Donkere keuken | TENArchitects, the art of living

Warm, ruim en hoogwaardige villa met een donkere keuken |

TENARCHITECTS

De bewoner van deze villa was opzoek naar een woning voor zijn familie. Voor dit project heeft hij Elke van Goel van TENARCHITECTS in arm genomen. Hij bezocht samen met de architecte verschillende woningen. De juiste woning kon door TENARCHITECTS zó worden gerenoveerd dat de woning veel ruimer zou ogen en voelen doordat de tuin betrokken werd bij de woning en de ruimtes werden opengewerkt en werd gekozen voor een open donkere keuken. Haar team zorgde voor een tijdloze, kwalitatieve en hoogwaardige afwerking. Wat een echt familiehuis werd. Uitgevoerd in eerlijke materialen, prachtige accessoires en enkele opvallende innovatieve toepassingen.

Donkere keuken | TENArchitects, the art of living

Van ontwerp tot realisatie

Toen ze het huis bezichtigden bleek de tuin verwilderd en het interieur uit een aaneenschakeling van kleine kamers te bestaan. Er moest dus veel veranderen. Eerst is er een concept uitgewerkt die gepresenteerd werd. Toen hij akkoord ging, begonnen ze aan het totaalproject. TENARCHITECTS mocht ook de interieurinrichting voor zijn rekening nemen.

Donkere keuken | TENArchitects, the art of living

Een open donkere keuken

Voor het interieur ging het vooral om een gevoel van ruimte te creëren door tal van tussenmuren te slopen en alle plafonds voldoende op hoogte te brengen. Dat heeft geleid tot de open donkere keuken die rechtstreeks in verbinding staat met de living, maar ook tot een achtergevel die volledig open is en direct toegang geeft tot de riante tuin en het daarin gelegen zwembad. Lange tafels maken duidelijk dat het gezin graag samen tijd doorbrengt. De zorgvuldig uitgekozen verlichting in de living brengt zowel warmte als esthetiek. Dat geldt ook voor de natuursteen in de donkere keuken, waarvoor er met opzet de warme kleur café au lait kozen.

Optimale lichtinval

Soms werden elementen van het oude huis bewust behouden. Dat geldt onder andere voor het raampje in de muur van het toilet, dat zorgt voor een bijzondere lichtinval. De inkomhal is ruim en geeft de woning bij het betreden meteen iets majestueus. Op de bovenverdieping staan met opzet geen planten of meubels. Zo ervaar je hoe deze verdieping is opgedeeld in twee delen: één voor de kinderen, en één voor de ouders. Ook in de badkamer is optimaal gebruikgemaakt van het lichtinval. De afwerking is op de verdieping net zo gedetailleerd als op het gelijkvloers.

Renovatie en bouw: Bouwbedrijf PDK.

Masterbedroom met zicht op de tuin

Vanuit de masterbedroom is er een mooi zicht op het zwembad en de tuin. Aan de randen van de tuin staan bomen en struiken ter beschutting. Ook de zijkant van het huis wordt gebruikt voor een half overdekt, open terras. De overgang tussen binnen en buiten loopt vloeiend in elkaar over. Omdat je ook achter het huis kunt zitten, kunnen de bewoners de hele dag en avond genieten van de buitenlucht en de zon. Ver van de straat, en ongestoord door buren. Daarmee is de wens van de opdrachtgever werkelijkheid geworden: een warm, tijdloos en ruim thuis voor hem en zijn familie, een plek waar hij volledig tot rust kon komen, en bovendien een woning die haar waarde behoudt dankzij het gebruik van eerlijke materialen en een hoogwaardige afwerking.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Tijs Vervecken

____
Wil je meer zien van TENARCHITECTS?