wit interieur, Herve Vanden Haute, Hervé Vanden Haute Architecte, strak, gelijkvloers,

Dubbel gelijkvloers met wit interieur | Hervé Vanden Haute

De grondige verbouwing van een traditioneel huis in het Waalse Glabais leverde de nieuwe eigenaren een comfortabele woning op met een prachtig exclusief wit interieur en een indrukwekkend vergezicht over de omliggende heuvels. Daarvoor was het wel noodzakelijk dat er schuin opwaarts werd gebouwd en creatief werd omgegaan met de zo ontstane hoogteverschillen.

Twee toegangsdeuren

De kamers zijn ruim, waarbij ook rekening is gehouden met voldoende privacy voor de jongste generatie. Ze liggen aan weerszijden van de inkom, die uitloopt in een gang en een brede trap. Opvallend is verder, dat de vloeren overal in de woning van hetzelfde materiaal en dezelfde kleur zijn. “Dat is met opzet gedaan om de verschillende delen – oud en nieuw – visueel meer tot een eenheid te smeden”, aldus Hervé Vanden Haute.

wit interieur, Herve Vanden Haute, Hervé Vanden Haute Architecte, strak, gelijkvloers,

Het buitenschrijnwerk is van het merk Sapa.

Een gelijkvloers

De woonfuncties zijn op het eerste verdiep geconcentreerd. Via de trap komt men in een grote living met open keuken. Maar op het moment dat je de laatste trede opstapt, doet zich een merkwaardig effect voor: je hebt het gevoel nog steeds op ‘een’ gelijkvloers te staan. Dat komt doordat het huis schuin opwaarts verrijst. Wie in de living staat, kijkt uit op een stuk tuin en op het zwembad. Vanuit diezelfde ruimte ziet de bezoeker ook twee grote doorlopende balken verdwijnen in de heuvelgrond aan de achterkant. “Het huis is als het ware verankerd in de hoger gelegen grond. En dat is niet het enige wat we hebben moeten doen om dit effect te bereiken. Zowel het terras als het zwembad zijn volledig nieuw aangelegd, het poolhouse bevindt zich zelfs ondergronds.”

wit interieur, Herve Vanden Haute, Hervé Vanden Haute Architecte, strak, gelijkvloers,

De openhaard is van het merk Stuv.

De living met open keuken ligt op de eerste verdieping, maar doordat de grond oploopt, lijkt het ook begane grond.

Geïntegreerd

Er is een voorbouw en een achterbouw, een oud gedeelte en een nieuw gedeelte. Toch is er nergens sprake van een caesuur, van een overgang naar oud en nieuw. Wie zich door de woning beweegt gaat van ruimte naar ruimte, maar nooit van het ene huis naar het andere. Dit effect van eenheid heeft de architect bereikt door een visueel element als de vloer, maar ook door de ingenieuze, bijna speelse manier waarop hij met de hoogteverschillen is omgegaan en deze volledig heeft geïntegreerd in totaal. Vides vergroten het gevoel van ruimte. En door de integratie van het exclusieve witte interieur op beide verdiepingen wordt er een harmonieus gevoel gecreëerd.


“Het resultaat is een woning die inderdaad perfect past in het beschermde, landelijke straatbeeld”


wit interieur, Herve Vanden Haute, Hervé Vanden Haute Architecte, strak, gelijkvloers,

Persoonlijke touch

De bewoners hebben de inrichting een persoonlijke touch gegeven. Zo staat en hangt er veel kunst in het huis, maar is daarin een duidelijke eenheid. Dit zijn mensen die kunst kiezen, omdat ze bij hun manier van leven en denken past, niet omdat ze een belegging in huis willen hangen. De combinatie van verbouw en nieuwbouw en vooral het opwaarts bouwen heeft een woning opgeleverd die helemaal past in het straatbeeld en maakt het wit interieur helemaal af.

De ongelooflijk strakke gietvloer werd geplaatst door Liquidfloors.
De hal mondt uit in een elegante trap die perfect aansluit bij de rest van het interieur.

Het is niet te zien welk gedeelte van de woning oud- en welk nieuwbouw is.
Vides geven de woning licht en een gevoel van ruimte.

Het beste van landelijk en stedelijk ineen

De unieke voordelen van het wonen op het platteland zijn zichtbaar vanuit elk raam, voelbaar met elke stap buiten. Tegelijk hebben de bewoners hiervoor geen genoegen hoeven nemen met een traditionele hoevestijl en alle beperkingen die daar bij horen. De metropool met al haar moderne gemakken mag dan ver lijken, in deze minimalistische woning met wit interieur heeft Hervé Vanden Haute het beste van de stedelijke en landelijke manier van leven onder één dak weten te brengen.

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Pieter Clicteur

__

Meer projecten bekijken van Hervé Vanden Haute ARCHITECTE?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!