Verbinden met het bos

INZICHT Architecten

Iwan Vermeirsch en Jelle Heirman, bestuurders van INZICHT architecten gaan in hun ontwerpen de interactie aan met de omgeving en de maatschappij die meekijkt en evalueert. Architectuur moet leefbaar en modern zijn. De woningen die ze ontwerpen triggeren. Het dwingt mensen om na te denken over wonen, over wat de woning betekent voor de omgeving en voor henzelf. Een doorgedreven kennis van technieken brengt de esthetiek op een niveau dat nauwelijks hoger kan. Achter de lichte en luchtige ruimtes schuilt een complex structuur- en stabiliteitsverhaal. 


Exterieur

Mondern, natuur, INZICHT Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Zwembad

Aqua-holic

Pleisterwerken

Miguel Deschuymere

Bouwbedrijf

G-Build

Tuinontwerp & aanleg

the Garden Collective

Draaipoorten carport

Poorten Waegeman Marc & Zn

Schuifpoort

Poorten Waegeman Marc & Zn

Het bos en de bomen 

De woning ligt verscholen in een sparrenbos op een groot perceel. Het ontwerp werd bedacht met respect voor het bos en de kwaliteit ervan. “Je probeert daar iets te zetten wat daar thuishoort”, vertelt Iwan Vermeirsch van INZICHT architecten. De keuze viel op het inplanten van een zwevend leefplateau waar alle woonactiviteiten plaatsvinden: huis, wandelpad, zwembad, overdekte terrassen en alle andere functies. Alsof het er voor even werd neergezet en morgen terug kan weggenomen worden. Op termijn zal het bos tegen het plateau aanduwen. In elke ruimte is de verbondenheid met het bos of een natuurelement voelbaar. Tussen twee ruimtes in ligt buiten een waterpartij, die ‘s avonds als het donker is, oplicht. In het interieur keert het gebruik van zwarte eik doorheen de hele woning terug. Dat materiaal verwijst naar het bos en geeft het geheel een warme en huiselijke toets. De witte, homogene gevels brengen de volumes samen in een eenheid die verwondering oproept en geven het huis een mooi, zuiver karakter. 

Tuin en Buitenruimten 

De voorgevel is volledig gesloten omwille van de privacy. Er zit geen raam in. Achter de keuken ligt een wellness met hamam, sauna en jacuzzi. Dit privégedeelte is volledig afgesloten van de andere buitenterrassen. Rond het zwembad met de ligzetels en het terras dat aan de buitenkeuken grenst, worden bij mooi weer de gasten buiten ontvangen. In de beslotenheid van het bos is deze perfect afgewerkte woning in mediterraan wit een mooie plek om het leven te vieren.

Licht en lucht 

Het gebouw heeft verschillende perspectieven en transparanties en elke ruimte heeft zijn eigenheid. De keuken en leefruimte zijn van elkaar losgekoppeld en toch is er een connectie. Dat geldt ook voor het bureau dat niet volledig geïsoleerd is, maar in relatie staat met de rest van het huis. Vanuit de keuken zie je wat er in het kantoor gebeurt en omgekeerd. Tussen deze twee ruimtes ligt buiten de waterpartij. Wie in een bos woont, wil de bomen zien. Daar zorgen de grote ramen voor. Om een goede energiescore te bereiken, werd sterk ingezet op luchtdichtheid en rendement. INZICHT architecten maakt voor elk project een driedimensionele energiestudie en draait het ontwerp door een programma dat de oververhittingsgraad, in elke ruimte, op jaarbasis berekent. Op basis daarvan krijgt de technische installatie vorm. Als pioniers van passiefwoningen heeft het kantoor voldoende knowhow in huis om goed geïsoleerde woningen perfect te klimatiseren. Daarbij komt onder andere betonkernactivering aan bod en verschillende koelings- en ventilatietechnieken om het rendement te verhogen. Er wordt in dit project gebruikgemaakt van een specifiek parket dat drie keer meer warmte of koelte kan afstaan dan de meeste andere parketten. Een van de belangrijkste vereisten was een volledig zelfvoorzienende woning, losgekoppeld van alle nutsvoorzieningen aan de straatkant. Hier wordt zelf water opgepompt en gezuiverd en er zijn tientallen zonnepanelen die maximaal worden benut om het energieverbruik tot nul te reduceren. De terrassen en overluifelingen combineren een esthetisch en energetisch doel. De energiezuinige doelstellingen spelen mee in het ontwerpproces en beïnvloeden de ontwerpkeuzes. 


Interieur

Mondern, natuur, INZICHT Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het interieur

Keukenapparatuur

V-Zug

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Natuursteen

Potier Stone

Keuken

De Meersman & Zonen

Houten vloer

Gebroeders Janssen

Spanplafond

Helixe

Schilderwerken

Schilderwerken Vens

E-Installatie

Electriciteitswerken Stefan

Zuilen in detail 

De eigenaars wilden geen kolommen op het gelijkvloers, dus gingen de architecten op zoek naar een elegante oplossing om de bovenverdieping te dragen. Ze kozen voor een rij smalle rechthoekige kolommen die fungeren als interieur-element en een bescheiden doorkijk geven, maar ook privacy. Het zijn volledig massieve kolommen, gesneden uit platen van 8 centimeter dik en gepolijst zodat ze mooi rechthoekig zijn. De precieze afwerking creëert de illusie van decoratie. Enkel de buitenste kolom werkt als structurele kolom, waar een gigantische druk op ligt. De kolommen scheiden de trap van het leefgedeelte, zij het niet volledig, want er is een semi-transparantie. 

Voor architect Vermeirsch maakt het creëren van dit soort illusies de architectuur boeiend. De materialen in het interieur zijn beperkt en brengen rust. Voor de verlichting werden geen zichtbare armaturen gebruikt. Er werd voor inbouwarmatuur gekozen waarvan je de lichtbron niet ziet branden. Er gaat vooral aandacht naar de kleurtemperatuur in de ruimte. Het licht is belangrijker dan de bron. Tijdsgebonden armaturen werken het demoderen van een woning in de hand. 

 

Volumes en verwondering 

De bovenverdieping rust gedeeltelijk op het gelijkvloers, maar maakt ook gebruik van een zwevend blok waarvan de onder- en bovenzijde open zijn. De constructie biedt een antwoord op de vraag naar privacy in de badkamer. De architecten werkten hier met een soort uitgerekte ommuring. De badkamer, volledig in glas zit in het ommuurde blok. In de opening groeien gecontroleerd bamboes twee verdiepingen hoog, die zichtbaar zijn in de badkamer. Wat je niet kan zien, is dat de bovenbouw volledig in hout werd gemaakt. Stabiliteitstechnisch moest het volume beperkt blijven in gewicht, want de elegante zuilen beneden moeten het geheel kunnen dragen. Het gevelprincipe is dakrandloos. Zonder zichtbare dakranden gaat alle aandacht naar de volumes. Dat maakt het visueel heel prikkelend, bijna utopisch. Het scherpt nieuwsgierigheid en wekt verwondering. 

 

Editor: Media Team RRO

Datum: 22-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Hilde Berckmoes

Fotografie: Yannick Milpas