witte villa | EX-IT Architectuur, the art of living

Witte villa showt minimalisme in zijn puurste vorm | INZICHT architecten

Soms hebben we al te vlug de neiging om een hedendaagse woning als minimalistisch te omschrijven. Tot wanneer we de detailleringen van nabij gaan bekijken. Als er één project is dat het predicaat minimalistisch volop verdient, dan is het wel deze woning ontworpen door INZICHT architectuur uit Sint-Niklaas.  

witte villa | EX-IT Architectuur, the art of living

Kozijnen en glaswerken: NV Allaert Aluminium.

Spanplafond: Plafondlux Invest. Realisatie keuken: Vergalle Interieurs. Domotica en E-installatie: Electriciteitswerken Stefan.

Strak over de hele lijn

Hoe eenvoudig kan het zijn? Je plaatst drie licht verschoven volumes op elkaar, et voilà, je hebt een toonbeeld van minimalisme. Lekker mis dus! Het vergt bijzonder veel werk, durf, discipline en vakkennis om tot een dergelijk strak resultaat te komen. En een bouwheer die volledig meegaat in het verhaal uiteraard! Deze moderne woning bevindt zich in wat we een traditionele verkaveling kunnen noemen. Extra pluspunt is de zuidgerichte tuin met uitzicht op het achterliggende natuurgebied dat voor de nodige rust en natuurbeleving zorgt. De bouwheren wensten absoluut geen klassieke, traditionele woning.

witte villa | EX-IT Architectuur, the art of living

Gietvloer: Polydur Products.

W-installatie: De Maesschalck. Realisatie badkamer: Vergalle Interieurs.

Eigen interpretatie

Langs buiten is de woning opgebouwd uit drie opeengestapelde en licht tegenover elkaar verschoven volumes. De bouwvoorschriften op deze plek vroegen om een klassiek gabariet: een gevelbreedte van 12 meter, twee bouwlagen en een hellend dak. Zowel de bouwheer als de architecten hebben dit gegeven op een eigen en creatieve manier geïnterpreteerd. De drie opeengestapelde volumes passen binnen deze omlijning maar volgen niet letterlijk de vorm ervan. Door het licht verschuiven van de drie volumes werd een zeker spanningsveld gecreëerd dat tegelijk zeer logisch en rustgevend oogt.

witte villa | EX-IT Architectuur, the art of living

Tuinarchitect: Vertus. Architect: INZICHT architecten. Grootformaat terrastegels: Artstone.

witte villa | EX-IT Architectuur, the art of living

Aannemer: G-Build. Zwembad: Aqua Jolly. Kozijnen en glaswerken: NV Allaert Aluminium.

Fris wit

Langs de straatkant is de witte villa volledig gesloten. De gelijkvloerse verdieping werd bekleed met wit gelakt geprofileerd staal, waarin drie sectionale poorten voor de garages verborgen zitten. De voordeur is een stalen pivoterende deur van maar liefst 3,80 meter breed en bevindt zich aan de zijkant van de woning. Alle buitenmuren werden wit, glanzend en volstrekt dakrandloos bepleisterd. Er is wel degelijk een dakrandprofiel gebruikt, maar dit wordt volledig onzichtbaar gemaakt door de gevelafwerking. Het betreft hier één van de eerste toepassingen van deze techniek in ons land.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: Dré Wouters

___
Wil je meer zien van INZICHT architecten?