Tegen de helling aan genesteld

Komplex Architecten

Het Dijleland in Vlaams-Brabant wordt her en der gekenmerkt door glooiende landschappen. Aan een diep uitgesneden weg bevindt zich deze hedendaagse villa, die tegen een helling aan werd gebouwd. Het niveauverschil tussen de straat en de achterliggende tuin bedraagt hier meer dan vier meter, wat voor de nodige technische uitdagingen zorgde. De woning strekt zich uit over drie niveaus en werd verticaal geconcipieerd.


Benedenverdieping

Natuurlijk, architectuur, Komplex Architecten

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Maatwerk interieur

YP Eurofix

Haard

M-Design

Leverancier haard

Kissen BV

Optimalisatie van de beschikbare ruimte

De bouwheren wensten een woning met karakter, natuurlijke lichtinval en een openruimtegevoel. Dit laatste was vooral ingegeven door de beperkte grootte van het perceel (6,2 are) en de daaruit voortvloeiende compacte footprint van de woning. Toch heeft de voorgevel een royale breedte van 16 meter. Het gelijkvloers werd gedeeltelijk in de helling ingewerkt, aan twee zijden geflankeerd door prefab betonnen keerwanden. De steile oprit naar de parking en garage werd bekleed met anti-slipklinkers van Portugese hardsteen. De garagepoort in zwart geprofileerd aluminium ligt verdiept ten opzichte van het deels vooruitspringende gevelvlak. Hierdoor ontstond een grote uitkraging met opening en gemetselde patio aan de voordeur. Ook achteraan de woning werd met sierlijke uitkragingen gewerkt. Typerend is de 50 centimeter lange, slanke en handgemaakte witte gevelsteen van het Deense Petersen. De steen werd in wildverband geplaatst en de voegen werden uitgeschraapt. De voorgevel werd op verdiepingsniveau voorzien van een vlak in zwart geprofileerd aluminium. Naast de glazen voordeur zorgt een groot raam voor extra lichtinval in de hal. Links van de voordeur draait een betonnen buitentrap zich rond de woning naar de hoger gelegen tuin.

Functionaliteit primeert

Het is aangenaam binnenkomen in de woning, mede door de solitaire boom in de patio buiten aan de voordeur. Achter de glazen inkomdeur deur bevindt zich links een multifuctionele ruimte met grote werk/vergadertafel. Een witte maatwerk kastenwand werd hier voorzien van een warm accent in de vorm van een nis in eikfineer. Op de vloer ligt een ceppo-di-gre-tegel. In de hal vinden we eveneens het gastentoilet, het vestiairegedeelte en de deur naar de garage.Het pronkstuk in de hal is de witgelakte stalen trap met glazen balustrade. De grote treden zijn bekleed met wit Corian. Via het raam naast de voordeur en het raam erboven baadt de hal in een overvloed aan natuurlijk licht. Dit stuk van de woning is gedeeltelijk ingewerkt in de helling en is hoofdzakelijk functioneel.


Bovenverdieping

Natuurlijk, architectuur, Komplex Architecten

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Maatwerk interieur

YP Eurofix

Speelse volumes

Via een deur in rookglas boven aan de traphal komen we in het open leefgedeelte. Aan de tuinzijde werd de woning volledig beglaasd en voorzien van zwart aluminium schrijnwerk. Binnen vallen de speelse volumes op, met als aandachtstrekker een grote vide boven de eettafel. In deze vide hangt een monumentale zwarte pendel uit de reeks FLOS Arrangements. Alleen al het ophangen hiervan had behoorlijk wat voeten in de aarde.
De eettafel met ovalen blad in eikenfineer is op maat gemaakt. De stoeltjes zijn van MOODS. Vanuit de eetkamer kijken we uit op de compacte tuin met zwembad en jacuzzi. Een groot hoekraam met slanke profielen geeft toegang tot het overdekte gedeelte van het terras dat zich onder een uitkraging bevindt.
Aansluitend op de eetruimte bevindt zich de ruime keuken. Het keukeneiland is voorzien van een blad in Corian en een onderbouw in licht eikenfineer met zwarte verzonken handgrepen. Aan het ontbijtgedeelte werden HAY-barkrukjes geplaatst. De Bora-kookplaat is voorzien van een verzonken afzuigsysteem. Een volledige witte maatwerkkastenwand bevat een nis in eikenfineer met daarin het spoelgedeelte. Het werkblad en de spatwand werden bekleed met dezelfde ceppo di gre als op de vloer. Boven het eiland werd een witte opbouwrail geplaatst met geïntegreerde ledspotjes. Elders op deze verdieping treffen we zwarte inbouwspotjes aan. Tussen de eetruimte en het salon fungeert een zwevend wit kastenvolume met daaronder een belzijdige gashaard als praktische en sfeervolle roomdivider. De haard is op een sokkel van ceppo di gre geplaatst.

In het salon zelf werd met een warme eiken plankenvloer gewerkt. Eén wand is volledig beglaasd en kijkt uit op het terras aan de zijkant van de tuin. De tv hangt in een nis met witte rugzijde en zijwanden uitgewerkt in eikenfineer. De wand recht tegenover deze nis is ook volledig bekleed met eikenfineer en voorzien van een doorgang naar de speelkamer.


Exterieur

Natuurlijk, architectuur, Komplex Architecten

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Komplex Architecten

Licht en openheid

De lichtrijke open traphal loopt verder door naar niveau +2, waar de slaapgedeeltes ondergebracht zijn. De nachthal met eiken parket en glazen balustrade verdeelt deze verdieping in een master- en een kindervleugel. We vinden er twee kinderkamers met gedeelde douchekamer, een wasplaats en een bergruimte. De witte en kamerhoge draai- en schuifdeuren maken gebruik van het Argenta-systeem. Aan de rechterzijde van de nachthal bevinden zich witte kastenwanden die als dressing fungeren en ons toegang bieden tot de mastervleugel In de master slaapkamer loopt een groot hoekraam over twee gevels en trekt zo de ruimte visueel open. De badkamervloer en de hele inloopdouche zijn bekleed met ceppo di gre. Het blad van het lavabomeubel en het ligbad zijn uit Corian gemaakt. Bij het lavabomeubel werden accenten in eikenfineer aangebracht. Voor het kraanwerk viel de keuze hier op Gessi en Vola.

Onderhoudsvriendelijk

De bouwheren hebben helemaal geen groene vingers en wilden een tuin om van te genieten, niet om in te werken. De helling aan de straatzijde is beplant met lage struiken en bodembedekkers. Achteraan de woning, naast de terrassen in beton en Terradec-tegels, werd het zwembad geplaatst. Een klein gazon, een afschermende beplanting op de perceelsgrens en een knusse beschutte Jacuzzi maken de buitenbeleving compleet. De woning is domoticagestuurd en verwarmd op gas. Initieel werd gedacht aan een diepteboring, maar de ondergrond liet dit niet toe.

Editor: Media Team RRO

Datum: 17-08-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Nick Cannaerts