Strakke belijning met creatieve rondingen

Bultynck Kindt Architecten

Aan een cul-de-sac in een rustige en groene wijk nabij Brugge bevindt zich deze hedendaagse villa, die in meer dan één opzicht verrast. Zo werd de strakke belijning her en der doorbroken met speelse en organische toetsen. De zuidwest gerichte en lichtrijke woning is ingeplant op een breed en diep perceel van 2.500 vierkante meter en biedt een ongehoorde privacy. Niet enkel de uiterlijke vorm, maar ook de indeling kan als atypisch omschreven worden. 


Exterieur

Moderne villa, strakke lijnen, Bultynck Kindt Architecten

Privatief, gezellig en toekomstgericht 

De bouwheren woonden vroeger ook al in deze wijk. Wanneer een perceel, met daarop een oude bouwvallige schuur, te koop kwam, was hun nieuwsgierigheid meteen gewekt. Door de aankoop van ook het aanpalende perceel was voldoende privacy gewaarborgd. Ze wensten er een woning op te bouwen waarbij lichtinval belangrijk was. Zeker in de ruime woonkeuken moest het licht rijkelijk naar binnen stromen. De grote tuin biedt open zichten en laat vergeten dat we ons hier in een wijk bevinden. De bouwheren opteerden binnen in de woning voor een gevoel van openheid met toch een zekere compartimentering voor een duidelijke flow en extra gezelligheid. De woning moest ook tijdloos strak zijn. Anticiperend op een latere levensfase wensten ze tevens de mogelijkheid om op termijn ook het slaap- en badkamergedeelte op het gelijkvloers te kunnen onderbrengen. 


Ontwerp

Moderne villa, strakke lijnen, Bultynck Kindt Architecten

Alle leveranciers van het ontwerp

Aluminium Gevelbekleding

Alinel

Poort

Defreyne BV

Binnenschrijnwerk

Bruneel Projects

Raambekleding

Cortitex

Lineair met organische accenten 

Achter de zwarte aluminium schuifpoort loopt parallel met de woning een oprit in beton naar de carport helemaal achteraan. De oprit met organische afboording contrasteert mooi met de strakke, lineaire vormgeving van de woning. De gevels in een slanke, grijze baksteen met grillige structuur vormen een mooie combinatie met het lichtgrijze sierpleister, het donkere aluminium schrijnwerk en elementen in geprofileerd aluminium. De gevelsteen is gevoegd tot in het gevelvlak. Het boeiende spel van volumes en de grote uitkraging breken de strakheid van het geheel. Mooie afwerkingen zoals het zinken dakrandprofiel en de arduinen dekstenen op de lagere bakstenen muurtjes illustreren de zorg voor detaillering van de architecten. 

Ook het tuingedeelte met zwembad achteraan is volop voorzien van vloeiende lijnen in het licht verhoogde terras met speelse uitsparing en de bijgaande organische borders in en rond het gazon. Aan de tuinzijde is de woning volledig beglaasd. De over de volledige lengte doorlopende luifel beschermt de woning tegen te veel zon en warmte. Een diepere zone vormt een ruim overdekt terras. Binnenin treffen we een compartimentering van de ruimtes aan, deels open en deels gesloten, waardoor gezellige hoeken ontstaan zoals de lees- en ontbijtruimte, de aperitiefhoek en de poolkamer, die later tot gelijkvloerse slaapkamer kan omgevormd worden. 


Benedenverdieping

Moderne villa, strakke lijnen, Bultynck Kindt Architecten

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Natuursteen

Potier Stone

Maatwerk interieur

Bruggeman Interieur

Haard

M-Design

Leverancier haard

Emex Interior

Kloppend hart van de woning 

In de hal is een kastenwand uitgewerkt in een warmbruin eikenfineer. Ditzelfde eikenfineer wordt doorheen de volledige woning toegepast voor het vaste meubilair. Voor de deuren viel de keuze op kaderloze uitvoeringen. Van hieruit hebben we toegang tot de keuken, die zich centraal in de woning bevindt en samen met de berging en ondersteunende ruimtes de circulatie op het gelijkvloers bepaalt. Vanwege de oriëntatie en de inplanting geniet de keuken van ’s morgens tot ’s avonds van invallend zonlicht. Het blad van het imposante eiland is uitgewerkt in de marmersoort Mystic Brown. Het lichte grijs-bruine marmer harmonieert perfect met het warm bruine, geborstelde eikenfineer van de wandkasten. Boven het eiland zorgen diverse spots in een verzonken rail voor sfeervol én efficiënt licht. Daarnaast werd gewerkt met naadloze witte inbouwspots. Het spoelgedeelte en de tablet van de koffienis zijn uitgevoerd in gewolkt massief roestvrij staal. De marmersoort Mystic Brown komt terug in de achterwand van de koffienis. In de inkomhal en de keuken werd, passend bij het gebleekte eiken parket in de rest van de woning, een beige-grijze kalksteen, type Sinai Pearl, toegepast. Dezelfde steen werd gebruikt voor de terrassen. Tussen keuken en salon bevindt zich de eetplaats met grote ovale tafel. Hierboven prijken enkele goud- en zilverkleurige pendels, model Bomma van Soap. 


Bovenverdieping

Moderne villa, strakke lijnen, Bultynck Kindt Architecten

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Plaatser houten vloer

Monvi Parket

Trap

Trappen Dieter

W-Installatie

Dekempe HVAC

Warme materialen en afwerkingen 

De warme sfeer werd in het salon doorgetrokken, onder andere met de plankenvloer in gebleekte eikenhout en de uitwerking van twee kastenwanden in bruin, geborsteld eikenfineer. In de haardwand werden de tv en geluidsinstallatie weggewerkt achter een schuivend paneel. Sinai Pearl-kalksteen werd toegepast in de sokkel van het meubel. De aanpalende poolkamer dient momenteel voor de ontspanning, maar kan later omgevormd worden tot een kantoor of slaapkamer. 

Twee aparte vleugels  

Centraal in de woning, tussen leefruimte en keuken, bevindt zich de trap naar de eerste verdieping. De trap kan afgesloten worden met een schuifdeur en is uitgewerkt in hetzelfde eikenhout als de plankenvloer. De balustrade is van wit gepoederlakt staal. De bovenverdieping is ingedeeld in twee zones. Aan de ene zijde zijn er twee kinderkamers en een logeerkamer met badkamer en afzonderlijk toilet voorzien. De andere zijde herbergt het oudergedeelte met slaapkamer, badkamer en ruime dressing. In de badkamers werden witte kastenwanden voorzien, met tablet en spoeltafels in Corian en kraanwerk van Gessi. De vloeren en douches werden afgewerkt met een beige-grijze keramische tegel. In de overige ruimtes op de verdieping werd dezelfde gebleekte eiken plankenvloer voorzien. 


Tuin

Moderne villa, strakke lijnen, Bultynck Kindt Architecten

Alle leveranciers van de tuin

Tuinpotten

Deseo

Vuurschaal / BBQ

TiGER FiRE

Plaatser buitenschrijnwerk

Declerck Schrijnwerk

EVAstream

EVA Optic

Speels en vloeiend 

De tuin werd ontworpen door Bart Monbaliu. Het langwerpige zwembad met jetstream en donkergekleurde kuip sluit aan op de organische vormen van het terras in kalksteen. Twee bestaande notelaars werden behouden en een oude kerselaar werd verplant. Het tuinontwerp is bijzonder speels en vloeiend opgevat met tal van organisch gevormde borders. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 11-08-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Germán Bourgeat