Woning met modern uiterlijk maar met historische élan

Blower Interieur

1958 is bijzonder in de Belgische geschiedenis: het jaar van de Expo, die een boost gaf aan onze welvaart en ons zelfvertrouwen. Een aantal elementen in deze stadswoning, met als bouw-jaar 1958, weerspiegelen de magie van dat Expo-jaar, zoals de inkomhal, de trap en de gebogen muur in de woonkamer. De nieuwe bewoners stripten de woning volledig en maakten de ruimtes opener en comfortabeler, maar herstelden tegelijk deze fraaie elementen in hun oude glorie. Zo werd het een nieuwe start, voortbouwend op een historisch élan.


Woning

Modern, Wand, Zolder, The Art of Living

Alle leveranciers van de woning

Binnenschrijnwerk

Wood You

Verlichting

NV Kreon

Interieurarchitect

blower interieur

Lift

Verolift

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Terazzo

Brachot

Parketvloer

’t Interieurke

Midden in de stad

De Romboutstoren van de gelijknamige kathedraal is goed zichtbaar vanuit de vensters van deze woning in Mechelen. Wie terug in de stad gaat wonen doet dat het best in het centrum en niet ergens aan de rand, waar het  verschil tussen stad en platteland soms maar erg vaag is. “Wij hebben jarenlang in een prachtige villa in een dorp gewoond”, zegt de heer des huizes. “Het was er erg stil. Als ik ’s ochtends om kwart voor acht naar mijn werk reed, stond er een oude dame voor het raam van haar kamer in het WZC en wuifde naar mij. Op den duur vertrok ik nooit eerder of later om haar niet teleur te stellen. Toen  ik  me  daarop  betrapte,  zei  ik  tegen  mijn  vrouw  dat  het  tijd  werd  te  verhuizen, voordat ik zelf staande aan zo’n venster zou eindigen.”

Twee ingangen

De villa werd verkocht en de stadswoning aangekocht. De kopers hadden een uitgebreide wensenlijst, waarop zelfs een inpandige garage stond, en dit huis voldeed aan het overgrote deel van hun verlangens. “We hebben zelfs  het  aantal  vierkante  meters  dat  we  in  onze  villa  hadden  kunnen  behouden, zodat we hier, mét onze vier kinderen, allerminst op elkaars lip zitten. Het is een, in veel opzichten, uniek huis, dat vroeger een artsen­woning is geweest. Je ziet dat nog aan de entree, waar één deur naar de praktijk  en  een  ander  naar  het  privédeel  leidde.  Die  voormalige  praktijk­ruimte  bleken  we  niet  nodig  te  hebben,  dus  die  hebben  we  verhuurd  aan  een bedrijf. Maar de inrichting van de woning was, in de nog grotendeels oorspronkelijke staat waarin we haar aantroffen, echt wel gedemodeerd. Er moest dus een grondige renovatie komen en dat konden we niet zelf.’’

Het nieuwe centrum

Daarvoor werd een beroep gedaan op Blower Interieur in Mechelen, een bureau  met  verscheidene  specialisten  in  dienst  en  een  ervaring  van  inmiddels  twintig  jaar.  Het  motto  van  Roos  Blower  en  haar  team  is  dat  details geen details zijn, maar juist het verschil  maken, een uitspraak van Charles Eames. Dat ze die uitspraak in haar werk ter harte neemt,  is  goed  te  merken  aan  deze  stadswoning,  waar  ze alleen al door het kundig en consequent gebruik van de kleur zwart in staat is geweest een gevoel van eenheid te scheppen. “De keuken was te klein, dus die is vergroot en gemoderniseerd, maar Roos heeft er bijvoorbeeld ook gezorgd voor een handige alkoof”, aldus de heer des huizes. “Er  is  een  glazen  wand  die  volledig  zicht  geeft  op  ons  ruime terras en er is natuurlijk ook direct toegang daar­toe vanuit de keuken. Via de stalen deur met glas hebben we dan weer zicht op onze woonkamer”. Zo is de binnenhuisarchitect erin geslaagd  van  een  ruimte  die  oorspronkelijk  nooit  bedoeld  was  het  centrum te zijn van het leefgedeelte alsnog dat middelpunt te maken.

Gebogen wand

In de woonkamer is de open haard nieuw, maar niet de gebogen houten wand. Er werd zelfs een schrijnwerker ingeschakeld om die weer helemaal in  de  oude  staat  terug  te  brengen.  “Dat  wil  zeggen  dat  de  wand  een  combinatie is van oorspronkelijke delen en nieuw aangebrachte, en dat je  het  verschil  daartussen  absoluut  niet  kunt  zien’’,  zegt  Roos Blower. Lage zitelementen maken duidelijk dat deze ruimte  bedoeld  is  voor  een  gezellig    samenzijn  rond  de  haard of voor televisiekijken. Maar er is ook altijd iets te zien  op  het  plein  beneden,  in  tegenstelling  tot  op  het  omvangrijke  terras  aan  de  achterkant,  dat  is  omgeven  door  hoge  muren  en  waarop  een  stilte  heerst  die  je  eerder op het platteland zou verwachten. De bewoners kunnen zich er vrijwel onbespied wanen.


Badkamer

Modern, Wand, Zolder, The Art of Living

Alle leveranciers van de badkamer

Inbouwnissen badkamer

LoooX

Intimiteit versus ruimtelijkheid

Wanneer men de trap bestijgt om de slaapkamers boven te bezoeken, valt pas werkelijk op hoe groot deze stadswoning is. Door het glas in de koepels valt er een natuurlijk lichtinval op deze verdieping. De jongens hebben elk een gelijkaardig ingerichte kamer, met veel bergruimte. De slaapkamer  van  de  ouders  kenmerkt  zich,  net  als  hun  badkamer  en  dressing,  eerder  door  intimiteit  dan  door  ruimtelijkheid.  Dat  blijkt  bijvoorbeeld uit de plaatsing van het ligbad: aan één kant een wand, aan  de  andere  de  spiegels  van  de  wastafel  en  vooraan  zicht  op  de  slaapkamer.  Wie  een  bad  neemt,  wil  zich  warm  voelen  en  niet  nood­zakelijk alleen. Als je haast hebt en niet wilt praten, neem je wel een douche. “Nergens in de  woning zijn grote constructiewerken uitgevoerd’’, zegt de bewoner, “maar wel veel kleinere aanpassingen, en het zijn die geslaagde aanpassingen die ons er zo goed doen thuis voelen.”


Bovenverdieping

Modern, Wand, Zolder, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Roze badkamer meubel

Detremmerie

Appartement op zich

De  bovenste  verdieping  is  het  domein  van  de  dochters.  Zij  zijn  al  wat  ouder  en  hebben  dus  ook  behoefte  aan  meer  ruimte  voor  zichzelf.  Die  hebben ze gekregen in de vorm van een zolder die eigenlijk de term studio verdient. Ze bestaat uit twee aparte slaapkamers, een badkamer maar ook een kitchenette, een eetruimte en een groot middendeel dat is ingericht als woonkamer.  De  witgeschilderde  balken  zijn  de  enige  bewijzen  van  een  verleden als vliering. Tapijttegels zijn niet alleen handig voor als er eens een glas wordt gemorst, maar verlenen in dit geval ook warmte aan het interieur. De dakramen kunnen uiteraard open en zijn omrand door een  lage  balustrade,  zodat  je,  staande  aan  het  open  venster,  eigenlijk  op  een  minibalkon  staat.  Niet  alleen  het  plein strekt zich dan onder je uit maar heel de binnenstad van Mechelen. Zo aantrekkelijk als het voor de ouders was het platteland te verruilen voor de stad, zo moeilijk zal het voor de dochters zijn dit  comfortabele zolderappartement te  verruilen  voor  een  studentenkamer.  De  villa  bleek  geen  woning om te blijven, deze stadswoning is dat des te meer.

“in de woning zijn veel kleinere aanpassingen doorgevoerd en het zijn die geslaagde aanpassingen die ons er zo goed thuis doen voelen”

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 16-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: German Bourgeat