Witte villa | Buro2018, the art of living

Witte villa als privé-eiland | Buro2018

Een voordeur die via stapstenen in een visvijver bereikt wordt, een groot tropisch aquarium dat de scheiding tussen keuken en eetkamer vormt, een zwembad, een in de vloer verzonken ligbad – water en de onderwaterwereld spelen een belangrijke rol in het concept van deze prachtige Kempense witte villa. De bewoner realiseerde er zijn droom: niet alleen een comfortabel thuis, maar ook een permanente associatie met de eilanden van de Indonesische archipel waar hij als sportieve duiker zo graag verblijft.

Raamdecoratie: Verheyen BVBA. Aquarium: Aqualife.

Witte villa | Buro2018, the art of living

Ruimtelijke villa

Geslaagde architectuur is de vertaling van de persoonlijkheid van de bewoners in steen en glas. De witte villa is niet overdreven groot van volume maar oogt wel ruim, dankzij de glaspartijen tot aan het dak in de achtergevel. Wie in de tuin staat ziet direct dat de woning in twee vleugels is verdeeld, met op het gelijkvloers de keuken links en de living rechts, gescheiden door een metershoge vide.

Groen in je huis

De vensters op de bovenverdieping aan de voorkant vormen optisch een vloeiend geheel met de voorgevel, de toegang tot de garage is weggewerkt achter zwarte horizontale profielen. De trap naar die eerste etage is dan weer halverwege verdeeld: brede witte treden maken plaats voor smallere en zwevende zwarte. Ook op de balustrade word je verrast, door metershoge breedbladige planten achter glas die een vegetatieve scheidingswand vormen tussen de gang en de badkamer. Op deze groene plekken in de witte villa waan je je even niet in België maar in Zuidoost Azië, wat ook precies de bedoeling was van de bewoner.

Tegelwerken: GC Vloerwerken.

Raamdecoratie: Verheyen BVBA.

 

Samen ontwerpen

Mozaïektegels tref je ook aan in de bureauruimte, maar ditmaal in de kleur roze, wat perfect past bij de kleur van de zetels. In de keuze van materialen, kleuren en decoratie zie je de hand van de bewoner maar misschien nog wel meer de intensiteit van de beïnvloeding en samenwerking tussen architect en opdrachtgever. Een tropische binnentuin tussen balustrade en badkamer is niet iets waar een Belgische architect snel mee voor de dag zou komen. Daarvoor moet je voorbeelden hebben gezien in luxe hotels in Indonesië om vervolgens samen te gaan bedenken hoe je zo’n idee in een Vlaamse witte villa toe kan passen. Zo kan de reiservaring van een technisch vernuft de ander verrijken.

Gevelbezetting: Pubro & Co. Zwembad: Quality Pool. Architect: Buro2018.

Witte villa | Buro2018, the art of living

Grote achtertuin

De overgang tussen de witte villa en tuin is vloeiend gemaakt. Zoals je aan de voordeur van drie kanten beschut bent, maar je toch nog niet helemaal binnen bevindt, zo wandel je aan de achterkant over stenen en terrastegels die geleidelijk plaatsmaken voor gras. In het ruim uitgevallen poolhouse is niet alleen plaats voor de gebruikelijke functies van douchen en omkleden maar ook voor een wellness. De grote achtertuin zelf is nog in staat van wording.
Als de warme zomerzon in het zwemwater schijnt, een zuidzeemelodie uit de speakers klinkt en naast de chaise lonque een mocktail of cocktail staat, zal het voor de bewoner en zijn gasten moeilijk worden zich níét in Indonesië te wanen.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: German Bourgeat

____
Wil je meer zien van Buro2018?