Uitgekiend interieur: het klopt gewoon

PVM Architects

Pieterjan Van Maele wist al op jonge leeftijd dat hij architect wilde worden. Na zijn opleidingen richtte hij dan ook al snel PVM architects op. Sindsdien ontwerpt hij tal van bijzondere woningen. Met zijn kenmerkende stijl, waarin warme materialen samensmelten met strakke vormen, voorzag hij dit appartement van een eigentijds interieur. 


Leefruimtes

Appartement, strak interieur, PVM Architects, The Art of Living

Totale metamorfose  

Een appartement verbouwen is altijd een uitdaging. Dat gold ook voor dit gelijkvloerse appartement in het centrum van Gent. Het appartement dateert van eind jaren ’50 en werd volledig gestript. Elektrische installaties werden opnieuw aangelegd, enkele wanden werden verwijderd en de ‘knik’ in de gang werd rechtgetrokken, zodat het licht vanuit de living nu helemaal naar de andere zijde van het appartement stroomt. Stalen deuren met opaak, gewapend glas laten het licht door, maar beperken het zicht en waarborgen zo de privacy. “De indeling was onlogisch,” vertelt Pieterjan. “De keuken bevond zich achteraan, terwijl de living vooraan is gesitueerd. De badkamer en de slaapkamer bevonden zich aan weerszijden van de keuken. Een logische routing is essentieel om je thuis te voelen.” 


Interieur

Appartement, strak interieur, PVM Architects, The Art of Living

Bewuste indeling 

In de nieuwe indeling vormen keuken en living één open ruimte en vormen de entree met opbergkasten, het thuiskantoor, de badkamer en de slaapkamer hun eigen domein aan de andere zijde van het appartement. Maar wat bovenal voor een prettig thuis zorgt, zijn de uitgekiende zichtlijnen en de warme toetsen in het maatwerk, dat qua materialisatie een Ibizatintje heeft. Door in het gehele appartement voor betonciré vloeren te kiezen, en in de badkamer ook voor betonciré wanden, is er uniformiteit ontstaan. Omdat er in de badkamer geen daglicht binnenkomt, is hier uitgepakt met ledverlichting: in het spiegelvlak is een ledlijn verwerkt en boven het bad bevindt zich een lichtkoof. In de slaapkamer werd het raam, dat eerst op borsthoogte zat, doorgetrokken tot aan de vloer. Het zwarte glas en de ledverlichting in het wandmeubel geven de slaapkamer een extra dimensie. Om de ruimte optisch meer hoogte te geven is er gekozen voor een laag bed. 


Maatwerk

Appartement, strak interieur, PVM Architects, The Art of Living

Maatwerk en details 

Wie oog voor detail heeft, is vast het volgende opgevallen: alle lijnen bevinden zich op dezelfde hoogtes. Pieterjan: “De hoogte van het maatwerk, van meubels tot deuren en zelfs de positionering van de spiegels en de greepjes, is berekend op het getal twaalf. Dat geeft een gevoel van kalmte, rust. Waar je ook naar kijkt, overal glijdt je blik soepel van het ene naar het andere punt. Er zijn geen storende oneffenheden. Het klopt gewoon.” 

Editor: Media Team RRO

Datum: 14-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Pilar Shoots