Vintage loft in NY stijl | Hans Verstuyft

Een loft die alle aspecten van het leven van de bouwheer bijeenbrengt

Werken en wonen kunnen soms ver uit elkaar liggen. In het geval van de eigenaar van een loft zo ver als Antwerpen en Amerika. De bouwheer liet de ruimte zodanig verbouwen en richtte deze vervolgens op zo’n eigenzinnige manier in, dat de woning evengoed een parel zou zijn in het centrum van New York als in dat van de Scheldestad. Hij nam hiervoor architect Hans Verstuyft aan de hand. Het resultaat is een loft die alle aspecten van zijn leven weer bijeenbrengt.

Wie de loft wil betreden, loopt eerst door de tot garage verbouwde ruimte op de begane grond en neemt dan de lift die rechtstreeks in het penthouse uitkomt. Er is geen separate entree: de bezoeker stapt direct in de keuken. Vanaf de inox ontbijttafel is er rechts zicht op de living en links op het balkon met zicht op de binnenstad van Antwerpen. Het panorama is prachtig op deze hoogte.

Geen stijlbreuk
De ruimtelijkheid van de loft mocht nergens worden doorbroken. Daarom werd er een wand langs één van de muren gezet, waarachter plaats was voor diverse kamers: een bijkeuken, een slaapkamer voor een dochter annex logeerkamer en een badkamer met toilet. Het installeren van een extra vloer schiep de mogelijkheid de ruimte achter de wand bovendien in twee etages te verdelen. Om geen stijlbreuk met de rest van de loft te veroorzaken, werd ervoor gezorgd dat het parket en details als kranen en lampen voor één doorgaande lijn zorgden. “De kwaliteit van het parket is heel essentieel, omdat deze overal in de loft hetzelfde moet zijn. Het geeft in figuurlijke zin veel warmte aan de woning. Ik koos daarvoor F&T Parket uit Antwerpen”, vertelt de bouwheer.


“Het parket geeft in figuurlijke zin veel warmte aan de woning”


Het prachtige visgraat parket werd geleverd en geplaatst door F&T Parket & Plankenvloeren bvba

Designkeuken
Ook voor de keuken gold een dergelijke opdracht. Kéo Keukens in Sint-Niklaas vervaardigde de bijkeuken maar moest in de hoofdkeuken de kasten zoveel mogelijk uit het zicht werken door ze in te maken. De roestvrije keukenblokken zijn van Arclinea, een Italiaans topmerk op het gebied van designkeukens.

Decoratief en functioneel
In de omvangrijke living getuigt elk detail van smaak. De speciaal ontworpen kasten staan vol boeken over kunst, interieur en fotografie, die ook als decoratie kunnen worden beschouwd. De lijn tussen decoratief en functioneel gebruik is overal in deze loft erg dun, of zelfs niet bestaande. “Daarom heb ik voor een deel van het meubilair een beroep gedaan op Geert de Bruycker, dé specialist op het gebied van Scandinavisch design. De stukken die ik bij hem kocht zijn authentiek, eerste edities uit het midden van de vorige eeuw. Ik wilde een woning waarin ik me volledig kon thuis voelen, die in alle opzichten voldeed aan het beeld dat me voor ogen stond, tot aan de zetel toe waarop ik zit en ronddraai als ik alles bekijk.”

Ook als schilder is de bouwheer geïnspireerd door de Amerikanen, in dit geval Roy Lichtenstein


“Ik wilde een woning waarin ik me volledig kon thuis voelen”


Indico Painting beschikt over zo’n breed gamma aan decoratieve technieken dat een geheel eigen invulling geven aan de Amerikaanse stijl geen enkel probleem vormde

De badkamer vormde een uitdaging op zich, typisch een plek waar je op de vakbekwaamheid van Van Wezemael moest kunnen blindvaren

Badkamer als scheiding
Een bijzondere uitdaging vormde de master bedroom. Hier werd een grote ruimte verdeeld in enerzijds een slaapkamer en anderzijds een schildersatelier. Voor de dressing werd opnieuw een beroep gedaan op Kéo. Het element dat de twee nieuwe kamers van elkaar scheidde, is een badkamer die aan weerskanten omlopen kan worden. Het is een plek vol comfort en privacy geworden. Jobico uit Boom heeft hier alles gezet, met een grote aluminium bekisting als basis. Het bedrijf heeft ook de designkranen van Vola gemonteerd.

Fotografie: Marco Magielse

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: