Tips om je vijver zo goed mogelijk te onderhouden

Het hebben van een vijver in je voor of achtertuin brengt zo de nodige voordelen met zich mee. Naast de voordelen die het hebben van een vijver in de tuin met zich meebrengt, heeft een vijver wel het juiste onderhoud nodig, wil deze voor een langere tijd in een goede staat blijven verkeren.

Het onderhouden van een vijver hoeft niet per se veel werk te zijn. Waar er bepaalde dingen zijn die je eens in de zoveel tijd wel zelf moet doen, zijn er bepaalde apparaten die het onderhouden van je vijver al een stuk eenvoudiger maken. Zo leg je een stukje bij jezelf neer, maar geef je in tijden van nood ook een stukje uit handen!

Het onderhouden van je vijver doe je zo

Waar de vijver bijvoorbeeld schoonheid en een bevorderd ecosysteem met zich meebrengt, dient de vijver dus ook onderhouden te worden. Tegen de winter aan moeten oude, dode vijverplanten uit de vijver verwijderd worden en zullen ook eventuele dode vissen uit de vijver moeten worden geschept. Het onderhouden van een vijver kan daarmee veel werk zijn, maar dat hoeft niet per se. Een vijverpomp kopen zorgt ervoor dat je vijver zichzelf reinigt, waardoor je hier tegen de winter minder tijd aan zult hebben. Om te kunnen begrijpen waarom een goed onderhouden vijver zo van belang is, is het echter ook goed om te weten wat de voordelen van een vijver aan zich zijn.

De voordelen die een vijver met zich meebrengt

Een vijver kan er heel leuk uitziet. Uiteraard is de schoonheid van een vijver afhankelijk van de inrichting en de aanleg van de vijver. Een saaie vijver zorgt er vanzelfsprekend voor dat een vijver er veel minder leuk uitziet, terwijl een mooi aangelegde vijver de beleving van en in de tuin juist weer behoorlijk bevordert. Mocht je overwegen om een vijver aan te leggen, houd er dan dus ook rekening mee dat het graven en aanleggen van een vijver in de tuin, de nodige voorbereiding en inspiratie vereist. Zo is de kans groter dat je achteraf blij zult zijn met de aanleg van de vijver, waardoor je ook met meer plezier het onderhoud van de vijver zal verrichten. Een vijver bevat tal van kleine insecten en andere dieren en is daarmee goed voor de biodiversiteit, waardoor je niet alleen jezelf in jouw wensen voorziet, maar ook de natuur een plezier doet. Het is belangrijk om aan het milieu te denken en met het hebben van een vijver, draag je daar zeker je steentje mee bij.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.