Waar jij aan moet denken als je wierook gaat kopen

Kan jouw huis wel een wat lekkerder geurtje gebruiken? Of merk dat je iets nodig hebt om tot rust te komen? In beide gevallen is het dan een goed idee om wierook aan te schaffen. Deze mix van kruiden kan je aansteken waardoor een heerlijke geur zich verspreidt door het huis. Ben je benieuwd naar alle verschillende soorten wierook en waar je allemaal aan moet denken als je dit goedje koopt? Lees dan gauw verder, we vertellen je namelijk over alle ins en outs.

Wat is wierook precies?

Wierook is eigenlijk een verzamelnaam voor het verbranden van kruiden en aromatische stoffen voor de geur. Deze kruiden verbrandt je niet door wat blaadjes in de brand te zetten. De kruiden zijn aan elkaar vast gedroogd met gom en zitten meestal aan een stokje, kegeltje of zijn als hars te verkrijgen. Wanneer je deze aansteekt, ontstaat er een klein vlammetje bovenop. Als je deze uitblaast ontstaat er rook terwijl er een klein vonkje in het stokje aan blijft. Dat zorgt ervoor dat het stokje blijft roken, maar niet volledig in de brand vliegt. Op die manier kan je een tijdje genieten van de geur die het rokende stokje afgeeft.

Wierook, the art of living

Er zijn een hele hoop verschillende soorten wierook bij Spiru te verkrijgen. Een aantal aroma’s zijn wat populairder dan andere. Dat zijn vooral de lotus, lavendel, eucalyptus, jasmijn, sandelhout en tuin. Deze soorten wierook een heerlijke combinatie van geuren af waar je helemaal van tot rust komt. De meeste wierook bestaan in elk geval uit harsen, aroma’s en houtskool.

Ook zijn er speciale mixes die je volgens bepaalde gebruiken moet aansteken bij bepaalde gelegenheden. Zo heb je specifieke wierook die je aanzet wanneer je moet mediteren, deze wierook zorgt ervoor dat je kalm wordt en dat je in contact komt verschillende chakra’s. In heel veel oude culturen gebruiken ze al heel lang wierook om te mediteren, denk bijvoorbeeld aan de Indiase cultuur.

Wat heb ik verder nodig om wierook te branden?

Wanneer je begint aan het branden van wierook, zijn er een aantal dingen handig om in huis te halen. Allereerst moet je natuurlijk de wierook zelf hebben. Het ligt aan het soort dat je haalt, of je hier nog veel extra dingen bij nodig hebt. Bij een wierookstokje valt naarmate deze opbrandt, de as van het stokje. Het is daarom handig om een schaaltje onder de stok te hebben en om te zorgen dat je een houder hebt om het stokje in te plaatsen. Wanneer je geen stokje maar een kegeltje hebt, moet je deze op een stenen of metalen schaaltje zetten. Je kan ook voor blokjes gaan, in dat geval heb je een speciale verdamper nodig die de juiste temperatuur afgeeft zodat het blokje een aroma zal afgegeven.

Zo’n wierookhouder – of brander moet je dus kiezen op basis van welke soort wierook je hebt. Zorg in elk geval dat je altijd een materiaal kiest dat niet kan vlam vatten en de as van de wierook goed kan opvangen.