Woning met een brits randje

Themenos

De bouwheren klopten initieel bij de architecten aan met de foto van een lage, witgekaleide woning met verweerde eiken gevelbekleding. Na een reeks voorontwerpen en veel constructief overleg werd uiteindelijk beslist voor een ander architecturaal concept, geënt op een tijdloze Brits bouwtrant. Hoger weliswaar dan op de inspiratiefoto’s maar in geen enkel opzicht opdringerig of buitenproportioneel. De opdrachtgevers wensten het accent te leggen op de leefkeuken, waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen. Hoewel in de woning alles voorhanden is voor formele ontvangsten, primeert hier toch het ingetogen, privatieve gevoel. Tevens werd bij de bouw rekening gehouden met de aanwezige natuur, in casu een oude beuk met breed wortelgestel. Dit met de nodige consequenties, onder meer voor de bouw van de kelder.


Keuken

Brits - Themenos - the art of living

Leveranciers van de keuken

Kloppend hart van de woning

De eerder bescheiden inkomhal geeft links via een glazen deur rechtstreeks toegang tot de leefkeuken. In de hal zelf zijn de blikvangers de vloer in ‘gris ancien’ verzoete natuursteen met openboektekening en de luchter met vruchtvormige kristallen bellen aan dunne stalen draden. Eetplaats en keuken vormen één geheel. Op de vloer ligt warm Italiaans zandsteen, dat dankzij de bijzondere behandelingen zeer onderhoudsvriendelijk is. Een grote kastenwand in natuurlijk eiken herbergt de toestellen. De spatwand en het blad van het eiland zijn vervaardigd uit marmer met fascinerende prehistorische fossielen. De eettafel is gemaakt door een Duitse kunstenaar en beschikt over een grillig gevormd blad in gebrande eik. De keuken speelt een belangrijke rol in de circulatie op de gelijkvloerse verdieping: van hieruit zijn het gezellige tv-salon, de wellnessruimte en het overdekte terras, met dezelfde vloertegels als de keuken, bereikbaar.


Leefruimtes

Brits - Themenos - the art of living

Leveranciers van de leefruimtes

Pleisterwerk

MIBA BVBA

Schilderwerk

de Waal

Houten vloeren

Setisol

Gordijnen

Home Collection

Twee salons

De woning beschikt over twee salons, één voor formele aangelegenheden en één voor louter privégebruik. In dit laatste werd gewerkt met warme accenten: mosgroene muren, smaakvolle gordijnen en een dito zitbank met harmoniërende kleuren, een donker ingekleurde eiken plankenvloer en een tv-wand in moeraseik. Het tweede, formele salon bevindt zich rechts van de inkomhal. Hier vinden we een eiken plankenvloer met extra brede planken en een gashaard ingebouwd in een antieke zeventiende-eeuwse schouwmantel in zwarte pierre de coquillages. Via een boograam en een erkerraam komt overvloedig licht naar binnen en hebben de bewoners vrij zicht op het groen, gevrijwaard, onder meer op de oude beuk naast de woning.

De ruime nachthal geeft toegang tot de mastervleugel. Rechts bevindt zich de masterslaapkamer en links de ruime en sfeervolle dressing, beide voorzien van een schuifdeur. Hier overheerst de warme sfeer van natuurlijk eiken, niet enkel op de vloeren maar ook in de kastenwanden. Kleine raampjes, die afgesloten kunnen worden, halen extra licht uit de nachthal naar binnen. Vitrinekasten met sfeervolle ledverlichting presenteren de accessoires en roepen een boetiek- of hotelgevoel op. De warme sfeer van het eikenhout wordt nog versterkt door tal van bronsen goudkleurige accenten in de grepen en deurkrukken. In de dressing bevindt zich tevens een toilet. Achter een spiegelwand in de dressing zit discreet de toegang naar de masterbadkamer. De masterbadkamer is dankzij haar open nok en het gebruik van travertin voor vloeren, lavabomeubel, inloopdouche en badomrandingen een ruimte die rust uitstraalt. De wasbekkens van de lavabo zitten verwerkt in een geschilderde houten wandkast. De stopcontacten werden uit het zicht gehouden achter de spiegelwand en het plafond van de badkamer is open tot in de nok. In een nis op de masterslaapkamer werd een tv geplaatst, die automatisch in de juiste kijkstand gedraaid wordt. Het maatwerkbed beschikt over een hoofdbord waarin de verlichting geïntegreerd is, evenals een scherm van het geavanceerde domoticasysteem. Hierop zijn onder andere camerabeelden zichtbaar, ook vanuit de verste hoeken van de parktuin. Verder bevinden zich op de verdieping nog twee logeerkamers en een bureau.


Kelder

Brits - Themenos - the art of living

Leveranciers van de kelder

Trapleuning

Van Spaendonk Staal

Kelder

Onder de woning bevindt zich een exclusieve wijnkelder, toegangkelijk via een natuurstenen trap met tegentreden in pyriet of via de huislift. Een volledige wand achter glas in zwart stalen frame bevat de wijnrekken met opstaande wanden uit pyriet. De muren werden donker gewolkt gekleurd. De wijnkelder is volledig geklimatiseerd en voorzien van een grindstrook om de luchtvochtigheid optimaal te houden. Naast de wijnkelder bevindt zich een grote technische ruimte, optimaal en efficiënt ingericht met de toestellen op sokkels en een waterafvoer in de vloer. De hele woning beschikt over vloerverwarming aangestuurd door een warmtepomp en ondersteund door zonnepanelen. Hiermee werd een BEN20-woning gerealiseerd. Vermeldenswaard is ook dat de hele inrichting van de woning verzorgd werd door La Garnerie, een vaste partner van Themenos voor exclusieve wooninrichtingen.


Exterieur

Brits - Themenos - the art of living

Leveranciers van het exterieur

Zwembad

Antheunis Zwembaden

Authenticiteit en verfijning

Op het perceel bevond zich reeds een villa die gesloopt werd. Deze bestaande constructie was vrijwel op de perceelsgrens ingeplant, vlak naast het golfterrein. Hierdoor werd slechts weinig potentieel van de parktuin benut. Mede omwille van de privacy werd de nieuwe villa nagenoeg centraal op het terrein geplaatst en werd de zijde langs de golfbaan met extra groen afgeschermd. Een lange oprijlaan slingert zich langs de bomen en het groen naar de ingang die zich ver van de straatzijde bevindt. De woning werd opgetrokken met oude materialen en technieken, die de authenticiteit van het geheel versterken: blauw en wit gepatineerde natuursteen, recuperatie gevelstenen, een gepersonaliseerde mix van Franse tegelpannen, vakwerk met grijsgeschilderd hout en witgekalkte vlakken aan de topgevels, eiken schrijnwerk, verspringende dakvolumes en bijzonder verfijnde detailleringen alom.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 19-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: German Bourgeat