Triplex appartement met 360° zicht op de Gentse skyline

Ville Design | CAAN Architecten

Op de benedenverdieping van de triplex bevinden zich de eerste inkom met gastentoilet, de berging met witgelakte kastenwanden, samen met de mastervleugel en de gastenkamers. Het mastergedeelte beslaat één enkele ruimte met slaapkamer en en-suitebadkamer. Beide functies zijn in het midden visueel van elkaar gescheiden door een vrijstaande wand op borsthoogte, met daarboven een ingenieus openklapbaar scherm, een paravent op hoogte als het ware. Langs het badkamergedeelte fungeert dit scherm als een spiegel boven het lavabomeubel. De buitenste spiegelelementen kunnen naar wens ook richting slaapkamer gedraaid worden. Met een witte pivoterende deur kunnen de slaapkamer en de badkamer helemaal van elkaar afgescheiden worden. Het hoofdeinde van het bed werd tegen de scheidingswand geplaatst. Net als in de rest van het appartement werd hier gewerkt met een eiken parket in visgraatmotief. Slaapkamer en badkamer zijn ruimschoots voorzien van witgelakte kastenwanden. Recht tegenover het bed bieden de glazen schuifwand en het houten balkonterras een mooi zicht op de omgeving. 

In het badkamergedeelte bevindt zich een vrijstaand ligbad met daarachter een dubbele inloopdouche achter een glazen wand. De vloer van de douche is in de marmersoort breccia capraia. De wanden werden uitgewerkt in tadelakt. Het zwarte kraanwerk is van Vola. Het badkamermeubel, met onderbouw in zwart gebeitst eikfineer, werd afgewerkt met een blad in breccia capraia. Het marmeren blad is voorzien van een lang uitgefreesd wasbekken, met een afvoerdop in hetzelfde materiaal. Op dit niveau bevinden zich nog twee extra slaapkamers, beide met houten balkonterras, en een gedeelde douchekamer. Ook hier werd gewerkt met marmer en zwart gebeitst eikfineer. 


Eetkamer

Marmer, Gentse skyline, Ville Design | CAAN Architecten, The Art of Living

Royale keuken met dito eetplaats en salon

Een eiken trap met Z-vormige treden leidt naar niveau 2. Hier bevinden zich de leefruimtes met keuken, eetplek en salon. De ruimte is langs twee tegenovergestelde zijden voorzien van schuiframen met een houten balkonterras. De keuken bevindt zich tussen de eetplek en het salon. De eettafel met organisch gevormd blad in mortexafwerking is van Armand & Francine. De keuken wordt gedomineerd door een imposant eiland met werkblad in breccia-capraia-marmer en witgelakte onderbouw. Het eiland wordt van licht voorzien door zwarte opbouwspotjes op een rail. Een witgelakte kastenwand bevat de toestellen en de kooknis met zowel werkblad als spatwand in dezelfde marmersoort. Achter deze wand bevindt zich de eiken trap naar het derde niveau. 

In het salongedeelte werd gewerkt met kastenwanden in notelaarfineer. Eén wand is voorzien van nissen en bevat de tv. In de haaks daarop staande wand zit een deur verborgen naar de tweede inkom, voorzien van een vestiarewand in notelaarfineer en een gastentoilet. 

De grote en comfortabele stoffen sofa in gebroken wit is van Edra. Het tapijt in schapenvacht, met deels weggeschoren stukken, is een creatie van Carine Boxy. De sofa en het tapijt worden mooi gecomplementeerd met enkele speelse bijzettafelftjes in betonciré van Armand en Francine.


Slaapkamer

Marmer, Gentse skyline, Ville Design | CAAN Architecten, The Art of Living

Solarium, loungeruimte en dakterras met schitterende zichten

Vanuit de keuken leidt een tweede eiken trap naar de bovenste verdieping. Op dit hoogste niveau is het royale dakterras opgetopt met een constructie in glas en staal, die als solarium en sfeervolle loungeruimte dienstdoet. De vloer bestaat hier ook uit een eiken visgraatparket. De gashaard met blokken, de schouwmantel met laag kastenvolume in houtfineer en de vintage radio geven aan het geheel een zekere mancave-toets. 

Via de optopping komen we op het immense dakterras, deels afgeboord met een houten en deels met een glazen balustrade. Van hieruit heeft de bewoner een 360°-zicht op de skyline, met zijn talrijke kerktorens en de imposante vlakbij. Ook het zicht naar beneden op de achterliggende tuin mag er zijn, met zijn vrijstaande woning en volledig aangelegde daktuin, het gerenoveerde prieeltje en de Leie. 


Living

Marmer, Gentse skyline, Ville Design | CAAN Architecten, The Art of Living

Nauwe samenwerking tussen architect en interieurarchitect

Het volledige gebouw omvat vier entiteiten, waaronder de woning en het kantoor van Thais Niville, plus een vrijstaande woning in de tuin. Ook hier betreft het een projectontwikkeling van Ville Design, waarvoor ze nauw samenwerkten met CAAN architecten. Omwille van bouwtechnische verordeningen moesten de gevels van het triplexappartement aan de straatzijde wat teruggetrokken zijn, wat dan weer ontstaan gaf aan dieperebalkonterrassen. 

De oorspronkelijke gevel en inkom van het gebouw werden bewaard en, waar nodig, in ere hersteld. Zo werd in de gemeenschappelijke inkom de authentieke en monumentale trap in zwart natuursteen behouden, weliswaar na afbraak en heropbouw. Ook de oorspronkelijke vloerbetegeling bleef behouden. Nieuwe lichtarmaturen en andere decoratieve elementen brengen de oorspronkelijke art-decosfeer terug tot leven. 

Editor: Media team

Datum: 27-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Veerle Verheijen