Villa ingebed in het landschap

Schellen Architecten

Maar weinig percelen bieden zo’n mooie kans voor een architect als dit perceel. Waar percelen vaak zo egaal en rechtlijnig mogelijk zijn, is dit perceel glooiend en grenst het aan een park met een vijver en een beekloop. Reginald Schellen, architect-eigenaar van Schellen Architecten: “Het ontwerp speelt optimaal in op de bestaande niveauverschillen. Hierdoor verrijst de kelderverdieping als het ware uit de grond en krijgt een groot deel van de ondergrondse verdieping via grote raampartijen rechtstreeks toegang tot de tuin. Door het niveauverschil hebben we een verhoogd terras kunnen realiseren waaraan een infinitypool ligt.” Om een verrassingseffect toe te voegen, is het hoofdvolume in gebroken witte crepi gerealiseerd en zijn de terugliggende vlakken uitgevoerd in de Zwitserse natuursteen pierre de Vals. Aan de straat-zijde oogt de woning ingetogen, met enkele onopvallend gepositioneerde ramen. Op de bovenverdieping zijn verticale lamellen geplaatst die privacy waarborgen. De woning is uitgerust met geothermie, zonnepanelen, warmtepompen en een goed verluchtingssysteem, waardoor de woning over een negatief E-peil beschikt. Schellen Architecten kreeg carte blanche. 


Benedenverdieping

Tuin, Buitenruimte, Schellen Architecten, The Art of Living

Zicht op de parktuin

De voordeur van de woning bevindt zich beschut onder een inkomluifel. Daarna betreed je de ruime inkomhal die toegang biedt tot verschillende ruimtes. Een trap leidt naar het souterrain. Er is een huislift en er is een home-office met een prachtig uitzicht op de vijver. Verderop bevindt zich de toegang tot het woongedeelte. Gangen zijn er in deze woning niet. “De routing heeft zo min mogelijk circulatie. Alle woonruimtes liggen aan de tuinzijde. Wanneer je binnenkomt, wordt je blik direct naar de parkachtige tuin getrokken”, vertelt projectarchitect Jonas van Clemen. Door de L-vorm van de woning stroomt het daglicht vanuit twee zijden het leefgedeelte in. Vooral de keuken en de ontbijthoek liggen diep richting de tuin. De keuken straalt sereniteit uit doordat alle toestellen kunnen worden weggestopt. De op maat gemaakte kasten en het kookeiland zijn minimalistisch vormgegeven en uitgevoerd in een neutraal kleurenpallet. Kleur komt naar voren in tal van accessoires, zoals kussens en vazen, maar ook in karpetten, kunst en schitterende lichtarmaturen. In de zithoek vormt de haard in Italiaans marmer de eyecatcher. 


Bovenverdieping

Tuin, Buitenruimte, Schellen Architecten, The Art of Living

Eersteklas

De trap naar de master- en de logeer- en kindervleugel vind je niet terug in de inkomhal, maar in het riante woongedeelte. Om naar de slaapvleugels te gaan, hoef je de fijne woonruimte dus helemaal niet te verlaten. Deze open trap en de vide garanderen daarnaast ook maximale lichtinval. Hoe groot deze woning ook is; door de vide staan de onder- en bovenverdieping met elkaar in contact. Net als beneden zijn ook boven de ruimtes op de tuin en het park gepositioneerd. Alle slaapkamers beschikken over een eigen en-suitedressing en een badkamer, maar ook over een terras vanwaar je dat bijzondere uitzicht nog eens goed in je op kunt nemen. De masterbedroom en en-suitebadkamer stralen extra klasse uit. De achterwand bij het bed is afgewerkt in een rijk, aardebruin textuurbehang waarvan de horizontale lijnen je blik subtiel naar de grote ramen leiden en dus automatisch naar het vergezicht buiten. De badkamer is afgewerkt in een aardekleurige microtopping aqua sensa. De accentwand bij het ligbad vormt een waar huzarenstuk: de gouden aders in het natuursteen belvedère laten je blik niet meer los. 


Exterieur

Tuin, Buitenruimte, Schellen Architecten, The Art of Living

Van het leven genieten 

Om de bijzonderste verdieping, net zoals de volledige villa tot in detail uitgewerkt door interieurarchitecte Evelien Dewolf, te bereiken, nemen we de trap naar beneden. Op deze onderste verdieping staat entertainment centraal. Met een indoorgolfsimulator en een fitnessruimte hebben de opdrachtgevers hier alles om aan beweging en sport te doen na een lange dag werken. Bij een gezond lichaam, hoort ook een gezonde geest. Daartoe dient de wellness met sauna en stoomdouche. De op maat gemaakte wijnkelder herbergt een bonte verzameling wijnflessen op een minimalistische display. De ledverlichting accentueert het maatwerk en maakt de ruimte helemaal af. Anders dan de bovenverdiepingen oogt het souterrain aards: materialen zoals onbewerkt natuursteen in de wijnkelder en de wellness en een gang die de verschillende ruimtes verbindt, geven je het geborgen gevoel dicht bij de aarde te zijn. Reginald: “Vooral sinds de pandemie is het besef gekomen dat we ook thuis willen kunnen genieten van het leven. Juist wanneer opdrachtgevers een druk zakelijk leven hebben, is het belangrijk om thuis mogelijkheden te hebben om te ontspannen en je gedachten te verzetten.” Ook buiten hebben de bewoners reden genoeg om vakantie te vieren in eigen huis: het verhoogde terras met infinitypool biedt een comfort en een uitzicht waar maar weinig resorts tegenop kunnen. 

Editor: Media team

Datum: 20-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Philippe Van Gelooven

Fotografie: Stéphanie Mathias

Fotografie: Schellen Architecten