design villa | Office O Architects, the art of living

 • Beveiliging
  Elsec
  Jabbeke | www.elsecsecurity.be
 • Bouwbedrijf staal
  Bemepro
  Menen | www.bemepro.be
 • Chapewerken
  Royaux Chape en Isolatie
  Brugge | www.royaux.be
 • Buitenschrijnwerk
  Window Project
  Menen | www.windowproject.be
 • Ruwbouwwerken
  Algemene bouwwerken Debucquoy
  Kortrijk
 • Stukwerken
  Pleisterwerken Leroy Christophe
  Ieper

Van oude bungalow naar designvilla | Office O architects

Ooit stond hier een prefabbungalow uit de vroege jaren zeventig. De locatie was alvast subliem: vooraan een pijpenkop, achteraan velden en akkers zover het oog reikt. De bouwheren zagen meteen het potentieel ervan in. Office O architects uit Gent heeft er een hedendaagse designvilla met strak maar gezellig karakter van gemaakt. Het betonnen skelet van de oorspronkelijke bungalow bleek stevig genoeg om te behouden. Er werd beslist om de praktijkruimte en slaapkamers op het gelijkvloers onder te brengen en het woongedeelte op de verdieping.

Buitenschrijnwerk: Window Project. E-Installatie: Electro Picquette. Volledige realisatie keuken: DSM Keukens. Kookplaat en dampkamp: Novy NV. Natuursteen keuken: Brachot.

design villa | Office O Architects, the art of living

Kozijnen: Reynaers Aluminium België.

Werken en slapen beneden

Overal in de woning werd gewerkt met een mooie, rustgevende en makkelijk te onderhouden keramische bevloering. In de hal bevinden zich witte maatwerkkasten voor het vestiairegedeelte en het gastentoilet. Achter de hal treffen we een thuiskantoor aan met naastliggende berg- en wasruimte. Het betonnen terrasgedeelte onder de grote luifel kan bereikt worden via het kantoor en de masterslaapkamer. In totaal treffen we in deze designvilla drie slaapkamers aan, waaronder de master- en twee kinderkamers. De masterslaapkamer wordt geflankeerd door een saunaruimte en een badkamer met douchecel. Vloer en wanden werden hier afgewerkt met zwarte keramiek in marmerlook. In de mastersuite werd, net als in de rest van de woning, subtiel gewerkt met zwarte accenten. Ook de twee kinderkamers beschikken over een eigen douchecel. De rest van de benedenverdieping wordt ingenomen door de praktijkruimte: een schoonheidssalon voor huidverzorging.

Trap: New Signature. Binnenschrijnwerk: Kbenoit.

design villa | Office O Architects, the art of living

Badkamerkranen: Paffoni by BSC. Volledige realisatie badkamer: Sanitair Acke. Keramische vloer-en wandtegels: Deketelaere.

Adembenemende vergezichten

De woon- en leefruimte in deze designvilla is langgerekt met één raam dat uitgeeft op de straatzijde. Een andere glaspartij over de hele lengte geeft toegang tot een terras. De vergezichten over de akkers en velden zijn hier adembenemend. De keuken is tegen een zijwand geplaatst. Het eiland met spoelgedeelte is uitgewerkt in zwarte eik en vooraan voorzien van een verhoogde wand, waardoor het vaatwerk aan het oog wordt onttrokken. Het werkblad bestaat uit composiet in nagenoeg dezelfde tinten als de keramieken vloeren. Het goudkleurig kraanwerk contrasteert mooi met het zwarte spoelbekken en de zwarte onderbouw. Voor de verlichting boven het eiland zorgt een rail met goudkleurige opbouwspotjes.

design villa | Office O Architects, the art of living

Ruwbouwwerken: Algemene bouwwerken Debucquoy. Chapewerken: Royaux Chape En Isolatie. Buitenschrijnwerk: Window Project. Beveiliging: Elsec. Bouwbedrijfstaal: Bemepro. Architect: OOA | Office O architects. Buitenschrijnwerk: Window Project. Stucwerken: Pleisterwerken Leroy Christophe.

design villa | Office O Architects, the art of living

Gevelbekleding & isolatie: Gevelwerken Nico Wolters. Chapewerken: Royaux Chape En Isolatie.

Binnenkomen via een patio met Ibizagevoel

De voorgevel van de designvilla wordt gelijkvloers bepaald door een monumentale muur over de hele breedte. Hierin werd een smalle doorgang voorzien naar de ingang. Het verdiepingsvolume bestaat uit een bovenop geplaatste box, schuin ingeplant ten opzichte van het gelijkvloers, waardoor de bewoners boven van een nog betere oriëntatie kunnen genieten. Deze ingreep geeft extra dynamiek aan het architecturaal concept. De box werd opgetrokken in een lichte staalstructuur met houten balken. Alle gevels werden afgewerkt met een bepleistering in betonlook, wat een rustgevende uniformiteit uitstraalt. Als accent werd overal zwart aluminium schrijnwerk toegepast. Op de bezoekersparking in siergrind werden grote stapstenen aangebracht die naar de opening in de muur leiden. Achter deze opening bevindt zich een patio die een instant Ibizagevoel uitstraalt, compleet met zuiderse kuipplanten en mediterrane bloeiers. Twee glazen deuren geven uit op de patio, één naar de privévertrekken en één naar het schoonheidssalon van de vrouw des huizes.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer zien van Office O architecten?