Villa met veel lichtinval, abe Architecten, grote glaspartijen, modern en strakke look

Villa met veel lichtinval | abe Architecten

De locatie van deze woning was prachtig, maar eigenlijk te laag om het uitzicht en het comfort te creëren waar de opdrachtgevers om vroegen. Door het gebruik van grondwerken is er gezorgd voor de gewenste ophoging. Vanaf de eerste verdieping is er een prachtig uitzicht gecreëerd over de heuvel en veel lichtinval. De terrassen rondom en de in het groen uitlopende tuin samen met de BEN (Bijna Energie Neutrale) woning versterken het gevoel van leven in volstrekte harmonie met de omgeving.

In harmonie met omgeving

Frank Loyd Wright was een meester in het ‘inplanten’ van een villa in de omgeving. Zijn huizen spreken ook een eeuw later nog steeds tot de verbeelding, omdat ze niet plompverloren in het landschap zijn geplaatst. Ook Roel Bergen van abe architecten in Testelt heeft iets dergelijks gedaan. Het huis is volledig uit beton opgetrokken, maar om de overgang te verzachten heeft hij aan de voorkant een donkere voorgevel in het huis verwerkt. Het is niet alleen maar wit wat je tegemoet komt van de straat.


‘‘Dit is een BEN woning, ofwel een Bijna Energie Neutrale woning’’


Villa met veel lichtinval, abe Architecten, grote glaspartijen, modern en strakke look

De huisaccessoireses zoals de poefen, het bijzondere kunstwerk van een hond en het bankje in de hal, vonden de bewoners bij Meubart in Diest.

BEN woning

“Betonbouw stelde ons in staat een huis neer te zetten dat bijzonder duurzaam is”, zegt Roel Bergen. “Dit is een BEN woning, ofwel een Bijna Energie Neutrale woning. Door een combinatie van optimale isolatie en hernieuwbare energieopwekking – zonnepanelen en een warmtepomp – heb je maar heel weinig elektriciteit nodig om de woning op een constante temperatuur te houden.

Villa met veel lichtinval, abe Architecten, grote glaspartijen, modern en strakke look

Aan de voorzijde zijn de ramen hoog, om inkijk te voorkomen, maar achter hebben de bewoners een ver uitzicht over de tuin, het weiland en de bossen.

Deze keuken en ook de vloeren, kasten, deuren, badkamer en trap werden op maat gemaakt.

Panorama naar drie kanten

Maar de echte verrassing biedt de woning pas op die eerste verdieping. Grote raampartijen geven een panorama naar drie kanten. Vooral aan de achterkant is dat magnifiek. De tuin beneden loopt over in landbouwgrond, die op zijn beurt uitloopt in bos.

Villa met veel lichtinval, abe Architecten, grote glaspartijen, modern en strakke look

Ondanks de grote raampartijen is het huis bijna energieneutraal.

Achter de trap bevindt zich een Aesy Lift, waarmee de woning geschikt is voor alle levensfasen.

Veel lichtinval

De terrassen stellen de bewoners in staat van ’s ochtends tot ’s avonds van de zon te genieten. Ze kunnen ontbijten, lunchen, aperitieven en dineren op verschillende plekken, met de beweging van de zon mee (of juist ertegenin, als het te warm is). De terrasvloeren zijn van hout, alweer om een natuurlijk element binnen de betonbouw te brengen. Overigens hebben de bewoners voor de inrichting beroep gedaan op een bevriende interieurarchitecte. Die combinatie met Roel werkte uitstekend. Zij heeft stoffen en kleur binnengehaald om voldoende warmte en sfeer in de kamers te brengen.

Bij de inrichting werden de bewoners geholpen door een bevriende interieurarchitecte.

Villa met veel lichtinval, abe Architecten, grote glaspartijen, modern en strakke look


‘‘Alle woonfuncties bevinden zich handig op één verdieping, zoals op een ruim appartement’’


Charme en persoonlijkheid

De grote glaspartijen en het zicht van honderden meters ver op een grotendeels onbebouwde omgeving versterken dit gevoel van ruimte. Het gelijkmatig aangename binnenklimaat stelt de bewoners in staat zich vrijelijk door alle delen van het huis te bewegen, zonder de neiging te ontwikkelen zich in een hoekje te proppen wegens koude of hitte.

Het is een huis met charme en persoonlijkheid geworden. Dat hiervoor een bouwkundig weinig bijzonder huis moest wijken hoeft niet te worden betreurd. Wat er voor in de plaats kwam is een aanwinst voor het wonen, evenals voor dit specifieke stukje landschap.

Villa met veel lichtinval, abe Architecten, grote glaspartijen, modern en strakke look

Villa met veel lichtinval, abe Architecten, grote glaspartijen, modern en strakke look

Aerts leverde de Brustor zonnewering.

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Jaro van Meerten

____

Meer projecten zien van abe Architecten?


Web editor: Media team     |

Datum: 01 | mei | 2019


Tags: , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!