Toekomstgerichte woning met huislift en inloopdouche

PVM Architects

Aan het eind van een doodlopende straat ontwierp Pieterjan Van Maele van PVM architects deze strakke en toekomstgerichte stadswoning. De jonge architect gaf hiermee vorm aan een aantal specifieke woonwensen van de bouwheren, zoals een inloopdouche. Zij verlieten hun vorige, grote woning nadat de kinderen het huis uit waren. Binnen een smalle gevelbreedte en een volume met drie verdiepingsniveaus creëerde hij een zee van licht, ruimtegevoel en wooncomfort, gericht op een later zorgeloos leven.


Ontwerp

Inloopdouche, Huislift, The Art Of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Keukenapparatuur

V-Zug

Buitenschrijnwerk

Waeles – Puur maatwerk

Toekomstgericht

Na de verkoop van hun vroegere woning wilden de opdrachtgevers opnieuw dichter bij het stadscentrum gaan wonen. Ze waren al eigenaar van het oude pand op deze locatie en besloten het af te breken en te vervangen door een nieuwbouw waar ze in alle comfort hun oude dag konden slijten. Met dit doel voor ogen waren een huislift en een inloopdouche een absolute must. Daarnaast moest de woning lichtrijk zijn en rustgevend aangekleed worden. De voorgevel wordt gedomineerd door de grote glaspartijen op het gelijkvloers en de eerste twee verdiepingen. Ook de gevelafwerking in witte gladpleister met betonlook en de geprofileerde metalen bardages op de zichtbare stukken van de zijgevels dragen bij tot de strakheid van het geheel.


Benedenverdieping

Inloopdouche, Huislift, The Art Of Living

De leefruimtes

Via de eiken trap in de hal of via de huislift bereiken we de leefruimte op de eerste verdieping. In het salon werd een zwarte gashaard met brede omlijsting verwerkt in een kastenwand. Boven de haard is er een wegschuivende kastdeur waardoor de tv, naar believen, zichtbaar of onzichtbaar gehouden kan worden. In de spanplafonds zorgen zwarte inbouw-spotjes voor de verlichting. Ook andere zwarte accenten zoals trapleuningen, deurkrukken en lichtschakelaars contrasteren mooi met het overheersende wit. Aansluitend op de living bevindt zich de keuken, opgebouwd rond een imposant eiland met werkblad in Dekton. In het verlengde van het eiland werd een eettafel in eikfineer aangebouwd. Deze is iets verlaagd ten opzichte van het werkblad. Een lange kastenwand in eikfineer is voorzien van een tweede spoelbekken en van de inbouwtoestellen, waaronder een wijnkoeler.


Bovenverdieping

Inloopdouche, Huislift, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Architect

PVM architects

De derde verdieping

De tweede verdieping herbergt een thuiskantoor aan de straatzijde en een achterliggende master suite. In de bureauruimte bevordert een vide het contact met de onderliggende leefruimtes. Via de open dressing komen we in de slaapkamer. Deze indeling zorgt voor een echt hotel- gevoel. Een scherm in rookglas zorgt voor de afscheiding met de badkamer. Opmerkelijk is de inloopdouche die qua vorm de onregelmatige perceelsgrens volgt. Leuk detail: in het plafond van de inloopdouche zit een lichtkoepel verwerkt waardoor het lijkt alsof je in openlucht doucht. Op de derde verdieping vind je aan de straatzijde een extra tv- en ontspanningsruimte. De wand in spiegelend rookglas achter de tv vergroot optisch de ruimte. Voor extra privacy kan de derde verdieping halverwege afgesloten worden met een dubbele deur.

Editor: Media team

Datum: 17-06-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Pilar Shoots