Woning en buitenruimte in een perfecte symbiose

Baeyens & Beck Architecten

In een groene en bijzonder rustige omgeving ten zuiden van Gent contrasteert deze strakke, witte villa mooi met de overheersende jaren 60-architectuur in de buurt. Het hoekperceel waarop gebouwd werd, na afbraak van de bestaande oude woning, meet 33 are. Het was vooral de rustige en bereikbare ligging in combinatie met de tuin met volgroeide bomen en struiken die de bouwheren kon charmeren. De privacy vanuit de woning en de tuin is er compleet. Baeyens & Beck architecten ontwierp er de woning die maximaal inspeelt op de troeven van het perceel en de wensen van de bouwheren. 


Ontwerp

Licht, architectuur, Baeyens & Beck Architecten

Alle leveranciers van het ontwerp

Deurbel

Gira

Van een bedrieglijke eenvoud 

Langs de straatzijde oogt de villa eerder bescheiden qua volume en formaat. In werkelijkheid is dit helemaal niet zo. Voorbijgangers en bezoekers krijgen hier immers enkel de kopse kant van de woning te zien. Achter de gesloten voorgevel met dubbele carport strekt de woning zich maar liefst 31 meter diep uit op het perceel. Terwijl de woning is afgewerkt in wit sierpleister, is de achterzijde van de carport, net als sommige andere geveldelen, afgewerkt in een warme accentbekleding in thermo-ayous. Door de glooiïng van het terrein werd de woning ruim een meter boven het maaiveld gebouwd. Het verdiepingsniveau is vooraan licht teruggetrokken. De tuingerichte gevels zijn volledig beglaasd en laten binnen en buiten naadloos in elkaar overvloeien, mede door de hi-finity ramen met superslanke profielen. Sierlijke luifels over de hele lengte op beide verdiepingen onderstrepen de horizontaliteit van het ontwerp en zorgen voor extra beschutting tegen het zonlicht. 


Living

Licht, architectuur, Baeyens & Beck Architecten

Alle leveranciers van de living

Domotica

Basalte

E-Installatie

Willie Ronald

Stalen deuren

Econglas

Verlichting

Occhio

Open ruimtegevoel met visuele compartimentering  

Langs de straatzijde oogt de villa eerder bescheiden qua volume en formaat. In werkelijkheid is dit helemaal niet zo. Voorbijgangers en bezoekers krijgen hier immers enkel de kopse kant van de woning te zien. Achter de gesloten voorgevel met dubbele carport strekt de woning zich maar liefst 31 meter diep uit op het perceel. Terwijl de woning is afgewerkt in wit sierpleister, is de achterzijde van de carport, net als sommige andere geveldelen, afgewerkt in een warme accentbekleding in thermo-ayous. Door de glooiing van het terrein werd de woning ruim een meter boven het maaiveld gebouwd. Het verdiepingsniveau is vooraan licht teruggetrokken. De tuingerichte gevels zijn volledig beglaasd en laten binnen en buiten naadloos in elkaar overvloeien, mede door de hi-finity ramen met superslanke profielen. Sierlijke luifels over de hele lengte op beide verdiepingen onderstrepen de horizontaliteit van het ontwerp en zorgen voor extra beschutting tegen het zonlicht. 


Keuken

Licht, architectuur, Baeyens & Beck Architecten

Alle leveranciers van de keuken

Verlichting

Lightpoint

Ongehinderd zicht op het zwembad 

De keuken en de eetplaats kunnen van elkaar afgescheiden worden met een grote en speelse glazen schuifwand. Vanuit deze ruimtes wordt het zicht naar buiten getrokken, naar de tuin en naar het zwembad dat zich dicht tegen de gevel bevindt. Grote glaspartijen met elektrisch bediende schuiframen benadrukken het contact tussen binnen en buiten. Het glas-op-glas-hoekraam in de woonkamer met hoekscreen Panovista Max versterkt het panoramisch uitzicht op de tuin. Bij de dakramen werd gewerkt met warmtewerend glas. De andere ramen aan de zonnekant werden voorzien van screens. 

In de keuken bevindt zich een imposant eiland met spoelgedeelte en werkblad in keramiek met marmerlook. Alle kastenwanden zijn uitgevoerd in donker eikenfineer of laminaat, met het kookgedeelte in een nis. Het kraanwerk is van RVB. Er werd ook elders overvloedig gebruikgemaakt van donker eikenfineer, overal voorzien van verfijnde details in messing en sfeervolle verlichting met ledstrips. In alle ruimtes beneden werd gewerkt met ingebouwde speakers in het licht verlaagde plafond en buiten aan de oversteken. Het centrale kastvolume in de leefruimte biedt niet alleen plaats aan een kast langs eetkamerzijde en zitplaats, maar het omvat tevens de afgesloten toegang tot de ruime kelder met lichtstraat én de open trap naar de verdieping. Ook in het salon bevindt zich een donkere kastenwand. Aan de kant van de zithoek wordt het tv-toestel hier geflankeerd door een bargedeelte, afgesloten met een gele deur in figuurglas. Eén van de met messing afgewerkte legplanken wordt elegant de hoek om geleid en doet dienst als trapleuning. In het salon werd gewerkt met een eiken plankenvloer. Het schuifraam aan het salon geeft toegang tot het overdekte terras achteraan, voorzien van een Heatsail-verwarmingselement 


Bovenverdieping

Licht, architectuur, Baeyens & Beck Architecten

Alle leveranciers van de bovenverdieping

glazen balustrade

Econglas

W-Installatie

Willie Ronald

Rust en sereniteit  

Een eiken trap leidt naar het verdiepingsniveau. Hier bevinden zich twee kinderkamers en een gastenkamer met gemeenschappelijke badkamer, evenals de mastervleugel met dressingwanden in donker eikfineer. De badkamer werd voorzien van een lichtstraat. In de masterbadkamer met vrijstaand bad werd voor het lavabomeubel gewerkt met een blad in keramisch materiaal. In het maatwerkmeubilair van de gedeelde badkamer en wc’s werd hiervoor Corian gebruikt. De vloer en douchewanden zijn uitgewerkt in betonlook en het zwarte kraanwerk is van RVB. Zowel boven als beneden werden kamerhoge kaderloze deuren geplaatst, voorzien van het Argenta-systeem. 


Tuin

Licht, architectuur, Baeyens & Beck Architecten

Alle leveranciers van de tuin

Verlichting

Lightpoint

Wegdromen bij het zwembad  

Absolute blikvanger in de tuin is het overloopzwembad van DC Pools, met kuip in donderblauwe mozaïek. Het terras in grijze natuursteentegels bevindt zich samen met het zwembad ruim een meter boven het gazon. Dit niveauverschil wordt aan het zwembad overbrugd door een zijwand die afgewerkt is met Basaltina-platen. Het water stroomt hier continu over op een kiezelbed en vormt zo een rustgevende waterval. Een buitendouche versterkt nog het vakantiegevoel, dat zowel aan de binnen- als buitenzijde deze woning typeert 

Editor: Media Team RRO

Datum: 07-08-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Pilar Shoots