
Stilistisch tijdloos maar tegelijk warm en knus, dat waren de eisen die een echtpaar in de Kempen aan zijn architect stelde. Pieter Peerlings van het Antwerpse bureau Sculp[IT] Architecten wist daaraan te voldoen. Door een betonnen vloer én plafond te combineren met mahoniehouten wandkasten en een open keuken creëerde hij een villa met een unieke uitstraling en ambiance. Door metershoge schuiframen te installeren bij zowel de living als de slaapkamer kunnen de bewoners zelfs leven in complete harmonie met het omliggende bos.
Materiaalkeuze
De ingang van deze L-vormige woning bevindt zich niet aan de voorzijde maar opzij. Via de hal ga je rechts naar het slaapgedeelte. (Bijna) Alles is namelijk op de begane grond gesitueerd. De brede deur die het mastergedeelte afsluit, kan volledig in de muur verdwijnen, een ontwerp van de vrouw des huizes. De gang die de hal met de badkamer en slaapkamer verbindt, bestaat aan één kant volledig uit wandkasten. Dit hout komt terug in het hele huis. “Zo hebben we niet alleen voor veel opbergruimte gezorgd maar ook een soort rode draad van hout gecreëerd, letterlijk zelfs,” zegt Pieter Peerlings. Het tweede element dat de aandacht trekt is het beton, in de vloer en vooral in het plafond. Zeker in de slaapkamer, waar het beton doorloopt in zowel het terras als de overkapping, is dat aspect erg belangrijk. Het helpt de volledig door glas omgeven slaapkamer visueel te ‘verlengen’ naar de tuin.
Goede afstemming
Het werkelijke centrum van de woning is de open keuken, met een groot blok in het midden waaraan kan worden gegeten of geapperitiefd. De keuken wordt van de living gescheiden door een open haard die als het ware ‘hangt’ in het beton van het plafond. Ook in deze doorlopende ruimte vormen de houten wandkasten de rode draad, maar in de living is er nog een extra wand-element geïnstalleerd. Het was duidelijk wat het echtpaar wilde en hier heeft de architect gehoor aan gegeven. Waren er dan nooit verschillen van inzicht? “Die voorkom je door je huiswerk goed te doen,” antwoordt Pieter Peerlings. “Wij laten de bewoners eerst een lijst met vragen beantwoorden, bedoeld om gedetailleerd te achterhalen hoe ze leven en wat ze werkelijk van hun woning verwachten. Aan de hand daarvan maken we een model in 3D. Natuurlijk volgen er nadien altijd nog aanpassingen op details, maar toen wij ons model presenteerden bleek dat precies te zijn wat ze wilden.
Invloeden uit wereldsteden
Vanuit de open keuken is er uitzicht op de buitenmuur van het slaapkamerdeel en dus op de unieke gevelsteen waarmee deze bekleed is. Via de natuurstenen trap is er toegang tot de eerste verdieping, terwijl onder de trap een doorgang is naar de bijkeuken. Zoals in de wijde wereld alle wegen naar Rome leiden, zo komen in deze villa alle doorgangen uit op de open keuken. Het eerste verdiep biedt ruimte aan enkele slaapkamers en aan een centrale ruimte die als thuiswerkkantoor wordt benut. De invloeden die de bewoners hebben opgedaan in verschillende wereldsteden en op het platteland werden in deze kamers in de rest van de woning verwerkt. Daarom kunnen ze zich voorstellen hier oud te worden, maar wellicht heeft deze verbouwing hen geïnspireerd om opnieuw te beginnen.
Fotografie: Jaro van Meerten