uitgelicht_villatuin_IcoonArchitectenDeAppelboom3
uitgelicht_villatuin_IcoonArchitectenDeAppelboom1
uitgelicht_villatuin_IcoonArchitectenDeAppelboom4
uitgelicht_villatuin_IcoonArchitectenDeAppelboom2
uitgelicht_villatuin_IcoonArchitectenDeAppelboom5
previous arrow
next arrow

Indrukwekkende villatuin | icoon.be architecten + De Appelboom

Velen beginnen op een bepaald moment in hun leven opnieuw en die tweede start kan zich concretiseren in een nieuwe woning. Een vrijgekomen perceel in een villawijk bood deze mogelijkheid. Er verrees een vrijstaande, moderne villa die met zijn T-vormige plan en grote vide in de inkomhal de straat buitensluit maar de indrukwekkende villatuin deels omarmt. Het resultaat is een ruime, sfeervolle woning die associaties oproept met luxe woningen aan de Middellandse Zee. Omdat het hier heel belangrijk was dat buiten en binnen hand in hand gaan, zijn icoon.be architecten en interieurarchitectbueau De Appelboom gaan samenwerken. We hebben de tuin hier dan ook in het bijzonder uitgelicht.

Domotica en E-installtie: Domation.

villa tuin, Icoon Architecten + De Appelboom, the art of living

villa tuin, Icoon Architecten + De Appelboom, the art of living

Interieurarchitect: De Appelboom. Architect: Icoon.be architecten.

 

Ligging woning

De straat is aan twee kanten niet ver bij deze woning, want het perceel van de buren eindigt in een punt en grenst aan een rondpunt, waar vier wegen op uitkomen. De bewoners kunnen met de fiets langs achteren de tuin verlaten en met de auto langs voren. Aan beide kanten laten ze de buitenwereld echter al snel achter zich. Architect Frederik de Smet heeft dat effect weten te bereiken zonder zijn toevlucht te hoeven nemen tot een gesloten gevel. Het is vooral de sfeer van de tuin en die van de inkomhal die degene die ze betreedt direct naar binnen trekt en een welkom gevoel geeft.

Kokendwaterkraan: Quooker Belgium. Keukens en interieur: Van Gils Keukens.

villa tuin, Icoon Architecten + De Appelboom, the art of living

W-installatie: BVBA Ventico. Tegelwerk: BVBA Cartilles. Badkamerkranen: VOLA.

Eettafel en stoelen: Benofice.

 

Siergras en zwemvijver

De tuin is begrensd door hagen en bomen. Prachtig siergras en een zwemvijver in plaats van een zwembad versterken de weelderige uitstraling. De zwemvijver zelf is ontzettend strak vormgegeven, wat totaal niet misstaat in deze indrukwekkende villatuin met aangrenzend bosgebied. De hoge bomen omsluiten met warmte deze villatuin zoals een moeder haar kind omhelst. De betonnen tegels contrasteren prachtig met het frisse, groene grasdek. Enkele planten borders doorbreken subtiel het ontwerp.

villa tuin, Icoon Architecten + De Appelboom, the art of living

Bouwbedrijf: ARTEA nv. Tuinontwerp en aanleg: HWS Landscaping.

 

Verzonken raamprofielen

Zeer bijzonder is de zo goed als naadloze overgang van de keuken naar het overdekte terras. Als het schuifraam geopend is wordt het heel moeilijk om de exacte grens tussen binnen en buiten aan te geven. Ze hebben die illusie nog versterkt door het inox werkblad van de keuken te laten doorlopen tot aan de buitenhaard. Ook de klimaatregeling in het huis heeft deze openheid mogelijk gemaakt. De Appelboom in Kapellen tekende voor zowel de interieurinrichting als een deel van de afwerking.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers geschreven voor magazine nr.3 2020
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer projecten zien van Icoon.be architecten of De Appelboom?