previous arrow
next arrow
Slider

Strakke villa | AR-TUUR Architectenbureau

Soms is het huis dat je koopt allerminst je droomwoning, maar zie je die er wel al doorheen schemeren. Dat overkwam de twee jonge architecten van AR-TUUR. Ze renoveerden de woning die zij kochten tot een strakke villa.

Strakke villa, AR-TUUR Architectenbureau, the art of living

De twee architecten hoeven niet meer ’s avonds aan tafel in de living te werken.

Mediterrane sfeer

De woning heeft twee ingangen aan twee straten en ook twee aanzichten. De ingang van het architectenbureau maakt onmiskenbaar een Mediterrane indruk met ceders en lage begroeiing ervoor. De gevel van het oorspronkelijke huis is met grijze crepie overtrokken, het nieuwe gedeelte is opgetrokken uit rode baksteen. De aanbouw ligt tegen het bestaande pand en strekt zich in twee delen uit.

Strakke villa, AR-TUUR Architectenbureau, the art of living

Net schilderwerk zorgt voor een extra frisse afwerking. Het schilderwerk werd hier verzorgd door Schilder- en decoratietechnieken Berteloot Dimitri BVBA.

Werk en privé scheiden

Annelies en Lorenzo zijn de eigenaars van de woning en van architectenbureau AR-TUUR. Jarenlang hadden ze het moeilijk werk en privé te scheiden. De grote tafel in de living was ’s avonds nog vaak bezaaid met tekeningen. Nu hebben ze een apart kantoor met een aparte ingang. Annelies: “Dat geeft rust en ruimte.”

Gesloten deuren scheiden het woon- en kantoorgedeelte tegenwoordig.

Zelfontworpen keuken

De open keuken is volledig wit en roept associaties op met de betere keukenmerken. Toch is het door Annelies zelf ontworpen. “Ik ben een enthousiaste hobbykok. Dan is het prettig als je niet van anderen afhankelijk bent om je droomkeuken gestalte te geven. Lorenzo heeft groene vingers en heeft ook veel verstand van tuinarchitectuur. Voor hem gold hetzelfde voor de inrichting van de tuin en de aanleg van het groendak. We waren bij deze verbouwing onze eigen opdrachtgever en opdrachtnemer.”

Strakke villa, AR-TUUR Architectenbureau, the art of living

De architecten kozen voor Algemene Bouwonderneming Debal Erik uit Roeselare als hoofdaannemer.

Strakke villa, AR-TUUR Architectenbureau, the art of living

De keuken werd volledig door Annelies Vancraeyveldt van AR-TUUR ontworpen.

Eigen badkamer voor de kinderen

Achter het bureau ligt de slaapkamer van de ouders. De hele bovenverdieping werd omgebouwd tot een ruimte met twee ruime slaapkamers voor de kinderen en een gemeenschappelijke kamer, waar ze kunnen lezen of spelen. De kinderen beschikken ook over een eigen badkamer en toilet.

Strakke villa, AR-TUUR Architectenbureau, the art of living

Glooiende tuin

De tuin is erg groot en bevat een prachtige glooiing dankzij het hoogteverschil tussen de straat en de woning. Onder de bomen kwam een terras met een barbecue. De ramen van de strakke villa staan op het zuiden, zodat de bewoners veel zon hebben en vaak buiten zitten.

Strakke villa, AR-TUUR Architectenbureau, the art of living

Het groene dak werd aangelegd door Lorenzo Kemel van AR-TUUR en vormt een verlenging van de tuin.

Alle ramen bevinden zich aan de zuidkant, waardoor de eigenaars sneller naar buiten trekken.

Strakke planning

De renovatie van deze strakke villa heeft een open einde. In de toekomst zullen er nog zonnepanelen op het dak komen en de vloerverwarming zal van energie voorzien worden middels een warmtepomp. Het groendak zorgt er nu al voor dat het huis tijdens zomerse hittegolven aangenaam koel blijft. Annelies: “Het was een ingrijpende renovatie en toch heeft ze feitelijk nog geen jaar geduurd. Het proces was strak gepland.”

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Dré Wouters

___

Wil je meer projecten van AR-TUUR Architectenbureau zien?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!