Zelfvoorzienend | BNE Architecten
Zelfvoorzienend | BNE Architecten
Zelfvoorzienend | BNE Architecten
previous arrow
next arrow
Slider

Moderne, witte zelfvoorzienende villa | BNE Architecten

 Slechts een klein deel van de oude woning is blijven staan

In het Vlaams-Brabantse landschap renoveerden architecten Bart Van Meerbeek en Ellen Vanhole van BNE Architecten een eengezinswoning tot een totaal nieuw huis. Slechts een klein deel van de oude woning is blijven staan. De moderne, witte villa ligt op een heuvel met een schitterend uitzicht op de stad en is bijna helemaal zelfvoorzienend en energieneutraal.

Je komt de villa binnen via een overkapte entree die veel privacy biedt. Het glas van de voordeur is namelijk gefumeerd. Meteen stap je binnen in een grote living met de keuken in het verlengde. Bij de keuze voor het houtwerk in de keuken is rekening gehouden met de designtafel. Het keukenblok kan, wanneer dat nodig is, verlengd worden door de tafel eraan te schuiven. Er is exact dezelfde houtsoort toegepast.

Verborgen gordijnen
Hoge ramen, plafondhoge deuren die ruimte creëren en designverlichting die volledig domoticagestuurd is, zorgen voor openheid en licht. In de living lijken geen gordijnen te hangen, maar deze zijn er wel. Met een druk op de knop verschijnen ze van achter het tv- en haardmeubel vandaan en schuiven ze voor de gehele schuifpui.

Houten eettafel, living en keuken, Zelfvoorzienend, BNE Architecten

Houten eettafel, living en keuken, grote ramen, Zelfvoorzienend, BNE Architecten

Interieurbouwer Voo-Do BVBA maakte de kasten, zoals deze in de keuken, precies op maat.

Strakke, witte keuken, maatwerk, zicht op de tuin, Zelfvoorzienend, BNE Architecten


“In de meeste ruimtes is het meubilair als maatwerk in de architectuur geïntegreerd”


Keuken en living in een, licht en ruimte, grote ramen, Zelfvoorzienend, BNE Architecten

Zowel de tuinmeubelen als de designstoelen in de keuken en de Bocci lamp met de elf bollen in de hal werden geleverd door Feel at Home.

De Rais houthaard van Standard AHZ matcht prima met de 1,65 inch flatscreen van Sony en de Bose systeemboxen, geleverd door Audiomix.

De moderne houten deuren van Brems Doors benadrukken het strakke interieur.

Maatwerk meubilair
In het interieur zijn vooral neutrale kleuren gebruikt: veel zwart, wit en hier en daar een kleuraccent. Veel losse meubelen vind je in deze woning niet. In de meeste ruimtes is het meubilair als maatwerk in de architectuur geïntegreerd. Bij het materiaalgebruik is rekening gehouden met zowel de losse meubelen als het design van de rest van de woning.

Slaapkamer met terras
Op de begane grond bevinden zich naast de living en keuken een slaapkamer met aansluitend een badkamer en dressing. Deze heeft open en gesloten kasten en een grote, verlichte spiegel wat de ruimte eruit laat zien als een ware boetiek. Grenzend aan de slaapkamer ligt aan de buitenzijde een klein omsloten terras met daarop een jacuzzi.

Op de eerste verdieping bevinden zich alleen een logeerkamer met een inloopkast en badkamer en een vide. De wand op de vide vormt de kantoorruimte. Hier valt veel licht naar binnen vanuit het raam dat doorloopt tot aan het plafond.

Vide, bovenverdieping, strak en wit, verlichting, Zelfvoorzienend, BNE Architecten

Er zijn zoveel mogelijk neutrale kleuren toegepast, bijvoorbeeld in de Mosa tegels en de gordijnen van Boeckx decoratie.


“Grenzend aan de slaapkamer ligt aan de buitenzijde een klein omsloten terras met daarop een jacuzzi”


Terras met lamellendak van Umbris, Zelfvoorzienend,BNE Architecten

 

Op het terras kunnen de UMBRIS aluminium lamellen gesloten en geopend worden zoals de bewoners het willen.

Twee terrassen
De tuin is groot genoeg om altijd een plekje in de zon te kunnen opzoeken en één van de twee terrassen is voorzien van buitenverwarming. Dankzij de lamellen overkapping op het terras bij de living kun je ook buiten zitten wanneer er veel zon is of op een regenachtige dag. De lamellen zijn naar wens open en dicht te zetten, zodat er gespeeld kan worden met zon en schaduw en ze zijn volledig waterdicht af te sluiten. Alles is strak afgewerkt; zelfs de waterafvoer is weggewerkt in de muren. Tussen de terrassen bij de living en de keuken in ligt een wateroppervlak dat een mooie reflectie geeft, zeker ’s avonds.

nox Zwembaden Gydion, Terras, wateroppervlak, reflectie, tuin, Zelfvoorzienend, BNE Architecten

Het lijkt een zwembad, maar het is een Inox waterpartij van Inox Zwembaden Gydion, die met name ’s avonds een prachtige reflectie geeft.

Zelfvoorzienend
De woning is voor een groot deel zelfvoorzienend en bijna klimaatneutraal. Een goed geïsoleerd schild, driedubbele beglazing, een geothermische warmtepomp en balansventilatie zorgen daarvoor. Bovendien liggen er zonnepanelen op het dak voor extra elektriciteit. Deze zijn weggewerkt achter de dakrand zodat ze niet opvallen.

De finishing touch wordt verzorgd door de Quooker kokendwaterkraan in de keuken, de volledige LED verlichting en vloerverwarming in plaats van radiatoren. Het resultaat is een verrassend zuinige woning met verrassend mooie accenten. Een woning om van te genieten, net als van het uitzicht.

 

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Hendrik Biegs

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Web editor: Juultje Peels     |

Datum: 25 | jan | 2018


Tags: , , , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!