Strakke Villa, Block-office Architecten, The art of living

Strakke villa | BlockOffice-Architecten

Deze hedendaagse, strakke villa ligt enigszins verborgen op de tweede lijn achter een eerste rij woningen. De relatief beperkte oppervlakte van het perceel noopte Block-Office Architecten tot een ingenieuze oplossing om de bruikbare en bewoonbare oppervlakte van de woning te maximaliseren: er werd een volledige kelderverdieping opgetrokken die diverse functies herbergt. De bouwheren wensten een lichtrijke woning, waarbij een maximale connectie met de tuin voorop stond. In functie hiervan werd het zwembad aan de zuidkant van de woning aangelegd. Ook wensten de bouwheren de mogelijkheid om een ruime werkplek en later nog een wellness in te richten.

Strakke Villa, Block-office Architecten, The art of living

Haardleverancier: Van den Berge. Maatwerk: YP Eurofix.

Strakke Villa, Block-office Architecten, The art of living

Leverancier lichtarmaturen: Licht + Vorm.

 

Betonbalken en luifels als extra zonwering

Tekenend voor de architectuur van deze strakke villa zijn de luifel aan het gelijkvloers en de deels zwevende, uitkragende balken aan de verdieping. De luifel geeft ondanks de grote glaspartijen een geborgen gevoel aan de leefruimtes op het gelijkvloers. Door een doorgedreven detaillering oogt de luifel slank wat bijdraagt aan de volumetrie en esthetiek van de woning. De zwevende balken bovenaan vormen mee het strakke volume en regelen de lichtinval. Ze fungeren daarmee tevens als zonnewering, waardoor ook op de deels teruggetrokken verdieping grote raampartijen konden toegepast worden zonder risico op oververhitting.

Strakke Villa, Block-office Architecten, The art of living

Maatwerk: YP Eurofix.

Strakke Villa, Block-office Architecten, The art of living

Stalen trappen: D’hondt Interieur.

 

Licht, rust en sereniteit

Op de gelijkvloerse verdieping van deze strakke villa straalt alles licht, rust en sereniteit uit. Dit is uiteraard te danken aan de grote glaspartijen, maar ook aan de materialenkeuze. Zo werd er gebruikgemaakt van grote glazen deuren in een zwart smeedijzeren frame, die voor doorzicht en een optimale lichtverspreiding binnenshuis zorgen. Ook de geslaagde combinatie van een wit gëolied parket met keramische ceppo di gre-tegels in de keuken draagt bij tot deze sfeer.

Strakke Villa, Block-office Architecten, The art of living

Architect: Block-Office Architecten. Tuinarchitect: Puur Groenprojecten.

Strakke Villa, Block-office Architecten, The art of living

Zwembad: Bord de Mer NV.

 

Kelderruimte van buitenaf bereikbaar

Opvallend is ook de afzonderlijke zwarte stalen trap aan de buitenzijde die naar het keldergedeelte leidt waar zich de kantoorruimte bevindt. Dankzij de trap met open treden en de constructie van de trapkoker met vide valt opmerkelijk veel licht binnen in het keldergedeelte. Een tweede trap met open houten treden geeft van binnen eveneens toegang tot de kelderruimte.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.4 2020
Fotografie: Laura Paredis

_____
Wil je meer projecten zien van Block Office architecten?


Web editor: Monique Jansen     |

Datum: 11 | feb | 2021


Tags: , , , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!