Twee broers, twee woningen, één architecturaal concept

Buro Architectuur

Twee broers beslisten om naast elkaar te gaan wonen in het mooie en groene Tervuren. Wat initieel door een vorige architect bedacht werd als twee vrijstaande woningen, groeide onder impuls van architect David Vancanneyt uit tot een schitterende en karaktervolle halfopen bebouwing. Door de gevel te delen, kon op vlak van volumes en speling in formaten nóg meer gehaald worden uit de twee afzonderlijke percelen van elk zowat 1.300 vierkante meter.

De magnifieke koppelvilla bevindt zich naast het Park van Tervuren, ook de Warande genoemd, waarbij de oude, beschermde muur rond het park zich vrijwel op hun perceelsgrens bevindt. Op bouwtechnisch vlak waren er alvast voldoende uitdagingen met de grote, open ruimtes en de bijhorende overspanningen.


Ontwerp

Concept, moderne woning, Buro Architectuur

Alle leveranciers van het ontwerp

Gevelbekleding

Aluwood

Leverancier houten gevels

Carpentier Hardwood Solutions

Architect

Buro Architectuur

Tuinarchitect

Buro Buiten BV

Speels gebruik van baksteen

Dankzij de horizontaliteit van het hele concept komt de woning, ondanks de drie bouwlagen, nergens als te zwaar of te massief over. De grote raam-partijen spelen hierin eveneens een belangrijke rol. Enkel de dubbele voordeur laat vermoeden dat het hier om een koppelvilla gaat. De architecten stelden immers alles in het werk om er een samenhangend geheel van te maken. De ene woning beschikt vooraan over een gesloten garage, de andere over een carport, wat deze illusie nog overtuigender maakt.

De woning werd gebouwd op een hellend terrein, waardoor de voordeur zich op kelderniveau bevindt en de tuin achteraan aansluit op de leefruimtes op de eerste verdieping. Op zowat de hele gelijkvloerse voorgevel werd gewerkt met een verticale houten bekleding, die doorloopt in de carport. De gesloten garage bevindt zich achter een geïntegreerde houten sectionale poort. Al het schrijnwerk is uitgevoerd in zwart aluminium. Tekenend voor de gevel is het gebruik van een lichtgrijze slanke gevelsteen, die in wild-verband op een dunmortelbed geplaatst werd. De architecten hebben de dunmortel zelfs speciaal laten maken in een specifieke kleur die perfect past bij de stenen. In de gevels werden bepaalde vlakken en volumes geaccentueerd door de baksteen verticaal te plaatsen. Dit leidde alvast tot een speels en luchtig resultaat waarbij de stenen de richting van de volumes volgen. Ook de onderzijde van de luifels en oversteken werd in dezelfde gevelsteen uitgewerkt met verlijmde steenstrips.

Om van de twee woningen geen saai spiegelbeeld te maken werd aan de voorgevel dus gewerkt met zowel een carport als met een inpandige garage. Aan de achtergevel werd om dezelfde redenen gespeeld met deels min en deels meer teruggetrokken verdiepings- volumes. Ook de terrassen achteraan werden asymmetrisch geplaatst. Voor dorpels en terrastegels werd gewerkt met zorgvuldig geselecteerde natuursteen in plaats van de obligate blauwe hardsteen. De tuin werd ontworpen door Buro Buiten. Er werd in belangrijke mate gewerkt met organische vormen, wilde begroeiingen en solitaire bomen die zo geschikt werden dat ze de spontaneïteit en nonchalance van de ongedwongen natuur perfect imiteren.


Woonruimtes

Concept, moderne woning, Buro Architectuur

Alle leveranciers van de woonruimtes

Interieurdesign

Loft4C

Min of meer gelijklopend

Beide bouwheren hadden nagenoeg gelijklopende verlangens, met kleine individuele verschillen die zich vooral op vlak van afwerking zouden manifesteren. Ze wilden in elk geval een comfortabele woning, die perfect bij het groen en het naastliggende park moest aansluiten. Hedendaags maar toch met een natuurlijke toets. Ook grote en licht-rijke ruimtes stonden op hun verlanglijstje. Naar individuele verschillen toe, beschikken de twee woningen op de tweede verdieping beschikken de woningen tevens over een polyvalente ruimte waaraan de beide echtparen elk een eigen invulling hebben gegeven. Doordat de ideeën zo gelijklopen, voldeden de eerste ontwerpen van de architecten snel aan alle verwachtingen. Voor het overkoepelende kwaliteitsaspect werd tevens beslist om bij het project ook tuinarchitect Buro Buiten en een team van interieur-vormgevers te betrekken.


Keuken

Concept, moderne woning, Buro Architectuur

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium
Concept, moderne woning, Buro Architectuur

Duidelijk gescheiden functies per functie

De inkom van de woningen bevindt zich op garageniveau. Naast het vestiairegedeelte en de kelderruimtes vinden we hier tevens de garage. Een trap en een lift vertrekken van hieruit naar de verdere verdiepingen. Op de eerste verdieping treffen we de leefruimtes aan, met keuken, eetplaats, living en thuiskantoor. De eerste verdieping bevindt zich achteraan op het niveau van de tuin, wegens de helling van het terrein. Op de tweede verdieping hebben we te maken met twee kinderkamers voorzien van een gedeelde badkamer, de master suite met dressing en badkamer en een ruime polyvalente ruimte.


Bovenverdieping

Concept, moderne woning, Buro Architectuur

Het plaatje klopt

Keith en Filip van Loft4c hebben er bij dit project alles aan gedaan om het buitengevoel en de architectuur aan de ene kant en de inrichting en afwerking van de binnenruimtes aan de andere kant met elkaar te laten kloppen. Omdat beide bewonersechtparen een hoogstaand interieur wilden, werden er nergens toegevingen gedaan en werd er gewerkt met zeer kwalitatieve, natuurlijke materialen. Tevens werd veel aandacht besteed aan detailleringen en uitlijningen waaronder ook die van de vloeren en deuren. Pivoterende deuren combineren er esthetiek met praktische en ruimtelijke voordelen en ledlijnen accentueren de zichtlijnen. De parketvloeren zorgen overal voor een warme, huiselijke sfeer. In de keukens werden ze gecombineerd met keramische tegels of natuurstenen vloeren. Verkeerswit (RAL 9016) vormt in beide woningen het canvas waaraan de andere materialen afgetoetst werden. In één keuken kreeg het eiland met keramisch dekton blad een onderbouw in eikenfineer. In de andere keuken werden de kastenfronten dan weer afgewerkt met een zeer hedendaagse microtopping in betonlook. Verder vinden we in beide woningen veel witgelakte op maat vervaardigde kastenwanden. Ook in het salon van een van de woningen treffen we een rustgevende combinatie aan van parket in eik met een lange sokkel in eik fineer, een eettafel met eiken tafelblad, een stoffen bankstel en gordijnen in een gelijkaardige tint.

Eigenheid

In de slaapgedeeltes helemaal boven bevindt zich een lichtrijke nachthal voorzien van een lichtkoepel erboven en met een glazen balustrade aan de trap, die de transparantie van de woningen nog verhoogt. Eén dressing is geschakeld tussen de masterslaapkamer en -badkamer. In de andere woning is deze open en meer geïntegreerd in het slaapgedeelte. Beide zijn voorzien van royale kastruimtes in witgelakt hout. In één van de badkamers werd gebruikgemaakt van donkere natuursteen voor de vloeren en de wanden van de inloopdouche. In de andere badkamer treffen we een combinatie aan van Keramische tegels en -platen met solid surface. Een ander leuk en toch subtiel verschil tussen beide woningen: bij de ene zijn de rails met opbouwspots wit, bij de andere zwart.

Bijzonder grote meerwaarde

Op vlak van buitenruimte, werden de terrassen sober gehouden, enkel van elkaar gescheiden door een grote uitgespaarde bloem/plantenbak. Met dit project wisten de architecten en de interieurontwerpers alvast een bijzonder grote meerwaarde te geven aan de begrippen ‘koppelbouw’ en ‘halfopen bebouwing’, die jammer genoeg nog wel eens als minderwaardige bouwtypologieën beschouwd worden.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 05-01-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Hanne Joosen