Woning met rieten dak op prachtig landschap

Denoldervleugels

De woningen van architectenbureau DENOLDER-VLEUGELS uit Eindhoven vormen een combinatie van het beste uit de traditionele en modernistische stijlen. Ook in deze Limburgse villa komt die mix terug, met een getrapt rieten dak en een onderkant waarin grote glaspartijen voor veel transparantie zorgen. De sfeer van de traditie en het comfort van het modernisme staan hierbij niet alleen garant voor een aantrekkelijke en unieke vormgeving, maar ook voor een optimaal woongenot.


Ontwerp

Landschap, Rieten dak, Glas, The Art of Living

Uniek ontwerp

Bas Den Older had reeds enkele projecten gedaan over de grens en de plannen gemaakt voor de renovatie van de ouderlijke villa van de bewoners. Het echtpaar kende zijn stijl en zorgvuldige manier van werken. Dat schiep vertrouwen. “We hebben jaren gezocht naar een geschikte kavel “, aldus de gastvrouw. “Tenslotte vonden we deze, ver van de straat en omringd door bossen en weilanden. Er stond al een woning op die we aanvankelijk wilden renoveren maar die we toch hebben moeten vervangen door nieuwbouw. Mijn man en ik zijn elk werkzaam in een andere sector, ik in de mode en hij in de bouw. Toen we onze droom­woning in ons hoofd vormgaven, had hij steeds meer oog voor het technische en het budgettaire en ik voor het creatieve. Die tegenstelling tussen realistisch en gedurfd hield ons goed in balans en leidde tot een wensenlijstje waarin we ons beiden helemaal konden vinden.”

Bij zo’n prachtige locatie, met een lange oprit, horen een ruime parking en een majestueuze entree, vond Bas Den Older. Die is er dan ook gekomen. De vide zorgt ervoor dat het daglicht de brede trap vol in het zicht zet, net als de overloop daarboven. Er is ook een zijingang die direct toegang geeft tot de keuken en die merkwaardig genoeg óók iets majestueus heeft. “Van daaruit heb je zicht op de metalen trap die naar de patio onder het maaiveld leidt. Mijn manier om daglicht te brengen in de kelderverdieping, waar ruimte is gemaakt voor het onderbrengen van alle technische installaties, voor berging, wassen enzovoorts “, zegt Bas Den Older. “Welke ingang je ook kiest: er valt altijd iets te bewonderen.”


Benedenverdieping

Landschap, Rieten dak, Glas, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Beeld en Geluid

NV Elektro Schroeyen

Opvallende achterwand

De zitkamer ligt iets lager dan de keuken maar vormt desondanks één grote open ruimte daarmee. De vele ramen rondom geven zicht op de grote tuin, met zijn groepjes speciaal aangeplante bomen, zoals de prachtige kurkeik bij het terras van de keuken, evenals op het zwembad. Er zijn diverse ontspanningsmogelijkheden in deze woning, naast zwemmen is dat fitnessen of plaatsnemen in de sauna, waarbij de blik op het eigen zwetende lichaam kan worden gericht. Daarvoor hebben de bewoners geïnvesteerd in de best mogelijke apparatuur. Maar er is ook het vertezicht, op de weilanden met paarden en op de bossen, vierkante meters die niet ij de kavel horen maar die wel deel uitmaken van de beleving. “Als wij ontwerpen is dat altijd vanuit een integrale visie, waarin ook het ontwerp van de tuin en het interieur wordt meegenomen” , legt Bas Den Older uit. “We denken ook mee met de inrichting. Om dit proces te vergemakkelijken maken we al in een vroeg stadium een 3D model voor onszelf en de opdrachtgevers.” Het samen denken heeft in de keuken geresulteerd in een zeer ruim kookeiland en een prachtige, zwarte achterwand, die zich doorzet in een schuifdeur die de ruimte afsluit van de bijkeuken. Wanneer ze wordt gesloten onthult ze verrassend genoeg een drankkast. Maar ook de eettafel valt op, door zijn bijzondere vormgeving. Voor al deze meubelen geldt dat ze maatwerk vormen en dat de opdrachtgeefster zeer nauw bij de totstandkoming ervan betrokken is geweest: “Voor het kookeiland ging dat zover, dat de schrijnwerker eerst een model in een goedkoper materiaal heeft gemaakt’’, zegt de gastvrouw. “Hij zei: ‘Als het toch niets wordt wat u in gedachten heeft, weten we dat tenminste bijtijds.’ Maar het resultaat is uit-eindelijk precies geworden wat me voor ogen stond.”


Badkamer

Landschap, Rieten dak, Glas, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix Door Systems

Praktisch en apart

Op de verdieping is vooral de badkamer de eyecatcher. Met de maat-kasten tegen de wanden en het ligbad en de douchecabine in het midden van de ruimte geplaatst, is deze badkamer er letterlijk een uit duizenden. Heel anders dan de gebruikelijke inrichting (met douche en badkuip tegen de muur). Mede daardoor wekt deze badkamer heel sterk het hotelgevoel op waar zoveel bewoners van residentiële huizen naar streven. Tegelijk heeft de gastvrouw ervoor gezorgd dat alle badbenodigdheden op goed zichtbare en bereikbare plaatsen liggen en dat er vanaf de deur geen vol zicht is op degene die doucht. De ruimte is dus ook zeer praktisch. Hetzelfde geldt voor de dressing, die in de gang die naar de badkamer leidt, is ondergebracht. De specifieke vormgeving van de bad-kamer is evengoed een sterk staaltje van architectuur als van interieurvormgeving.


Exterieur

Landschap, Rieten dak, Glas, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Kalei & schilderwerken

Gevelco

Rieten dak

Casarit

Architect

DENOLDERVLEUGELS

Metaalwerken

P&G Metaalwerken

Een plek vol rust

Aanvankelijk wilde de gastvrouw elke ruimte in huis inrichten volgens een ander landenthema: een Marokkaanse, Spaanse, Franse kamer enzovoorts. “Ik reis erg veel, zowel voor mijn werk als privé, en ik doe tijdens zo’n reis altijd inspiratie op. Het lag dan voor de hand die te vertalen in onze eigen woning, maar vriendinnen overtuigden me ervan dat niet te doen. Een huis moet een plek zijn waar je tot rust komt, fysiek maar ook mentaal. Zo hebben we besloten niet voor verschillend ingerichte ruimtes te gaan maar juist één sfeer in de hele woning te creëren. We hebben wel al diverse kunstwerken en aparte lampen geplaatst en er zullen de komende jaren nog wel volgen, maar voor de rest moeten we hier vooral kunnen ontladen. De voorbije zomer hebben we gemerkt dat zowel het huis als de omgeving zich daar ook helemaal toe lenen.”

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 23-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Dré Wouters

Fotografie: DENOLDERVLEUGELS