofing van Icopal laat toe om regenwater voor 100% op te vangen en te recuperen.

Zelfvoorzienende villa | Anja Vissers

In het poolhouse bevindt zich naast een logeerkamer met badkamer ook een sauna van Hanolux. De warme verlichting wordt aangestuurd met schakelmateriaal van het merk Niko.

Zelfvoorzienende villa | Anja Vissers

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Liesbet Goetschalckx & Hendrik Biegs

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!