Van doorsnee naar droomhuis: een transformatie tot architectenwoning

Van Damme – Van der Putte architecten

Architect Benoît Vandeputte van Van Damme • Vandeputte Architecten was al langer op zoek naar een eigen woning. Hij verkoos daarbij een renovatieproject boven een nieuwbouwwoning. In de regio Waregem stuitte hij toevallig op een dergelijk project, dat vele uitdagingen bevatte. Concreet ging het om een onopvallende woning die hij helemaal naar zijn hand wist te zetten. De woning uit het midden van de jaren 80 metamorfoseerde op relatief korte tijd tot een bijzonder smaak- en karaktervol thuis waar de charme zo van afdruipt. 


Entree

Eclectisch, authentieke details, Van Damme – Van der Putte architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Veel aandacht voor authentieke details 

De architect kon gelukkig van een solide ruwbouw en dakstructuur vertrekken, waarbij de muren al voorzien waren van een basis aan isolatie. Voor de rest werd nagenoeg alles grondig verbouwd. Zo werden alle ramen vervangen en werden langs de tuinzijde grote raampartijen geplaatst. De eerder modern ogende zwarte geglazuurde stormpannen op het dak werden vervangen door traditionele Boomse pannen, boven de voordeur werd een dakkapel opgetrokken en tussen de woning en de daar haaks op staande garage, aangebouwd aan een andere woning, werd een nieuw volume geplaatst. Hierin bevinden zich nu de bijkeuken en wasplaats. Binnenin werd de bestaande lange inkomhal getransformeerd om er een trap en een gastentoilet in onder te brengen. Alle verbouwingswerken aan de buitenzijde werden uitgevoerd met veel aandacht voor authentieke details. Zo werden de muren wit gekaleid en voorzien van een zwarte spatrand. De schoorsteen werd opnieuw opgemetseld en kreeg een fijn accentrandje in gerecupereerde paepestenen. Ook boven de voordeur werd een fijne boog in tegelpannetjes aangebracht. Boven ramen en schuifdeuren werden eiken lateien geplaatst en de zwarte muurankers, net als de wit-groen gestreepte garagedeur, verwijzen naar de oude, landelijke bouwtrant in de omgeving. Het mastergedeelte met slaap- en badkamer bevindt zich op het gelijkvloers, net als de leefruimte en de keuken. Op de verdieping treffen we het gastenkwartier aan, met drie slaapkamers, een toilet en een tweede badkamer. 

Warm en knus  

Via de voordeur in boogvorm komen we in de hal. Een raampje met brede, afgeronde dagkanten zorgt er voor een aangename verspreiding van het licht. Hier bevindt zich tevens de eiken trap naar de verdieping. De muren zijn afgewerkt in een bijzonder tactiel leemstuc, die we ook in de rest van de woning aantreffen. Het gastentoilet kreeg een afwerking in een oranjerode schildertechniek, die mooi harmonieert met de ronde, gouden verlichtingsarmatuur van Catellani & Smith tegen de wand. Het boogvormige gewelf leidt hier tot een intimistische sfeer. Aan het einde van de inkomhal geeft een zwarte stalen deur met gehamerd glas een hint van de achterliggende leefruimtes.  


Leefruimte

Eclectisch, authentieke details, Van Damme – Van der Putte architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix Door Systems
Eclectisch, authentieke details, Van Damme – Van der Putte architecten, The Art of Living

Sfeervol sober met een eclectische toets 

De keuken omvat een kookwand en een spoeleiland. Het eiland heeft een blad in gestraalde Travertin-titanium met open poriën en beschikt over een ontbijtzone. In het blad is een afdruipvak ingefreesd. De onderbouw is uitgevoerd in gerookte eik en de kraan is van Quooker. De kopse kant van het eiland die naar de eetruimte is gericht, werd voorzien van nissen waarin mooie objecten uitgestald zijn. Zo verloopt de overgang van keuken naar salon veel zachter. Het ontbijtgedeelte wordt verlicht met bronskleurige, richtbare opbouwspotjes. De kookzone bevindt zich in een witgelakte houten kastenwand. Het blad, de spatwand en de deuren van de bovenkasten, met ingebouwde dampkap, zijn eveneens vervaardigd in Travertin. De Xinnix-deuren in de keuken zijn, net als de muren, voorzien van een leemstuc, waardoor ze quasi onzichtbaar zijn. In het salon werd een maatwerk kastenwand geplaatst met uitspringend deel waarin de gashaard verwerkt zit. Links van de haard verbergt een dubbele draai-inschuifdeur het tv-toestel en rechts werden nissen gecreëerd waarin zich boeken, mooie objecten en een brons van George Minne bevinden. De hele wand is eveneens uitgewerkt in leemstuc. Op de vloer ligt een eiken parket met planken van ongelijke breedte. Het meubilair in het salon is een bijzonder geslaagde eclectische combinatie van midcentury designstukken en hedendaags meubilair. Dit geeft perfect de interesses en het karakter van de bewoners weer. We vinden er onder andere een zetel van Vincent Van Duysen in donkerblauw natuurlinnen, geflankeerd door twee krukjes van Cassina, en een zetel met bijgaand tabouret van Jules Wabbes, toonaangevend Belgisch designer uit de naoorlogse periode. 

 


Bovenverdieping

Eclectisch, authentieke details, Van Damme – Van der Putte architecten, The Art of Living

Natuurlijke accenten 

De masterslaapkamer oogt bijzonder warm. Dit dankzij het eiken parket, de donkere accentmuur met goudkleurige verlichtingsarmatuur en de lambrisering, met geïntegreerde nachtkastjes, in natuurlijk notelaarfineer. In de badkamer werd eenzelfde sfeer doorgetrokken. Het koperkleurige kraanwerk van Hotbath harmonieert mooi met de zachte, lichte kleuren van het meubilair en de muren. Het blad van het lavabomeubel is gemaakt uit Corian. De douche, eveneens met het stijlvolle Hotbath kraanwerk zit half verborgen achter een wand. En ook hier werden weer zachte en sfeervolle schilder- en stuctechnieken op de muren toegepast. De verdieping met drie slaapkamers, badkamer en toilet staat helemaal ten dienste van de gasten. De keuze voor zachte kleuren, -afwerkingen en natuurlijke materialen werd hier consequent doorgetrokken. Bijzonder leuk op de nachthal zijn de rode boogdeuren naar de slaapkamers en de rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld, die een extra warme toets creëren, de nachthal optisch verlengen en tegelijkertijd verwijzen naar het historisch kleurgebruik.  

Van Damme – Vandeputte Architecten Architectenbureau  

Van Dame – Vandeputte is gevestigd in een imposante voormalige dokterswoning in het centrum van Izegem. Partners Hannes Van Damme en Benoît Vandeputte werken er, samen met een multidisciplinair team, aan uiteenlopende totaalprojecten De architecten schenken bijzonder veel aandacht aan detaillering en bestuderen vooraf grondig de integratie van elk project in zijn ruimtelijke context. Ze zijn onder andere actief op vlak van nieuwbouw, renovatie en interieur maar staan ook in voor kantoren, bedrijfsgebouwen en voor de restauratie van al dan niet beschermd erfgoed. Recent werd hun eerste monografie “Morphé” uitgebracht door uitgeverij Luster.  

 

Editor: Media Team RRO

Datum: 05-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne