Strak en organisch | Philippe Haseldonckx

Strak en organisch | Philippe Haseldonckx

Oude en nieuwe elementen geven de tuin een levendige sfeer

Eén mooi project van tuinarchitect Philippe Haseldonckx betreft een tuin voor klanten uit België. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek spraken zij de wens uit om de voor- en achtertuin te vernieuwen, zodanig dat deze aansluit bij de omgeving. Daarbij wilden zij graag voldoende parkeerplaatsen. Philippe ging de uitdaging aan.

Aan de hand van deze uitgangspunten, de gebruiken van de klanten en het karakter van het landschap heeft Philippe Haseldonckx een ontwerp gemaakt. Centraal hierin staat een bijzonder vormenspel tussen strakke en organische elementen, in combinatie met voornamelijk veel groen. Philippe: “Omdat de tuin grenst aan een park heb ik gekeken hoe het ontwerp hierop kan aansluiten, zodanig dat de tuin overloopt in haar omgeving en nog ruimer aanvoelt en oogt. In de achtertuin heb ik een groot gazon getekend en de bestaande rechte afbakening veranderd in een haagstructuur met organische vormen om meer diepte en speling te krijgen.”

Bestaande elementen

Daarnaast heeft Philippe in het ontwerp rekening gehouden met bestaande elementen zoals de oude Magnolia, de rododendrons en de eiken- en beukenboom en deze aangevuld met verschillende andere planten, zoals buxussen en taxussen in organische vormen en de laurierkers en de klassieke paplaurier. Hierdoor is een mooi geheel ontstaan tussen strakke en organische vormen, oude en nieuwe elementen die de tuin een levendige sfeer geven. “Om wat kleur terug te laten komen heb ik hortensia’s verwerkt in het ontwerp. Voor de voortuin ontwierp ik een verharding, waar ruimte is gecreëerd voor het parkeren van auto’s, in combinatie met groen om de voortuin te betrekken bij de rest van de omgeving.”

Strakke en organische tuin, Philippe Haseldonnckx, Boomkwekerij Wouters, Het Plantenhuis, Schillemans Sierbestrating


“Enkele keren per jaar voorzie ik deze tuin van technisch onderhoud, waardoor de structuur behouden blijft en de tuin er tijdens ieder seizoen mooi en verzorgd uit blijft zien”


Mooie nidagravel gelegd door Schillemans Sierbestrating.

Ook in de herfst zien de planten van Boomkwekerij Wouters en Het Plantenhuis er goed uit.

Partners
Voor de uitvoering van het ontwerp werkte Philippe samen met verschillende partners. Boomkwekerij Wouters en Het Plantenhuis zorgden voor de levering van het plantenassortiment. Daarnaast heeft Schillemans de sierbestrating gelegd. Hierbij is gekozen voor een nidagravel. Dit is een methode waarbij de kiezels in een honingraadstructuur worden gelegd, zodat deze goed blijven liggen.

Onderhoud
In totaal heeft het traject ongeveer een jaar geduurd. Philippe: “Maar zoals ik altijd zeg: ‘Een tuin is, in tegenstelling tot een huis, nooit echt af.’ Het is een levend ontwerp. Zo hebben de klanten zelf later nog een poolhouse laten plaatsen. Het onderhoud van een tuin is bovendien enorm belangrijk. Enkele keren per jaar voorzie ik deze tuin dan ook van technisch onderhoud, waardoor de structuur behouden blijft en de tuin er tijdens ieder seizoen mooi en verzorgd uit blijft zien.”

 

Tekst: webredactie
Fotografie: Philippe Haseldonckx

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: