Van lege opslag- en zolderruimte naar riante woning

Ann-Sophie Vanderhaeghe

Beide opdrachtgevers, een dynamisch horecakoppel uit de Westhoek, runnen elk hun eigen horecazaak. De zaak van de echtgenote, een koffiehuis met creatieve en workshopgerichte insteek, werd ook door Ann-Sophie ingericht. Het pand zelf en de bijhorende naastliggende volumes huisvestten vroeger een wijnhandel. Het gedeelte boven de koffiezaak bood interessante mogelijkheden naar bewoning toe. Met respect voor de oude bouwmaterialen realiseerde Ann-Sophie er een stijlvolle en authentieke woning. 


leefruimte

Zolder, Rustgevend, Ann-Sophie Vanderhaeghe, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Maatwerk keuken

Qube interior

Interieurarchitect

Ann-Sophie Vanderhaeghe

Herindeling volumes 

De woning is toegankelijk langs twee zijden. De formele inkom voor bezoekers bevindt zich achter de poort van de voormalige wijnhandel, via een houten trap naar boven. Via het koffiehuis leidt een bestaande en gerenoveerde houten trap naar de informele inkom voor de bewoners. Binnen werden de ruimtes met houten stijlwanden heringedeeld, evenwichtig gecompartimenteerd en voorzien van hedendaags comfort. 

Behoud van oorsprong en authenticiteit 

Oude materialen werden zoveel mogelijk behouden en in hun oorspronkelijke staat hersteld. Concreet betreft het hier de originele plankenvloeren, de houten trappen, de oude deuren, de venstertabletten en schouwmantels van Belgisch rood marmer. Op bepaalde plaatsen werden het oorspronkelijke metselwerk en de balkenstructuren zichtbaar gehouden. De oude materialen dienden, op vlak van kleur en tekening, als basis voor de materiaalkeuzes. Ze werden aangevuld met nieuwe, hedendaagse accenten zoals donker eikenfineer, mortex, natuursteen, verftechnieken en strakke verlichting. Alle oude ramen werden ook vervangen door nieuwe in aluminium. 

Open dakvolume met zichtare balkenstructuur 

Naast de formele inkomdeur bevindt zich de houten trap naar de leefruimtes boven. De trap is voorzien van een zwarte, metalen handgreep en boven afgeschermd met een glazen balustrade. De luchtige, open inkomhal beschikt over een gastentoilet met vestiaireruimte en loopt via een boogvormige opening in de muur over in de grote, open leefruimte met keuken, eetplaats en salon. Op de vloer werd een nieuw eiken parket geplaatst. Het plafond is open tot in de nok. Het gerestaureerde dakgebinte en het zichtbaar gehouden metselwerk, vertellen over de geschiedenis van het pand. De ruime keuken bevindt zich links van de leefruimte.  

De keuken is voorzien van een eiland met ontbijtzone en bestaat uit een onderbouw in donker eikenfineer met een opvallend werkblad uit Invisible Grey Gold-marmer. De greeplijst in messinglook zorgt voor een warm accent. Ook aan de spoelnis werd dezelfde marmersoort gebruikt voor het blad en de spatwand. Het spoelgedeelte maakt deel uit van een lange kastenwand in donker eikenfineer, waarin ook de toestellen verwerkt zitten. De ronde stopcontacten zitten sierlijk verwerkt in de maatwerkkasten. Boven het eiland zorgt een zwarte rail met opbouwspotjes voor de verlichting. De vloer in het keukengedeelte is keramisch. De donkere kastenwand in eikenfineer uit de keuken loopt door in het salongedeelte. In deze wand zitten de tv en een gashaard ingebouwd. Uitgespaarde nissen bieden ruimte aan boeken , kunst en decoratie-objecten. De grote zitbank in hoekopstelling is uitgevoerd in een lichtgrijze stof. Het eetgedeelte wordt gedomineerd door de grote maatwerkeettafel met oud eiken blad en lederlook stoelen van De Groene Poort. Boven de eettafel hangen pendels van Lucide. De leefruimtes zijn voorzien van convectoren voor verwarming en airco voor koeling. Deze werden zorgvuldig weggewerkt in het maatmeubilair. 

 

 


Bovenverdieping

Zolder, Rustgevend, Ann-Sophie Vanderhaeghe, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Kranen

Hotbath

Rustgevende privatieve ruimtes 

De eerste verdieping is van de traphal afgescheiden met een glazen deur in zwart aluminium frame. Naast deze formele inkomdeur zorgt een donkere accentwand in Boss Tusk voor een mooi contrast met de bleke plankenvloer en de andere wanden, in het wit afgewerkt. De inkomhal is ook met de huislift bereikbaar. Een grote schuifdeur sluit een polyvalente ruimte af, die als gastenverblijf gebruikt kan worden. Verder treffen we hier de mastervleugel aan, die visueel sterk bepaald wordt door de oude schouwmantels, de venstertabletten en de oude houten deuren. Het bedmeubel werd op maat gemaakt en bevindt zich tegen een bruin/oranje wand die werd afgewerkt met Limestone kalkverf van Boss. De lichtbruine overgordijnen, houten shutters en het bedlinnen harmoniëren met de kleur van het Belgische rode marmer en versterken de sfeer van authenticiteit en gezelligheid. 

Naast de slaapkamer bevindt zich de masterbadkamer met achter een glazen wand de inloopdouche. Daarnaast een sokkel, afgewerkt in mortex, waarop het vrijstaande ligbad rust. Al het kraanwerk is koperkleurig en van het merk Hotbath. Over een volledige wand strekt zich het lavabomeubel uit, met blad in mortex en onderbouwkasten in eikenfineer. Op het blad werden twee vrijstaande marmeren waskommen geplaatst en op maat gemaakte spiegels in zwart stalen kader. Ook hier zijn de kleuren van het mortex, de eik, de shutters en het kraanwerk perfect afgestemd op de tinten van het Belgische rode marmer. In de bad- en slaapkamer werd gewerkt met sfeerverlichting aan de wanden. In de nachthal bevindt zich de dressing. Deze is voorzien van kastenwanden en een vrijstaand ladenblok, uitgevoerd in wit laminaat met houtnerfstructuur. De kasten zijn voorzien van sierlijke messing greepjes in kubusvorm. Aan het eind van de dressing bevindt zich de toegang tot de kinderkamer met eigen badkamer. 

Uitzicht over de daken en het groen 

Ter hoogte van de achtergevel werd de dakuitbouw volledig beglaasd, met een groot schuifraam dat toegang geeft tot het ruime terras. De ramen worden deels van het zonlicht afgeschermd met een overstekende luifel. Het terras werd langs de zijde van de binnenkoer beschermd met een glazen balustrade. Op het ruime terras werd overvloedig gewerkt met hout: een vloer in tropisch hardhout, een gevel in geprofileerd lattenwerk en een houten schutting aan de kant van de buren. Het is een buitenruimte die aanzet tot relaxen en genieten met mooie zichten over de daken en op een nabijgelegen bomenpartij. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 11-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Pilar Shoots