Wat begon als een uitbreiding mondt uit in een totaalrenovatie 

Van Damme – Vandeputte Architecten

Het architectenbureau Van Damme – Vandeputte is gevestigd in een imposante voormalige dokterswoning in het centrum van Izegem. Partners Hannes Van Damme en Benoît Vandeputte werken er, samen met een multidisciplinair team, aan uiteenlopende architecturale projecten waarbij steeds uitgegaan wordt van het bouwen op maat van de klant. Daarbij schenken ze bijzonder veel aandacht aan detaillering en wordt ook de integratie in de ruimtelijke context vanaf het begin met de grootste aandacht bestudeerd. Ze zijn onder andere actief op vlak van nieuwbouw, renovatie en interieur, maar staan ook in voor kantoren, bedrijfsgebouwen en voor de restauratie van al dan niet beschermd erfgoed 


Eetkamer

Restauratie, grote ramen, Van Damme - Vandeputt Architecten

Alle leveranciers van de eetkamer

Pleisterwerken

Pleisterwerken Delrue JP

Massief eiken dakgebinte

Pouleyn

Van tuin tot interieur 
De eigenaars van deze klassieke landelijke villa in het groene Brugse Ommeland hadden het plan opgevat om een zwembad aan te leggen en een poolhouse tegen de woning aan te bouwen. Geleidelijk aan raakten ze ervan overtuigd om ook het interieur van de leefruimtes op de gelijkvloerse verdieping onder handen te nemen. Ze konden zich meteen vinden in het verhaal van architectenduo Hannes Van Damme en Benoît Vandeputte. Wat initieel begon als een aanbouw mondde uit in een totaalrenovatieproject. Het bestaande interieur leunde aan tegen de indertijd populaire Flamant-stijl. Warm, zacht, landelijk en tijdloos. De opdrachtgevers wilden in het nieuwe interieur eenzelfde overheersende sfeer bereiken, maar dan wel met strakkere en meer hedendaagse accenten. Een evolutie eerder dan een revolutie als het ware. Ze wensten tevens de ruimtes meer open te trekken en de relatie binnen-buiten te maximaliseren. Er moesten ook verschillende haarden in de woning komen, evenals een comfortabele plek om in aangenaam gezelschap van een heerlijk glas wijn te genieten. Met het oog op meer openheid in de woning waren enkele structurele ingrepen noodzakelijk. De inkom oogt warm en uitnodigend. Op de vloer ligt een beige dei-medici-natuursteen. De bestaande draaitrap in bleek eikenhout werd voorzien van een trapleuning met afgeronde randen. Deze sierlijke vorm werd herhaald in de open en boogvormige doorgang die toegang geeft tot de rap naar de wijnkelder. Achter deze doorgang bevindt zich een maatwerk wandmeubel met legborden en ingebouwde verlichting. De warme toon van dit fineerhout zet de toon voor de gezellige en huiselijke sfeer die alle ruimtes domineert. De goudkleurige pendel is een creatie van Trizo 21. 


Woonkamer

Alle leveranciers van de woonkamer

Verlichting

Delta Light

Interieurbouw

De Maatwerker
Restauratie, grote ramen, Van Damme - Vandeputt Architecten

TV-kijken 
De vroegere living werd opengetrokken en beslaat nu een salongedeelte, een eetgedeelte en een aansluitende tv-room. In de eetruimte prijkt een ronde eettafel met wit marmeren blad van Knoll, geflankeerd door conference-chairs van hetzelfde merk in groen fluweel. Boven de tafel hangt een designpendel van Bocci en een piano zorgt voor de stemmige sfeer. De hele ruimte is voorzien van een bleek eiken parket met planken van ongelijke breedte. Het hoge boograam biedt een mooi zicht op de tuin. wee imposante maatwerkkasten in gerookte lariks flankeren links en rechts een glazen deur in zwart stalen frame. Het hart van het salongedeelte wordt gevormd door een houthaard met klassieke natuurstenen schouwmantel. Naast de haard werd een kamerhoge kastenwand aangebracht met ingefreesde handgrepen. Ook vanuit de living kijkt een raam in boogvorm uit op de tuin. De richtbare en deels ingebouwde zwarte spotjes zorgen voor een subtiel accent ten opzichte van het plafond en de muren, afgewerkt in mineraalgips voor een zacht en mooi gewolkt effect. Het tv-salon is uitgewerkt met maatwerkwandkasten in gerookte eikenfineer, met accenten in MyBronz. Op het moderne, handgemaakte tapijt staat een ruw ogende salontafel van Linteloo. Een andere wand in gerookte eikenfineer is voorzien van een dito werkblad voor thuiswerk. Het bureaugedeelte is voorzien van een verticaal wegschuivende deur. 


Eettafel en stoelen

Alle leveranciers van de eettafel en stoelen

Pleisterwerken

Pleisterwerken Delrue JP

Massief eiken dakgebinte

Pouleyn

Natuursteen

Potier Stone

Rustgevend materiaalgebruik 
De opdrachtgevers wensten geen gebruik te maken van pronkerige marmersoorten. Voor het blad van het eiland in de keuken werd dan ook gebruikgemaakt van een sober ogende, grijze travertin, met een mooi harmoniërende bronskleurige kraan van Aqualex. De kastenwanden zijn vervaardigd uit een bleke, natuurlijke eikenfineer. Tegen het eiland aanleunend werd een op maakt gemaakte stoffen zitbank geplaatst. Op hoogte van het werkblad bevindt zich een doorkijkgashaard die voor een connectie met de andere ruimtes zorgt. En slotte komen we in het poolhouse, de aanbouw waar het initieel om te doen was. De aanbouw ademt ruimte en lichtinval en is open tot in de nok met zichtbaar dakgebinte. De kopse kant werd volledig beglaasd met een imposante trapeziumvormige raampartij. De vloer is in beige dei-medici-natuursteen. Centraal in de ruimte prijkt een imposante en organisch vormgegeven tafel in betonciré, voorzien van wishbonestoeltjes. Tegenover de tafel een grote houthaard met daarnaast een immense, geklimatiseerde wijnkast in glas met zwart stalen frame. De pendel boven de tafel is een eigen creatie van de architecten, samengesteld uit elementen van Bocci. Ook hier een eiland met bar in grijze travertin. Aanpalend bevindt zich een natte ruimte met toilet en douche. De wasbekkens hier zijn uitgewerkt in een donker marmer. 

Editor: Media team

Datum: 17-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Cafeine