Vroeg twintigste-eeuwse villa krijgt boetiek-hotelgevoel

Dieter vander Velpen Architects

De historische Villa Braeckman in Lochristi werd oorspronkelijk gebouwd in 1903 en draagt de naam van de toenmalige bouwheer, eigenaar van een zeepziederij. De beschermde, eclectische villa vertoont voornamelijk neogotische stijlkenmerken met zijn getrapte gevels, torentje, erkers, hoge ramen en plafonds, monumentale schouwmantels, sieren kroonlijsten… tot en met een kapel in de tuin. Het gebouw werd ontworpen door architect Jan Rooms en recent onder handen genomen door architect Dieter Vander Velpen. 


Eetkamer

Eyecatcher, klassieke villa, Dieter vander Velpen Architects
Eyecatcher, klassieke villa, Dieter vander Velpen Architects
Eyecatcher, klassieke villa, Dieter vander Velpen Architects

Het verleden respecteren 

In opdracht van de nieuwe eigenaar voerde Dieter Vander Velpen een grondige renovatie door waarbij authentieke elementen zoveel mogelijk werden bewaard en in ere hersteld. Dit alles naadloos gecombineerd met de nodige voorzieningen voor hedendaags wooncomfort en uitgewerkt in een stijl die de levenswijze van de nieuwe bouwheer perfect weerspiegelt. Uiteindelijk doel was een rustgevend, somptueus en internationaal boetiek-hotelgevoel te creëren.  

Diverse eerdere renovaties hadden het interieur al voorzien van een zekere art-decosfeer, die door Dieter Vander Velpen bewaard en nog versterkt werd, mede door het veelvuldig gebruik van marmer en messing. Authentieke elementen zoals schouwmantels, kroon- en sierlijsten of lambriseringen werden bewaard en waar nodig met respect in ere hersteld. Als hedendaagse toets werd in de hal een neon kunstwerk opgehangen met wisselbare kleursferen. Het werd uitgewerkt in de vorm van het familiemonogram dat ook elders nog terugkomt, ander andere als borduursel op het huishoudlinnen. Op vlak van comfort en technieken kreeg de villa een volledige make-over en werd zo klaargestoomd voor nog vele decennia van zorgeloze bewoning 

De bouwheer houdt ervan vrienden en familie te entertainen en wou de woning in deze zin qua inrichting en indeling optimaliseren. Hij is bovendien culinair zeer onderlegd, waardoor voor de keuken een belangrijke rol weggelegd was. 


Keuken

Eyecatcher, klassieke villa, Dieter vander Velpen Architects
Eyecatcher, klassieke villa, Dieter vander Velpen Architects

Een vleugje showcooking 

Het gelijkvloers van de woning omvat de keuken, de diningroom en de leefruimtes. Op de verdieping treffen we de mastersuite en de bibliotheek aan. Op de zolder werden twee gastenkamers ingericht en de kelder huisvest een berging en een wijnkelder. De keuken, met bijkeuken, neemt een prominente plaats in op het gelijkvloers. Na renovatie werd het een statementkeuken waar showcooking in aangenaam gezelschap nooit veraf is. 

De keuken beschikt over een indrukwekkend sculpturaal eiland met monolitisch uitzicht. Het eiland, evenals de spoelzone werden uitgewerkt in dedaluskwartsiet met mooie adering van groen, blauw en goud. De witgelakte eiken kastenwanden met geborstelde messing accenten zitten als het ware vastgeklikt in de kroonlijst. Ook de grepen en het kraanwerk zijn in messing. De witte kleur en strakke belijning van de kasten zorgt voor een mooi contrast met de barokke tekening van de natuursteen. 

De vloer is een carraramozaïek die we ook terugvinden in de hal en de badkamer. De gordijnrails zitten onzichtbaar verborgen in de kroonlijsten. Boven het spoelgedeelte bevindt zich een Dedalus spatwand met leggers die van ledstrips voorzien zijn. De combinatie van de natuursteen, de messing accenten en het koperkleurig kraan zorgen alvast voor een hedendaagse art-deco-interpretatie. De diningroom met witte, marmeren schouwmantel beschikt over een grote eettafel met blad in onyx en messing voet, een ontwerp van Dieter Vander Velpen, en bijpassende kuipstoeltjes. De vintage Italiaanse designpendel maakt het geheel af. Aansluitend bevindt zich de muziekkamer met zwarte piano. Hier worden de gasten regelmatig getrakteerd op een privéconce 


Woonkamer

Eyecatcher, klassieke villa, Dieter vander Velpen Architects

Donkerblauw en cozy 

Het dagsalon met zijn donkerblauwe muren ademt gezelligheid. Het werd voorzien van een eclectische keuze aan meubilair, waaronder een salontafel met glazen blad en messing voet. De okerkleurige zitbank harmonieert perfect met het blauw. Een vintage Italiaanse designpendel zorgt voor aangenaam sfeerlicht. De statige schouwmantel in rood en zwart marmer is origineel gebleven. Op de vloer een eiken parket in visgraatmotief en de originele deuren werden hersteld waar nodig. Het salon geeft uit op de diningroom en een hoge dubbele deur met glaspanelen zorgt voor connectie met de tuin. 


Badkamer

Eyecatcher, klassieke villa, Dieter vander Velpen Architects

Genieten en ontspannen staan voorop 

Op de verdieping treffen we de bibliotheek aan. Hier hebben roodbruine tinten de overhand. De wanden werden uitgewerkt als bibliotheekkasten in de roodtint picture gallery. De witte, ruime en lichtrijke masterslaapkamer werd afgewerkt met sierlijsten op de wanden. Een wegschuivende, dubbele spiegeldeur leidt naar de dressing met centraal ladenblok voorzien van een blad in nero marquina. Er werd overvloedig gewerkt met donker palissanderhout. In combinatie met de sfeerverlichting zorgt dit voor het echte hotelgevoel. In de masterbadkamer bevindt zich een imposant lavabomeubel in natuursteen met donkere tekening en messing kraanwerk. De onderbouw en kastenfronten zijn uitgevoerd in dezelfde steen, eveneens met messing accenten. Achter de grote spiegelwand bevindt zich de douche. De twee gastenkamers werden elk in een eigen kleur thema uitgewerkt. Bij de ene is dit rood, bij de andere groen. Deze kleuren werden toegepast in de muurverf en de betegeling 

Editor: Media team

Datum: 22-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Patricia Goijens