Warme minimalistische woning met toegankelijkheid

NANO Architecten

Belangrijk voor dit project in Zonhoven was dat de woning voor honderd procent zou voorzien zijn op zelfstandig ouder wonen. Toegankelijkheid op alle niveaus bleek een must. Ook wilde men veel natuurlijke lichtinval. En tot slot moest het geheel zowel binnen als buiten duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. En het moet gezegd: architect Andy Gijbels heeft niet alleen goed geluisterd naar de wensen van de bouwheer, hij heeft er zelfs een surplus aan gegeven.


Entree

Toegankelijkheid - nano architecten- the art of living

Leveranciers van de entree

Gevelstenen

Vande Moortel

Domotica

CBL solutions

Opmerkelijke entree

Achter de gesloten voorgevel bevindt zich rechts de voordeur. De vide brengt je meteen in de cozy eerder gesloten zithoek. Een comfortabele eigentijdse designbank vormt een hoek, maar wie nader toekijkt, merkt dat het twee losse zitbanken zijn, die vernuftig in elkaar klikken. Ze zorgen voor een stevige zit en verfijnen de woonkamer in een oogwenk tot een gezellige ruimte. Niet in het minst door de bio-ethanol haard in het mooie afgewerkte meubel. De vlam zorgt voor een gelijkmatige verbranding over de gehele breedte. Hét alternatief voor een gashaard, want niet alleen milieuvriendelijker, ook de calorische waarde scheelt, terwijl je toch het gezellige vuur hebt, zoals bij een gashaard. Daarnaast de pure finesse in beeld en geluid van de flatscreen, die een donkere achtergrond krijgt als contrast tegen de witte wanden. Leuk detail: de kastruimte achter de televisie verbergt alle technieken van de woning. Een open wand brengt je naar de keuken met woongedeelte. Opvallend is dat alle doorgangen Domotica & E-installatie: CBL solutions NANO-Architecten 175 zijn rolstoelbreed en de keramische tegels lopen zonder dorpel in elkaar over. Zelfs van binnen naar buiten zet zich dit millimetergewijs door over het terras tot aan het zwembad.


Keuken

Toegankelijkheid - nano architecten- the art of living

Het kloppend hart

Wat meteen opvalt is de lange, robuuste tafel in eikenfineerblad. Op maat gemaakt. Met haar tien zitplaatsen creëer je een unieke uitstraling van de ruimte. Geen uitschuif- noch bijzettafel. Hier is ruim plek om vrienden en familie te ontvangen. Een bord is meteen bijgezet. Eyecatchers zijn de bijzonder elegante hoogtechnologische LED-pendelarmaturen. Dankzij allerlei intuïtieve functies zorgen ze ’s avonds voor een meesterlijke en warme lichtervaring. Plafondhoge greeploze inbouwkasten in wit eikenfineer komen overal terug. Lichtjes aandrukken en ze gaan moeiteloos open. In het vals plafond worden de gordijnen van de grote schuiframen mooi weg gewerkt. Die ramen zorgen voor een zee aan licht en ruimte. De tuin sluit immers naadloos aan op de woning en wordt zo het verlengde van de woonkamer. Vanaf de tafel blijf je constant in contact met het keuken gebeuren. De plaats om te koken, maar ook om te genieten en te (be)leven. Het kookeiland is echt geïntegeerd. Het is integraal uitgevoerd in krasvast en hittebestendig keramiek. De marmerlook loopt mooi door in de lange plaat. Omdat er geen naad is, de maximale plaatlengte zijnde 3,20 meter, krijgt het geheel een luxueuze uitstraling. Door met verstekhoeken te werken krijgt het tevens een monolitische look. Bij de inrichting van deze keuken werd een voor twee personen geïntegreerde tafel gerealiseerd, die de huiselijke sfeer accentueert. Ook hier zijn de plafondhoge kasten mooi weggewerkt. Maar wie goed oplet zal merken dat de koffiehoek andere grepen heeft. Het touch systeem doet de koelkast en vaatwasser vanzelf opengaan. De kookzone omvat een inductiekookplaat en een combi-stoomoven zorgt voor de bereiding van lekkere gerechten. De heer des huizes droomt nog van een wijnklimaatkast. Daar is alleszins ruimte voor voorzien.

Via de vide met de fijne lichtpendules nemen we de zwartgebeitste eiken trap naar de bovenverdieping. Ook op deze etage ligt overal vloerverwarming. Meteen valt een muziekhoekje op, waar de klank van een kleine Wittmayer-klavecimbel helder resoneert. Was er bij de inkom beneden een toilet, ook hier wacht een wandcloset, netjes verstopt achter de deur. De volgende ruimte is de mainsuite. Hier is het zalig wakker worden met zicht op het groen. Goed voor je energie, positieve vibes en emoties. De slaapkamer oogt zeer minimalistisch functioneel. Omdat de bewoners elk een apart slaappatroon kennen, ontbreken de leeslampjes niet aan het bed. Afzonderlijk te bedienen met een verstelbaar armpje. Onopvallend aanwezig een valse muur aan het hoofdeinde om de ruimte iets te breken. Op deze etage bevindt zich nog een slaapkamer met een bureeltje. Ertegenover is er een douche met wasbak. Dit is bedoeld voor de logees. Hier noteren we een knipoog: de badkamerkast loopt door het glas van de douche verder en vormt daar het shampoorekje.


Tuin

Toegankelijkheid - nano architecten- the art of living

Leveranciers van de tuin

Buitenschrijnwerk

Jaeken

Architect

NANO-Architecten
Toegankelijkheid - nano architecten- the art of living

Dresscode

Dat shampoorekje keert terug in de grote badkamer van de bewoners. Die kozen voor een tijdloos en elegant ligbad in corian. Hygiënisch, functioneel en duurzaam. Daarnaast wensten ze ook een vrij diepe inloopdouche met rainshower. Niet alleen om veilig en comfortabel te douchen, maar ook slim, want door de diepte blijft het geheel spatvrij. Samen in de badkamer is geen probleem. Hangkasten met een dubbele wastafel in bijpassende stijl zorgen ervoor dat je niet hoeft te kibbelen wie eerst over de sanitaire ruimte mag beschikken.

Aan het einde van de gang, de droom van elke vrouw: een dressing. En wel eentje met optisch bedrog, want door een spiegelwand oogt ze dubbel zo groot. Dat neemt niet weg dat er voldoende open kasten en lades zijn om aan de opbergnoden te voldoen. Ook hier op maat gemaakt, tijdloos en de open toets zorgt ervoor dat het geheel praktisch en gebruiksvriendelijk is. DALI-dimming zorgt voor een mooie tempering van de LED-armaturen die via aawezigheidsdetectie geleidelijk aan- en uitgaan.


Tuin

Tuin

De connectie met de tuin was een must voor de bouwheer. Vanaf het overdekt terras zie je een maairobot zijn werk doen. De tuin telt drie delen. Het eerste stuk is voor recreatie en om te zonnen. Daar ligt ook een zwembad dat twaalf meter lang is, handig om baantjes te trekken. Op het volgende deel blijkt ruimte voorzien voor voetbalgoaltjes en ten slotte eindigt het geheel in een tuin met fruitbomen, een eik die meegroeit met het huis en fruitstruiken. Er is geen afrastering. In de verte rijdt een trein, maar die hoor je nauwelijks.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 03-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jempi Welkenhuyzen

Fotografie: German Bourgeat