Landelijke vila| Laurijssens Architecten, the art of living

Strak-landelijke villa met tijdloos interieur | Laurijssens Architecten

Toen architect Koen Laurijssens en zijn vrouw neerstreken op dit perceel waren ze spontaan verknocht aan de bosrijke omgeving. Op deze groene plek realiseerden ze een nieuwbouwvilla die excelleert in tijdloos en uitgepuurd design. Het resultaat is een strak-landelijke villa met open interieur en vloeiende overgangen van binnen naar buiten. Een woning die overal verrassingen te bieden heeft: prachtige zichtlijnen, verbondenheid met de tuin en natuurlijk het achterliggende bos.

Keuken: Bulthaup Hasselt. Keukenapparatuur: Gaggenau.

Landelijke vila| Laurijssens Architecten, the art of living

Buitenschrijnwerk staal: Lootens Line.

 

Zichtlijnen

De strak-landelijke villa wordt gekenmerkt door een smalle bouwbasis en een vrij steil dak. Hoewel het ontwerp modern is, geven de materialen – zoals de gerecupereerde paapstenen, het rieten dak, de kasseien, de natuurstenen wanden en de houten vlonder – de villa een ziel.
Al bij aankomst biedt de woning een leuke verrassing. De transparante voordeur is gelegen in een paadje tussen de twee volumes. Via deze voordeur kijk je in een rechte lijn door de woning zo de tuin in. Eenmaal binnen vallen meteen de hoogte, het licht en de openheid op. Aan de linkse kant een knusse living; rechts het bureau, het trappenhuis en schuin rechtdoor de open keuken. Je wandelt overal naartoe, zonder een deur te moeten openen. Het bureau aan huis heeft bovendien een eigen inkom en is ideaal voor privatieve ontvangsten.

Gordijnen: Huis Kellens. Maatwerk kast: Raeymaekers Keukens. Kussens Huis Kellens. Parketvloer: Geert Fastré.

Trap: Trappenmakerij Erio Lauwers. Stalen trapleukingen: Leys Ijzerwerken. ParketvloerL Geert Fastré. Maatwerk kast: Raeymaekers Keukens.

 

Fris, modern ontwerp

In deze landelijke villa liggen keuken en living elk in een eigen volume van het huis. Door de open structuur heb je niet het gevoel dat je in een volume afgesloten wordt van de rest van de woning. En ook niet van de tuin: door de hoge en brede raampartijen wordt de natuur ruimschoots naar binnen gehaald. Vanuit de lichte, frisse keuken stap je zo het terras op. De living is gelegen in het korte steeltje van de L-vorm van deze woning, wat een zeer intiem resultaat oplevert. In de zetel bij het raam kijk je via het terras, naar de keuken, waardoor je nogmaals het gevoel hebt dat je midden in de woning bent.

Landelijke vila| Laurijssens Architecten, the art of living

Meubilair: Balo.

 

Ruimtelijke beleving

De Landelijke villa heeft een vrij steil dak. Het voordeel daarvan is dat de nok eindeloos boven je lijkt te zweven. Het hoge dak geeft enorm veel ruimte. Voor lichtinval hebben ze gekozen voor houten kozijnen en inpandige terrassen. Ook de ouderslaapkamer met ensuitebadkamer heeft zo’n inpandig terras. Er is volop ruimte voor de kinderen, die ieder een eigen slaapkamer hebben, een gedeelde badkamer en een speelruimte.

Zwembad: Zwembaden Valkenborgh. Tuinmeubilair: Carmetum. Zwembad: Zwembaden Valkenborgh. Tuinontwerp en aanleg: Puur Groenprojecten.

Tuinmeubilair: Tribú Tuinmeubelen. Kassei Verhandingen: Vermetten Wegenbouw. Kassei Verhardingen: Vermetten Wegenbouw. Stalen plantenbakken: Leys Ijzerwerken. Aannemer: Windmolders Eddy En Zonen. Architect: Laurijssens Architects.

 

Groene aanvulling op woongenot

Woning, tuin en omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De achterzijde van de kavel wordt afgegrensd door een prachtig bos, dat je het gevoel geeft dat je je midden in de natuur bevindt. Van drukte of bedrijvigheid is in de tuin niets te merken; deze is werkelijk een oase van rust. Het zwembad met vlonder en het poolhouse zijn zo ver mogelijk naar achteren aangelegd, zodat er niet alleen overal in de tuin iets te beleven valt, maar ook zodat er maximaal van de zon genoten kan worden. De woning en tuin laten zich leven en gebruiken. De tuin heeft het geheel echt een boost gegeven.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer zien van Laurijssens Architects?