
GC staat voor Ghesquière-Callens. Het kantoor werd opgericht in 1988 door Guido Callens, die zich destijds omringde met een beperkt aantal teamleden. Intussen is dit kantoor uitgegroeid tot een sterk multidisciplinair team van 27 medewerkers, geleid door Bert Ghesquière en Frederik Callens. Hun activiteiten strekken zich uit over West- en Oost-Vlaanderen en ze werken zowel residentiële projecten als bedrijfsgebouwen uit. Met deze hedendaagse woning op een boogscheut van hun hoofdkantoor in Meulebeke speelden ze een thuismatch. Ze konden er hun voorliefde voor een strakke, rustgevende architectuur en duurzame materialen in kwijt.
Zachtere toetsen
De bouwheren, een gezin met drie kinderen, zijn zelf actief zijn in een specifieke branche van de bouwsector en wisten dus heel goed wat ze wensten. Ze verlangden een strakke woning, voorzien echter van zachtere toetsen via organische vormen aan de oprit en in het tuingedeelte. Met het oog op levenslang wonen kozen ze tevens voor een mastersuite op het gelijkvloers. Maximale lichtinval, privacy aan de straatzijde en totale openheid naar de tuin, met een uitgesproken vakantiegevoel zeg maar, stonden eveneens hoog op hun verlanglijstje.
Afgestemd op de uitdagende topologie
De woning bevindt zich op een perceel van 1.600 vierkante meter, dat de hele dag van zoninval geniet. Uitdagend echter was de aparte topologie van het terrein, met de achterzijde van de tuin die zich bijna twee meter hoger bevindt dan de rooilijn vooraan. Dit had een aantal consequenties op vlak van architectuur en ontwerp. De garage werd vooraan haaks tegen de woning geplaats en bevindt zich een meter lager dan de voordeur. Het verdiepingsniveau zweeft er als het ware boven in een mooi doorlopende lijn. De gevel van het gelijkvloerse volume wordt gedomineerd door een lattenwerk van donkergekleurd hout. In de voorgevel van de verdieping bevindt zich een groot raam achter zwarte aluminium lamellen. De slanke gevelstenen werden in wildverband geplaatst op een dunbedmortel. Om maximaal van de perceel breedte en -diepte te kunnen genieten, werd de woning met L-vormige footprint, schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Vanaf de oprit in uitgewassen beton, met organisch gevormde plantvakken, leidt een aantal grote treden naar de voordeur. Gelijkvloers omvat de woning de inkomhal met gastentoilet en vestiairegedeelte in witgelakt hout, de living, keuken, bijkeuken met wasplaats en de mastersuite. Op de verdieping treffen we de drie kinderslaapkamers met gedeelde badkamer en een extra berging aan.
Binnen en buiten naadloos in elkaars verlengde
De inkomhal is voorzien van een glazen deur in zwart stalen frame, die toegang geeft tot de aaneengesloten living, eetplaats en keuken. In de hal werd gewerkt met een keramische vloer, meer bepaald een ‘pierre de Varennes donsato’, die mooi harmonieert met de brede eiken plankenvloer verder in de woning. Wat opvalt in de L-vormige benedenruimte is de totale openheid naar de tuin met zwembad en pool house. Het minimalistische schrijnwerk van de grote glaspartijen versterkt dit gevoel nog. Bijzonder boeiend qua zicht zijn de brede opstappen in kalksteen die vanaf het terras, over de zwembadzone tot aan het achter-aangelegen pool house het aanzienlijke hoogteverschil overbruggen. De living is voorzien van vaste ramen en loopt buiten over in een ruim overdekt terras. De tv en de gashaard zitten verwerkt in een wand, die ook van een is voorzien is. Qua kleurstelling werd hier vooral met wit gewerkt, voorzien van zwarte accenten onder andere in de in- en opbouwspotjes en het deurbeslag. Eén van de blikvangers in deze ruimte is de piano. Het grijze stoffen hoeksalon contrasteert mooi met de bijgeplaatste, roestbruine kuipzeteltjes. De benedenruimte wordt verder opgefleurd met werken van lokale kunstenaars. De keuken is voorzien van grote schuiframen en een volledige kastenwand met matzwarte Fenix fronten, een bijzonder duurzaam, mooi en onderhoudsvriendelijk materiaal. De kastenwand is voorzien van nissen en herbergt de inbouw-toestellen. Een automatisch wegschuivende wand onttrekt de kleine toestellen aan het oog. Ook het kraanwerk is zwart. Voor het kook- en spoelgedeelte, de wijnkoeler en het eiland werd gewerkt met dekton en neolith in marmerlook. Het eiland beschikt over een witte onderbouw en een geïntegreerde ontbijtzone. Boven het eiland hangen drie pendels en een zwarte rail met ledverlichting. In de eetzone prijkt een slanke, organisch vormgegeven eettafel met daarboven een Italiaanse designpendel. Witte kunststof kuipstoeltjes completeren het geheel.
Helemaal bestemd voor de kinderen
Het verdiepingsniveau is aan de achterzijde van de woning teruggetrokken en geeft via een groot raam in de badkamer uit op een plat dak. Op de verdieping werd ook alles wit gehouden met kamerhoge deuren en zwart beslag. Een eiken trap leidt naar de verdieping en geeft uit op een lange nachthal met witgelakte inbouwkasten, die voorzien zijn van nissen. Naast de drie kinderkamers en een berging vinden we hier nog een gedeelde badkamer met keramische wanden en vloeren en een inloopdouche achter een glaswand.
Rustgevende symmetrie met organische toetsen
De bouwheren kozen voor een maximale buitenbeleving. De overdekte terraszone, de brede opstappen in het gazon en de zwembadomranding zijn uitgevoerd in kalksteen. Aan de luifel boven het terras hangen lichtarmaturen met geïntegreerde verwarmingselementen. Naast het zwembad werd een loungezone aangebracht. De strakke elementen in de tuin, waaronder de brede kalkstenen treden, het zwembad en het houten poolhouse wisselen zich mooi af met de speelsheid van de organisch gevormde plantvakken en de gewolkte massieven in steeneik. Een mooier vakantiegevoel in eigen tuin is moeilijk in te verbeelden.
Fotografie: German Bourgeat