Wonen in een kasteel, Ilse de Meulemeester, the art of living

 • Buitenschrijnwerk en keimwerk
  Schellaert Verf en decoratie
  Aalst | www.schellaert.be
 • Natuursteen
  Van den Weghe
  Zulte | www.vandenweghe.be
 • Badkamerkranen
  CEA Design
  www.ceadesign.it
 • Parket-en plankenvloeren
  Parket Wim van Vynckt
  Landegem (atelier) Gent (showroom) | www.vanvynokt.be
 • Realisatie bibliotheek wand en masterbureau in de living, dubbele binnendeuren met glas en eiken wand (met glas) in de kelder
  Jeroen Doens Meubelmakerij
  Lotenhulle | www.jeroendoens.be
 • Realisatie maatwerkkeuken, kasten en massief houten deuren
  Borg-Bouw
  Lille | www.borgbouw.be

Wonen in een kasteel | Ilse De Meulemeester & Thibault Van Renne

In 1825 verliet de laatste bewoner in een eeuwenlange reeks kasteel Diepensteyn. Pas in 1989 gaf Brouwerij Palm er een nieuwe bestemming aan en bouwde de ruïne volledig herop. Tegenwoordig is de Family Officie Diepensteyn NV er gevestigd. De jarenlange restauratie kreeg dit jaar haar definitieve beslag met de herinrichting van het interieur. Eigenaar Jan Toye gaf de opdracht hiervoor aan Ilse De Meulemeester. Ze koos voor een interieurconcept dat volkomen recht doet aan de opeenvolging van stijlen die Diepensteyn heeft gekend, maar waarin authenticiteit ook hand in hand blijkt te kunnen gaan met comfort. Het wonen in een kasteel anno 2021 is hier met sfeer neergezet middels het combineren van antiek en moderne sferen.

Interieuradvies en begeleiding: Ilse de Meulenmeester. Exclusieve tapijten: Thibault Van Renne. Masterbureau: Jeroen Doens. Decoratie en schilderwerken: Veldeman Bvba. Speakers: Artsound.

Wonen in een kasteel, Ilse de Meulemeester, the art of living

Exclusieve houten trap: Trappenmakerij Steels. Natuursteen: Van den Weghe.

Stukje geschiedenis

Diepensteyn ligt in Steenhuffel, in Vlaams-Brabant. Ooit woonden er graven en was het kasteel een waar machtscentrum, maar na de middeleeuwen werd het een eenvoudig landgoed en na de Napoleontische tijd werd het grotendeels gesloopt. De vijvers werden gedempt en Diepensteyn werd een vage herinnering, tot Brouwerij Palm er haar ontvangstsite van maakte. Palm herstelde de vijvers en wallen in hun oude glorie, restaureerde het kasteel en herbouwde de stallen. Momenteel fungeert het als een bedrijfspand, maar eenieder ziet zichzelf ook wel wonen in een kasteel als dit…

Wonen in een kasteel, Ilse de Meulemeester, the art of living

Bibliotheek wand: Jeroen Doens meubelmakerij. Parketvloer: Wim van Vynckt.

Plankenvloer: Parket Wim van Vynckt. Massief houten deuren: Borg-Bouw. Hang en sluitwerk, klinken en grepen: Van Cronenburg Architectural Hardware.

Venetiaans palazzo

Om het interieur veel karakter te geven, hebben ze ervoor gekozen om elementen uit verschillende tijdperken samen te brengen. In de boardroom hebben de muren het aanschijn van een Venetiaans palazzo. Daar past de luchter van Murano glas natuurlijk heel goed bij. Voor de directietafel is een oud Spaans model gekozen. De stoelen eromheen zijn dan weer hedendaags, vanwege het comfort.

Wonen in een kasteel, Ilse de Meulemeester, the art of living

Maatwerkkeuken: Borg-Bouw.

Wonen in een kasteel, Ilse de Meulemeester, the art of living

Badkamerkranen: CEA Design. Natuursteen: Van den Weghe.

Het prachtige tuinontwerp maakt het helemaal af. Tuinmeubelen: Koningdamen. Klassieke lantaarns: Vergeten Verlichting. Plantenbakken: Koningdamen.

Wonen in een kasteel, Ilse de Meulemeester, the art of living

Buitenschilderwerk en keimwerk: Schellaert.

Nieuw stofferen

Luchters, lampen, tafels, maar ook veel stoelen zijn antiek en door Ilse De Meulemeester zelf geselecteerd. Ook al stammen ze uit verschillende tijden, Ilse heeft van elke kamer een geheel gemaakt. De luchters van Murano glas komen bijvoorbeeld in diverse kamers terug. Als de uitstraling te hedendaags dreigde te worden, zoals in de badkamer, zorgde ze voor een groot element dat de geschiedenis weer terugbrengt, in dit geval een metershoge Napoleon III spiegel.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers, geschreven voor magazine nr.4 2020
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer projecten zien van Ilse de Meulenmeester & Thibault van Renne?