Verschillende soorten rolgordijnen

Er zijn veel soorten raamdecoratie om uit te kiezen. Vouwgordijnen, schuifgordijnen, plisségordijnen of jaloezieën; het is allemaal mogelijk. Als je op zoek bent naar de combinatie van praktisch, betaalbaar, strak en mooi, dan kom je snel uit op rolgordijnen. Ook hier zijn weer diverse opties om uit te kiezen. Om je op weg te helpen met het maken van de juiste keuze geven we op deze pagina een overzicht van de verschillende soorten rolgordijnen die je kunt kopen.

Licht in de duisternis, of andersom

Bij rolgordijnen kopen moet je eigenlijk niet als eerste letten op de kleur of het materiaal maar op de hoeveelheid licht die ze doorlaten. Dit heeft namelijk veel invloed op de sfeer in de ruimte en de mogelijke toepassingen. Er zijn in basis drie opties voor de doorzichtigheid; geheel lichtdoorlatend, half-verduisterend en verduisterend. Laten we eens even kijken welke invloed deze keuze heeft in de praktijk.

1. Lichtdoorlatend

Dit is het type raamdecoratie dat vaak wordt aangemerkt als vitrage of glasgordijnen. Het materiaal laat veel licht door en breekt het licht voor een mooie gloed in huis zonder je te verblinden. Je kunt zo ook in de middag de rolgordijnen sluiten zonder dat het donker wordt in huis. Een minpunt kan zijn dat je in de avond met lamplicht wat inlevert op je privacy.

2. Half-verduisterend

Dit is de meest populaire optie voor in de huiskamer. Dit materiaal laat wat licht door en het biedt privacy maar je bent niet geheel afgesloten van de buitenwereld. Als je meer variatie wilt in je opties dan zou je kunnen overwegen om zowel een lichtdoorlatend scherm op te hangen als een half-verduisterend type. Dat lijkt op de ouderwetse combinatie van vitrage en overgordijnen maar dan met een moderne uitstraling.

3. Verduisterend

Dan is er nog het verduisterende rolgordijn, de ideale optie voor de slaapkamer. Zo geniet je van optimale privacy en je wordt op een zomerochtend in het weekend niet bij het krieken van de dag wakker door het zonlicht. Als je kiest voor automatische rolgordijnen dan kun je die wekker wel bij het oud vuil gooien, voortaan word je wakker door het licht dat het gordijn in de ochtend doorlaat omdat het systeem automatisch opent op de gewenste tijd.

Naast de mate van doorzichtigheid kun je kiezen voor het gewenste materiaal en de kleur. Kijk online naar de opties.

Met koordjes of elektrisch bedienbaar

Als je kiest voor nieuwe rolgordijnen in huis neem dan meteen een systeem dat je elektrisch kunt bedienen. Dit biedt zoveel gebruiksgemak en mogelijkheden dat je er spijt van krijgt als je deze stap niet neemt. Je kunt dan in de ochtend de gordijnen openen met een druk op de knop in plaats van uit bed te stappen. In de avond sluiten de gordijnen vanzelf omdat je deze op een timer hebt gezet. En als de zon schijnt dan sluit je even de gordijnen als zonwering via de app, zelfs als je niet thuis bent. De oplossingen die je op Somfy.be zult aantreffen gaan verder dan de raamdecoratie automatiseren. Je kunt de rolgordijnen koppelen aan een lichtsensor, met je stem bedienen via een spraakassistent of koppelen met een beveiligingscamera of met een rookmelder. Er zijn tal aan opties om je huis te automatiseren waarbij de raamdecoratie zeker niet mag ontbreken.