Unieke en respectvolle transformatie van een voormalig buitenbedrijf  

Sels Villabouw

Tot de negentiende en vroegtwinstigste eeuw was het ‘bon ton’ bij de Antwerpse bourgeoisie om een buitenverblijf op te trekken aan de groene stadsrand. Dit gaf ontstaan aan statige villawijken, onder andere in Brasschaat, Schilde, Schoten, Hove, Keerbergen… Sels Villabouw mocht er een vervallen pand onder handen nemen en respectvol transformeren tot een toonbeeld van hedendaags wooncomfort, uitmuntende esthetiek en energiezuinigheid. Michael Matheussen, zaakvoerder-eigenaar van Sels Villabouw, gaf ons een rondleiding. 


Architectuur

Buitenverblijf, villabouw, Sels Villabouw, The Art Of Living
Buitenverblijf, villabouw, Sels Villabouw, The Art Of Living

Balanceren tussen oud en nieuw 
De villa bevindt zich op een perceel van 34 are en werd pal in het midden van het terrein gebouwd. Het architectenteam van Sels Villabouw moest aan de slag binnen een aantal opgelegde beperkingen op vlak van volume én behoud van stijl. De voorgevel met zijn typische cottage-stijlkenmerken, waaronder de mooie erker en de ramen met kleinhouten verdelingen, was immers beschermd en moest behouden blijven. De buitengevels werden gekaleid voor een extra authentieke toets. Het werd een esthetische evenwichtsoefening die leidde tot een nieuw, eclectisch geheel. De voorgevel en bestaande volumes harmoniëren hier perfect met de nieuw aangebouwde volumes, voorzien van indrukwekkende glaspartijen. De bestaande formele inkom met boog bleef behouden maar er werd tevens een tweede, informele inkom voorzien in een aanbouw langs de zijkant. Het project werd uitgevoerd door architect Baltie Schepers en interieurarchitecte Lieve De Pooter van Sels Villabouw. 


Formele inkom

Buitenverblijf, villabouw, Sels Villabouw, The Art Of Living

Alle leveranciers van de formele inkom

Behang & raamdecoratie

EMENTE

Warme decompressiezone  
Een trap met tredes in baksteen leidt naar de voordeur, ingewerkt in een boog. De smalle hal loopt evenwijdig met de voorgevel en fungeert als een soort decompressiezone tussen heden en verleden. Er heerst een cozy sfeer uit de jaren twintig, mede door het olmhouten parket en de kastenwanden in olmfineer, waarvan de panelen, net als alle wanden, bekleed werden met textielbehang. Aan het einde van de hal bevindt zich een handwasbekken in natuursteen met daarboven een spiegel in een boogvormige nis. Het gastentoilet roept dan weer een Zuiderse sfeer op door de lambrisering in Marokkaanse tegeltjes met daarboven textielbehang. Het toilet is zwart. Al bij het binnenkomen krijgt de bezoeker al een voorsmaakje van de eclectische sfeer, die ook in de rest van de woning heerst. De hal is van het salon gescheiden door een brede houten schuifdeur. Een tweede schuifdeur scheidt de lagergelegen keuken en eetplaats van het salon. Wanneer deze deuren openstaan kijk je van de voordeur in een rechte lijn naar de nieuwe aanbouw en via de indrukwekkende glaspartijen helemaal door tot in de tuin met overdekt terras. 


Leefruimtes

Buitenverblijf, villabouw, Sels Villabouw, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Installatie domotica

ABC – Domotica Projects
Buitenverblijf, villabouw, Sels Villabouw, The Art Of Living

Strak en open met organische toetsen 
Rechts achter de hal bevindt zich het salon met fluwelen zitbank in hoekopstelling. Het raam is uitgebouwd, als knipoog naar de oude erker vooraan, en het glas loopt via een smalle vide boven het plafond door. Het parket is in olmenhout. Verder werden alle wanden en plafonds in de leefruimtes, keuken en eetplaats afgewerkt in een ecologische en zandkleurige kalkbepleistering van Aardig Gedacht. De haardwand met dezelfde kalkbepleistering wordt geflankeerd door een nis waarin zich ook de tv bevindt en aan de andere kant door een zwevende kast in olmfineer met afgeronde hoek en sierlatjes in een hedendaagse interpretatie. Links van de hal, in de oorspronkelijke erker, bevindt zich een tweede zithoek. De ronde zitbank in paars fluweel en de fotokader tegen de wand zorgen voor een zeker boudoirgehalte. In de plafonds werden overal cilindervormige, bronzen en richtbare inbouwspotjes van Prado aangebracht. Voor de sfeerverlichting zorgt een Bocci-designpendel. 

 

Het concept van de woning werd uitgewerkt rond twee zichtassen. Eén van de oude voordeur naar het kook- en eetgedeelte en één van de nieuwe voordeur richting keuken en salon. Deze indeling zorgt voor een intuïtieve flow en een logische verbinding van alle functies. Net iets uit het midden bevindt zich de trapkoker die het gelijkvloers met de twee verdiepingen verbindt. De trapkoker is organisch van vorm en refereert aan een schelp. Zowel langs binnen als langs buiten werd de koker met leembepleistering afgewerkt, inclusief de traptreden. Een rekje van Baxter vleit zich aan de buitenzijde rond de gebogen trapkoker 


Kook- en eetgedeelte

Buitenverblijf, villabouw, Sels Villabouw, The Art Of Living

Alle leveranciers van het kook- en eetgedeelte

Maatwerk interieur

Luyten Interiolizers
Buitenverblijf, villabouw, Sels Villabouw, The Art Of Living

Nog meer vloeiende lijnen
De keuken en de eetplaats bevinden zich twee tredes lager. Ook hier werd volop gewerkt met vloeiende lijnen, onder andere in de afgeronde hoeken van de kastenwand, het ovalen eiland en de dito eiken eettafel. Op de vloer werd gewerkt met een mengsel van natuurlijke gipsen en kalk, de Terrafloor van Aardig Gedacht. De olmenhouten kastenwand loopt over in de wand en vestiaire naar de informele voordeur. In de keukenwand zitten de toestellen verwerkt en bevinden zich twee verborgen deuren: een naar de inloopberging en een naar de bijkeuken. De spatwand is uitgewerkt in de natuursteen Breccia Rosso. Het eiland is ovaal van vorm en zowel het blad als de onderbouw met kastenfronten zijn gemaakt van verzoet Breccia Rosso-marmer. De gebogen kanten van de onderbouw werden gerealiseerd met fijne marmerstrips waarvan de naden onzichtbaar zijn. Boven de eiken eettafel prijkt een pendel van Bocci. Tegen een wand hangt een kast, op maat gemaakt door het Italiaanse kunstenaarsduo Draga & Aurel. De kast is uitgewerkt in een gelakte harstechniek en voorzien van fijne messing handgrepen. Achter de inschuivende deuren zit een tv verborgen. De ramen en schuiframen met superslanke zwarte profielen in deze ruimtes halen overvloedig licht naar binnen en bieden panoramische zichten op de tuin. En op het overdekte terras met vloer in uitgewassen beton. 


Verdiepingen

Buitenverblijf, villabouw, Sels Villabouw, The Art Of Living

Alle leveranciers van de verdiepingen

Architectuur & villabouw

SELS Villabouw

Sfeervolle functionaliteit 
Op de eerste verdieping bevinden zich twee kinderkamers, twee badkamers en een mastersuite. De masterslaapkamer beschikt over een hoekraam. Onder andere in de onderbouw van de dressing werd opnieuw met olmen-houten elementen gewerkt, voorzien van afgeronde hoeken en kunstig aangebrachte sierlatjes. De vloer van de badkamer is dezelfde als in de keuken. Het blad van het lavabomeubel en de omranding van het ligbad zijn in natuursteen. Dezelfde steen maar dan geruwd werd bij de inloopdouche toegepast. Alle natuursteen tegen de badkamerwanden is gemaakt door Salvatori Design. Het messingkleurige kraanwerk is van Axor. Boven de wasbekkens in het lavabomeubel hangt een speciaal ontworpen maatwerkspiegel met organisch gevormd kader uit olmenhout. De tweede verdieping herbergt een bureau, een multifunctionele (ontspannings)ruimte, berging en een technische ruimte die toegang geeft tot de zonnepanelen op het centrale platte dak. De hele woning is domotica-gestuurd en beschikt over vloerverwarming via een lucht-waterwarmtepomp. In combinatie met de luifels boven de grote raampartijen en met de zonnepanelen voldoet de villa aan de BEN-normen. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 01-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Yannick Milpas