Strakke woning | Vlaminck-Van-Wetter-Architecten, the art of living

Strakke woning met mooi lijnenspel | VLAMINCK VAN WETTER architecten

Deze strakke woning ligt dicht bij een landelijk dorpscentrum in Oost-Vlaanderen en past daarmee wonderwel in de huidige trend van stadsinbreiding. En toch is de woning bijzonder privatief. Het perceel zelf zou veel architecten kopbrekens hebben bezorgd, want de tuin geeft uit pal op het noorden. Voor Vlaminck Van Wetter Architecten echter bood precies deze oriëntatie veel opportuniteiten. Ze ontwierpen hier een woning die via een aantal intelligente ontwerpkeuzes de hele dag door baadt in een zee van licht.

Interieur op maat: NV Deco-lust. Beveiliging en verlichting: SC Systems. Natuursteen: Hullebusch. Spots: Delta Light België.Dampkap: Venduro.

Strakke woning | Vlaminck-Van-Wetter-Architecten, the art of living

Parket vloeren: Parket Vanackere. Profielen: Alu-Van De Putte.

Renovatieplannen opgeborgen

De bouwheren woonden reeds langer op deze locatie. Initieel benaderden ze Vlaminck Van Wetter Architecten voor een grondige renovatie van hun bestaande woning. Na grondig overleg waren ze echter toch te vinden voor een nieuwbouw. Hoog op hun wensenlijstje stonden privacy, aparte en overvloedige speelruimte voor de kinderen, overvloedig contact met de tuin en lichtrijke leefruimtes, ondanks de oriëntatie op het noorden. De woning is volledig gesloten aan de straatkant. Het is een traditionele constructie met snelbouwsteen, langs buiten geïsoleerd en afgewerkt met een witte crepi.

Strakke woning | Vlaminck-Van-Wetter-Architecten, the art of living

Binnen deuren: Anohid. Deurklinken: PeHa Design.

Stucadoors/wandbekleding: Len Lybaerts.

Strakke woning | Vlaminck-Van-Wetter-Architecten, the art of living

Interieur op maat: NV Deco-lust.

En toen was er licht…

Als er iets in deze strakke woning opvalt, dan is het wel de aangename en overvloedige lichtinval. Via een aantal ontwerpkeuzes wisten de architecten dit te bereiken. Zo zit achter de voorgevel een patio verborgen die het licht mooi over de hele benedenverdieping verspreidt. Ook boven de traphal met split-level-trap bevindt zich een groot dakraam dat, in combinatie met matglazen panelen in zwart stalen frame, gedempt licht naar beneden trekt, tot in de kelder. De bewoners hoeven op die manier zelfs geen kunstlicht in de kelder aan te steken.

Strakke woning | Vlaminck-Van-Wetter-Architecten, the art of living

Strakke woning | Vlaminck-Van-Wetter-Architecten, the art of living

Architect: VLAMINCK VAN WETTER architecten. Bouw: Bouwwerken Tack. Pleisterwerken: Crepico.

En zen gevoel in elke ruimte

De inrichting van de keuken is identiek aan de footprint van de woning, dus ook met keukenkasten in L-vorm. Hier werd gewerkt met een combinatie van donker gebeitste massieve Franse eik, waarbij de kastenfronten voorzien zijn van ingefreesde handgrepen. Verder is het eiland voorzien van een werkblad in Fior di Bosco. Net als elders in de woning, werd hier gewerkt met sobere inbouwspotjes van Deltalight die later overal worden aangevuld met ledstrips. Een deel van het plafond in de keuken loopt door naar buiten en vormt zo een beschermende uitkraging boven de buitenruimte.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.1 2021
Fotografie: Cafeine
Fotografie achterzijde woning: Bart van Wetter

____
Wil je meer zien van VLAMMINCK VAN WETTER?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!