Tijdloos landelijke sfeer in een woning met uitgesproken vakantiegevoel  

IMORE

Deze woning heeft al een rijke geschiedenis achter de rug. Oorspronkelijk maakte ze deel uit van een boerderij, later werd er een dorpscafe in ondergebracht en meest recent een in de buurt gekende horecazaak. Toen het pand te koop kwam, zagen de huidige bewoners meteen het karakter en potentieel van de plek in om er een woning van te maken. Hanne Aerts van imore, uit de streek afkomstig en tevens vertrouwd met het pand, werd er in een vroeg stadium bij gehaald om er een tijdloze en rustgevend hedendaagse landelijke sfeer te creëren met een vleugje dagelijks vakantiegevoel. 


Exterieur

Landelijk wonen, hedendaagse woning, IMORE, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Bouwbedrijf

BV Matthysen

Architect

Lv-Architecten
Landelijk wonen, hedendaagse woning, IMORE, The Art of Living

Doordachte ruimtedefiniëring  
De interieurarchitecte had vanaf de start een belangrijk aandeel in het verder definiëren van de structurele ingrepen die zowel invloed hadden op het interieur als op het exterieur. Ze ging hierbij verder op de reeds gemaakte architecturale basis van LV-architecten. Er werd beslist om de woning onder te brengen in het witte volume, om zo een optimaal contact met de buitenruimte te kunnen creëren, met zicht op het mooiste en meest private gedeelte van de tuin. Achteraan het woonvolume bevindt zich een immense glazen puntgevel die uitgeeft tot in de nok van het gebouw. Deze glazen schil werd teruggetrokken geplaatst waardoor een extra dimensie aan het volume werd gegeven en er een overdekte terraszone ontstond. 


Keuken

Landelijk wonen, hedendaagse woning, IMORE, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Interieurarchitect

IMORE

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium
Landelijk wonen, hedendaagse woning, IMORE, The Art of Living

Rustgevend en met een knipoog naar het verleden  
In de hele woning werd gekozen voor een beperkt palet aan kleuren en materialen, waarbij geborsteld eikenhout, karaktervolle travertin en warme, zachte tinten leidden tot een rustgevende sfeer. Maatwerk neemt de bovenhand in de realisatie, en dit vertaalt zich zowel in het vast meubelwerk en los meubilair als in het vakkundig wegwerken van de nodige hedendaagse technieken. Een pad van stapstenen in beton te midden van een organisch aangelegde tuin leidt naar de nieuwe voordeur. Eens binnen bevindt zich tegen de linkerwand een maatwerk eiken vestiairekast en rechts het gastentoilet met lavabomeubel in travertin en geborsteld eiken. Aan het eind van de inkomhal leidt een smeedijzeren deur naar het leefgedeelte, het hart van de woning. De keuken bevindt zich hier aan de rechterzijde, de eetruimte met zithoek aan de linkerzijde, met een maatwerk eiken bureaumeubel er tussenin. De bakstenen ‘stal’-plafonds werden zichtbaar gehouden en zorgen voor extra karakter in de ruimte met een knipoog naar het verleden. Opvallend zijn ook de houten balken aan het plafond. Deze verbergen de oude stalen industriële liggers, die werden uitbekleed in eiken planken, waardoor ze meer bijdragen aan het beoogde landelijke, warme karakter. In de keuken bevindt zich het kook- en werkgedeelte met blad in keramiek en rechtopstaande wanden van ruw gelaten travertin, gecombineerd met onderkasten van eikenhout. Het vrijstaande eiland met spoelgedeelte loopt door in een ontbijtzone waar men kan plaatsnemen voor een koffietje, ontbijtje of om in alle rust de krant te lezen. Een kamerhoge maatwerk kastenwand bevat de inbouwtoestellen en is voorzien van twee inschuivende deuren. Hierachter zit een extra werkblad verscholen, waarop een brood- en snijmachine klaarstaan voor gebruik. Achter de tweede smeedijzeren deur die uitgeeft in de keuken, bevindt zich een ruimte die fungeert als achterinkom, wasberging en voorraadruimte. Niettegenstaande haar functionele karakter, werd deze ruimte afgewerkt in lijn met de rest van de woning en werd ze niet weggestoken achter een ge sloten deur. 


Leefruimtes

Landelijk wonen, hedendaagse woning, IMORE, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Raambekleding

arteVelum

Bijzonder ruimtegevoel & openheid naar buiten toe  
De leef- en eetruimte is achteraan ondergebracht in een ruimte die open is tot in de nok, wat samen met de teruggetrokken glazen puntgevel zorgt voor een bijzonder ruimtegevoel. Het is een aangename en gezellige plek om te vertoeven, met ongehinderde doorkijk op de landelijke tuin, met in de verte een jonge wijngaard. Op de vloer ligt een geborsteld eiken parket met planken van wisselende breedtes. Kenmerkend hier is tevens de hoge oude bakstenen muur, opnieuw een knipoog naar het verleden. De stenen werden net zoals de oude plafonds afgewerkt met een ruwe zandverf om het imperfecte karakter ervan zoveel mogelijk te behouden. Achter de keuken zit een tussenruimte die je met de trap naar de bovenverdieping leidt en waarachter nog een knusse maar ruime zit- en leeshoek verscholen zit. Met het oog op levenslang wonen, kan deze laatste dienstdoen als slaapkamer met aanpalende badkamer. Een landelijke houten schuifdeur kleedt, naast de kastenwand, de ruimte mooi aan en kan dienen als afscheiding met het leefgedeelte. In de badkamer heerst eenzelfde sfeer van puurheid en eenvoud als in de rest van de woning. Het badkamermeubel werd in zijn geheel op maat ontworpen. Boven het langgerekte tablet in microtopping rusten losse spiegels op een eiken maatschabje.” Het vrijstaand ligbad is van de douche gescheiden door een glazen wand in smeedwerk, wat zorgt voor een luxueus ruimtegevoel. 


Slaapvertrekken

Pure eenvoud is de echte luxe  
Op het verdiepingsniveau bevindt zich de nachthal die uitgeeft op de slaapkamers, maar ook plaats biedt aan een grote eikenhouten dressingwand. Verder treffen we op deze verdieping de masterslaapkamer aan. In deze slaapkamer, met hoog open plafond, is de wand achter het bed voorzien van een eiken lambrisering met op maat gemaakte nachtkastjes. De bestaande, zichtbaar gelaten spantenstructuur toont zich in de 3 slaapkamers en draagt bij aan het landelijke karakter doorheen de woning 

Editor: Media Team RRO

Datum: 22-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Annick Vernimmen