
In de jaren zestig waren er nog grotere verkavelingen maar sindsdien werden die zeldzaam. Toen architect Dirk De Meyer de opdracht kreeg een woning te ontwerpen voor een perceel van twintig meter breed en zestig meter diep, besloot hij een huis te tekenen dat optimaal gebruikmaakt van die afmetingen. Het resultaat is een woning met een zeer gebruiksvriendelijke indeling en een grote mate van comfort, in combinatie met een diepe tuin.
Verhoogde privacy
West-Vlaanderen raakt langzaam maar zeker volgebouwd, dus wie een oudere kavel koopt wordt links en rechts omringd door buren. Toch is die nabijheid in deze woning amper zichtbaar of voelbaar. Aan de straatkant heeft Dirk De Meyer eerst gezorgd voor een paar parkeerplekken en vervolgens voor een halfopen, metalen deur, waarna een langwerpige en smalle binnenplaats, in de vorm van een gang, naar de voordeur voert. Er is dus een ruimtelijke en daarmee ook psychologische overgang tussen de straat en de woning. Dat verhoogt het gevoel van privacy. Tegelijk heeft de keuze voor een prachtige baksteen voorkomen dat het huis aan de voorkant een bunkerachtig aanschijn heeft gekregen. De praktische vormen van de moderne architectuur worden gecombineerd met de tijdloze esthetiek van de gevelsteen.
Een groen panorama
De inkomhal leidt rechts naar een trap en de keuken, rechtdoor naar de woonkamer. De trap leidt op zijn beurt weer naar een verdieping waar enkele kamers dienen als logeerkamers voor de kinderen en kleinkinderen. De schuifdeur die in het zicht van de voordeur ligt, leidt de bezoeker direct een ruime woonkamer binnen, aan de rechterkant deels afgescheiden door een wand, waarachter de keuken en eetruimte zich bevinden. “We hebben ervoor gekozen alle leefruimtes achteraan te situeren, dus dicht bij de tuin, die erg belangrijk is voor de bewoners, maar ook de mooiste zijde, en een van de redenen dat het perceel gekocht werd”, zegt Dirk De Meyer. “Omdat de woning zo breed is, is de tuin ook visueel sterk aanwezig.” Aan de linkerkant kijk je uit op een fenomenaal mooie treurwilg. “Die staat weliswaar bij de buren, maar wij hebben er evenveel plezier van”, zegt de bewoonster. Er is ook zicht op het terras, op andere oude bomen aan de achterkant en op een tuinhuis met kippenhok. “Het kippenhok hebben we zelf laten zetten, het tuinhuis en de bomen stonden er al en hebben we gehouden.” Maar het groene panorama is niet het enige fraaie aan deze leefruimte. Zo hangt er kunst aan de muur waarvan het motief terugkomt in de grepen van de deuren. Wie bovendien de moeite neemt vloeren en hoeken nader te bestuderen, valt op hoeveel aandacht Dirk De Meyer aan details heeft besteed. DDM Architectuur is duidelijk een bureau dat een even zuiver oog heeft voor zowel de kleine als de grote lijnen.
Functionaliteit en gezelligheid
De rechterzijkant biedt plaats aan de keuken, de bijkeuken en de ruimte voor de technische installaties. Een grote vriescel herinnert aan de gastronomische bezigheden die de bewoners jarenlang met succes hebben uitgeoefend en die ze op kleinere schaal nog beoefenen. De keuken is functioneel – een must voor bewoners die een professionele kennis hebben van voeding – maar tegelijk een plek waar het genieten van maaltijden net zo hoog in het vaandel staat. Het is een gezinsruimte. Daarvan getuigen ook de vele familiefoto’s aan een van de muren. En ook hier is er uiteraard weer een prachtig uitzicht op en directe toegang tot de tuin.
Perfect gesitueerd en ingedeeld
Het slaapgedeelte is ondergebracht aan de linkerzijkant van het huis. Vanuit de woonkamer passeer je eerst een ruimte die als thuiskantoortje wordt gebruikt, daarna de badkamer en ten slotte bereik je de masterbedroom. Opvallend is vooral hoe goed doordacht de ruimte is ingericht. In de badkamer is bijvoorbeeld de kastruimte zodanig perfect gesitueerd en ingedeeld dat handdoeken en badjassen zowel zoveel mogelijk uit het zicht hangen of liggen als zich op de juiste hoogte bevinden. Er is door Dirk De Meyer zelfs gedacht aan voldoende verluchting, om te voorkomen dat het bad textiel en de nachtkledij muf gaan ruiken. De gang zelf is aan één kant voorzien van ramen, zodat er ook steeds voldoende gevoel van ruimtelijkheid is. Noch hier, noch elders in de woning zijn onnodige hoeken en ganggedeelten verloren ruimtes waar zich slechts stof kan ophopen. “Wij zijn geen mensen die langer dan nodig uitslapen”, zegt de bewoonster. “We staan op, maken gebruik van de badkamer en beginnen aan de dag. Dirk heeft precies aangevoeld aan wat voor slaapvleugel wij behoefte hadden.”
Eigen sfeer
Maar wat de bezoeker die de diverse kamers en gangen doorkruist voor-al opvalt, is de eigenheid van elke vleugel. Elk gedeelte heeft zijn eigen sfeer. Een sfeer die niet alleen wordt bepaald door de aankleding ervan, maar ook door de ligging. Tegelijk is er in elke ruimte een visuele verbinding met buiten, behalve met de straatzijde. “Vandaar dat we kozen voor die overgangszone tussen de straat en de voordeur”, legt Dirk De Meyer uit. “Op deze manier hebben we de mogelijkheden die breedte en diepte van het perceel bieden optimaal benut en tegelijk de woonwensen van de opdrachtgevers ingevuld.” De vijftigers die nu bouwen, kiezen er gewoonlijk voor alle leefruimtes op het gelijkvloers te situeren, zodat ze op latere leeftijd nog steeds zelfstandig kunnen wonen. Dat voordeel heeft deze woning zeker, maar als Dirk De Meyer één ding bewezen heeft met dit ontwerp is het wel dat wonen in de volle breedte eerst en vooral zeer comfortabel en prettig kan zijn. In een huis als dit wíl je simpelweg niet meer naar boven.
Fotografie: Pilarshoots