Tips voor een kleurrijke tuin, het hele jaar door

De meeste tuinen zien er op hun mooist uit tijdens een paar weken in de zomer. Maar met de juiste mix van planten kun je het interessante seizoen verlengen, mogelijk door elke maand iets nieuws te presenteren om te bewonderen in de tuin.

De tuin is immers een kleurrijke omgeving waar je altijd helemaal tot rust moet kunnen komen. Met een groen stukje gras en wat gele, rode en witte bloemen maak je van je tuin een echte buitenoase. Alleen kan het soms even duren vooraleer je tuin dat hele kleurenpalet heeft. Wie liever niet wacht tot die bruine plekken of lege, kale plekken worden omgetoverd tot een mooi bloemenperk, kan een borderpakket kopen.

Tuin, the art of living

Wat is een borderpakket?

Een borderpakket is een vooraf samengesteld pakket met vaste planten, kruiden en varens die ervoor zorgen dat je tuin wat sfeer krijgt. De pakketten zijn kant en klaar waardoor je weinig werk hebt. De pakketten worden samengesteld door professionele kwekers die ervoor zorgen dat de planten in het pakket ook degelijk samen passen en samen kunnen groeien.

Welke planten zijn geschikt als borderpakket?

Er zijn verschillende soorten planten geschikt als borderpakket. Zo kan je wat kruiden kweken in je tuin die je tevens ook in de keuken kan gebruiken, maar evengoed kan je enkele varens planten. Een andere uitstekende optie wat planten betreft zijn bodembedekkers. Dit type plant blijft van nature laag en kruipt over de grond terwijl het groeit. De grond wordt als het ware bedekt door een tapijt van bladeren en twijgen.

Planten die je per seizoen kan zetten

Winter

In de wintertuin is in vergelijking met de andere seizoenen minder te doen of te zien, maar door massaal minder planten te planten, kun je toch fantastische vertoningen creëren. Denk aan tapijten van sneeuwklokjes, winterakonieten, cyclamen en krokussen. Veel hiervan kunnen in de herfst worden geplant om in de winter en lente te bloeien.

Lente

Aangezien de grond in het voorjaar opwarmt, is het de ideale tijd om borders te mulchen, wat de planten van voedingsstoffen voorziet en de grond helpt vocht vast te houden. Het is ook een mooie tijd om vaste planten te planten. Om maandenlang kleur te garanderen, kies je voor vaste planten die goed reageren op gesnoeid worden voor meer bloemen. Er is veel te kweken, waaronder knautia, cosmos en dahlia’s.

Zomer

Voor de meeste tuinen is de zomer het hoogseizoen qua kleur en interesse. Om de kleur te behouden, is het belangrijk dat je je planten goed voedt en water geeft, vooral in hete, droge periodes.

Bloemen snoeien is ideaal voor planten die herbloeien, maar is niet voor alles geschikt. Vermijd uitgebloeide planten die niet opnieuw bloeien, zoals astilbes, pioenrozen, ligularia’s en baptisias. Doe een beetje onderzoek rond de planten die je kweekt als je het niet zeker weet.

Herfst

Tegen het einde van de zomer komen veel planten net in bloei en blijven bloeien tot de eerste nachtvorst. Blijf bezig met snoeien om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk blijven bloeien.

De herfst is de tijd om zaden te zaaien die een periode van kou of gelaagdheid nodig hebben voordat ze kunnen ontkiemen. Dit omvat veel winterharde eenjarigen die volgend jaar bloeien, zoals klaprozen, nigella, phacelia en vergeet-mij-nietjes.

Je tuin het hele jaar door groen houden is leuk om doorheen de seizoenen buiten te kunnen zitten. Bijvoorbeeld als je een overdekte buitenruimte hebt.