Verlichting


Artikelen

Meer over Verlichting

Functionaliteit en sfeer combineren

De verlichting is een belangrijk onderdeel van het huis. Verlichting bepaald de sfeer in de woning en bepaald hoe je de ruimte ervaart. Goede verlichting zorgt voor een comfortabel en prettig gevoel.

Kies je voor verlichting, dan moet er een keuze gemaakt worden uit verschillende factoren. Per ruimte kan er gekozen worden voor verschillende soorten verlichting. In de keuken zal er bijvoorbeeld voor andere verlichting worden gekozen dan in de woonkamer of de slaapkamer. Verlichting heeft twee functies, het kan dienen als sfeermaker, maar ook functioneel. Bij de functionele verlichting kan er gedacht worden aan een verlicht tuinpad, een verlichte werkruimte of een verlichte garage bijvoorbeeld. Dit helpt je beter zien en bied op deze manier gemak en veiligheid. De verlichting kan ook gekozen worden aan de hand van de stijl die in het huis wordt aangehouden. Heb je een moderne woning, dan sluiten indirecte lijnverlichting van LED-strips goed aan. Beschikt jouw huis over een landelijk interieur, dan zou warme basisverlichting in combinatie met vloer -of wandlampen heel mooi passen.

Binnen de verlichting markt kennen we veel verschillende soorten. Door verschillende verlichting te gebruiken kan er een evenwichtig lichtplan worden gecreëerd. Zo kennen we de basisverlichting waarmee een ruimte gelijkmatig kan worden verlicht. Om ervoor te zorgen dat de ogen minder snel moe worden is er bij deze verlichting sprake van een geringe schaduwwerking en een egale lichtspreiding. Naast de basisverlichting kennen we ook nog de functionele verlichting. De functionele verlichting wordt vaak in ruimtes gebruikt die een wat specifiekere verlichting kunnen gebruiken, denk aan de keuken of tafellampen bijvoorbeeld. Basisverlichting wordt ook vaak gebruikt in combinatie met sfeerverlichting. Tot slot, de accentverlichting. Deze wordt ingezet om de nadruk op een item of meubels te leggen, denk aan verlichting bij kunst of een spiegel met verlichting. Accentverlichting is een hele mooie aanvulling op de woning en zorgt voor wat extra sfeer.

Naast verlichting kan er ook een keuze gemaakt worden uit verschillende design lampen. Hiermee geef je jouw interieur een extra boost en maak je het plaatje compleet. Kies jij voor hanglampen of toch liever voor wandlampen? Verder kennen we nog railverlichting, inbouwspots, vloer -en tafellampen en zo zijn er nog veel meer.

De verlichting is de leidraad tijdens de installatie, daarom is het slim om voor de nieuwbouw of verbouwing goed na te denken over wat je precies wil. Je kan dit zelf doen, maar er zijn ook genoeg experts die een handje kunnen helpen bij het realiseren van jouw droomwoning.