Stijlvol strakke villa gebouwd door een bouwprofessional

Wielfaert Architecten

Het Waregemse architectenbureau Wielfaert Architecten bv, opgericht in 1968 door architect Paul Wielfaert, groepeert een getalenteerd team van jonge architecten en ingenieur-architecten, onder leiding van senior architect en bestuurder Tim Wielfaert. Vanuit de hoofdzetel in Waregem en het satellietkantoor in Stad Antwerpen werken ze een brede waaier aan private en publieke projecten uit. Niet enkel in eigen land, maar ook in Nederland en Frankrijk. Bij elke realisatie valt het op hoe hun aanpak perfect de maatschappelijke context van het gebouw en zijn omgeving weerspiegelt en versterkt.

De ervaring en expertise van Bouwonderneming Deleersnyder uit Wielsbeke, het bedrijf dat geleid wordt door de vader van de eigenares heeft alvast een grote rol gespeeld in zowat alle kwaliteits aspecten van de woning. Aangezien Bouwonderneming Deleersnyder vooral actief is in grote projecten en appartementsblokken, werkte vader Deleersnyder deze woning uit als een persoonlijk project, waarbij met externe, zelfstandige bouwpartners werd gewerkt. Wanneer een bouwondernemer voor zijn dochter een woning bouwt, dan kan je ervan op aan dat alles tot in de puntjes voorbereid en afgewogen zal zijn en niets aan het toeval wordt overgelaten. Zo valt deze strakke woning alvast op door de vele, goed doordachte constructie­details en gefundeerde materialenkeuzes. De woning werd helemaal opgetrokken in prefab betonwanden, ook binnen. Daarop werd een buitenisolatie aangebracht en afgewerkt met een toon­op­toon gevoegde gevelsteen in wildverband. De vader hield zich bij dit project vooral bezig met de buitenaspecten en constructiedetails, de dochter­bewoonster met de binnenruimtes.


Keuken

Prefab, architectuur, Wielfaert Architecten

Alle leveranciers van de keuken

Volledige keuken realisatie

Interioo

Vintage motor als unieke blikvanger

Grote ramen aan de voorgevel boven zorgen onder andere voor een aangename verlichting van de nacht­hal. Naast de pivoterende voordeur bevindt zich op het gelijkvloers eveneens een grote glaspartij, die de hal verlicht. In de hal wordt de show gestolen door een vintage Zundappmotor, een ideetje van de papa. Al het schrijn­werk, van de voordeur en de ramen tot en met de garagepoort, is uitgevoerd in zwart aluminium. De lange hal loopt haaks op de voordeur, die op haar beurt recht­streeks uitkijkt op de trap. Alles werd hier voornamelijk fris en luchtig wit gehouden, inclusief een lange, lage zitbank met lades. Het vestiairegedeelte met wegschuivende deur is uitgevoerd in donker eikenfineer. Op de vloer werd gewerkt met grote keramische tegels. Aan het plafond een ingewerkte zwarte rail met dito spotjes. Het sobere kleurenpalet wordt op een speelse en aangename manier onderbroken door goudkleurige accenten in het gastentoilet en het feloranje van de tentoongestelde motor met caféracerallures.


Bovenverdieping

Prefab, architectuur, Wielfaert Architecten

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Deuren en deurklinken

Anohid

Perfecte mix van sfeer, kwaliteit en functionaliteit

In de leefruimtes met keuken, eetgedeelte en salon domineren de grote glaspartijen met slanke hoekprofielen en mooie vergezichten op de sobere, rustgevende tuin en de terrassen. Over de volledige lengte van de glaspartijen aan de achtergevel loopt een ingewerkte gordijnrail. Tussen keuken en salon bevindt zich een thuiskantoor met als afscheiding een vrijstaand kastenvolume dat aan de ene zijde dienstdoet als fotowand en aan de andere zijde de tv en gashaard bevat. In de leefruimtes werd overal gewerkt met bleke eiken plankenvloeren.

In de keuken bevindt zich een volledige plafondhoge kastenwand van donkerbruine eikenfineer. Een lager kastenvolume in dezelfde afwerking geeft ruimte aan de tv. In de kopse zijden van de kastenwanden werden nissen aangebracht. De grote kastenwand wordt geflankeerd door twee zwarte stroken, waarvan één is voorzien van een nis met wegschuivende deur voor de kleine toestellen. Het eiland beschikt over een blad van corian en een onderbouw van wit laminaat. Het kraanwerk is stijlvol zwart en de Bora-kookplaat is voorzien van een ingebouwde afzuiging. Een lange eettafel met blad van natuurlijk hout wordt geflankeerd door zwarte kunststof stoeltjes en verlicht door een driedelige en zwarte cilindervormige designpendel. Het salon werd sober gehouden en is voorzien van een comfortabele, grijze stoffen zitbank in U-vorm opgesteld. Verder treffen we op het gelijkvloers nog een aparte wasruimte en een sanitaire ruimte.


Exterieur

Prefab, architectuur, Wielfaert Architecten

Alle leveranciers van het exterieur

Hoofdaannemer

Bouwonderneming Deleersnyder

Royale masterslaapkamer in de breedte uitgewerkt

Het verdiepingsniveau omvat, naast de mastersuite nog een logeer­kamer en twee kinderkamers. Op de verdieping werd eveneens gebruik­gemaakt van een bleke eiken plankenvloer. De grote en lichtrijke nacht­hal geeft uit op de immense masterslaapkamer. Deze werd in de breedte uitgewerkt en kijkt vanuit het bed frontaal uit op de tuin. Het bed is geplaatst tegen een brede vooruitspringende wand in donkerbruine eikenfineer en voorzien van nissen. De masterslaapkamer is aan de ene zijde voorzien van een dressingwand en aan de andere van een zwevend dressoir in wit lakwerk. De masterbadkamer is voorzien van een lang wandmeubel in bleek eiken en prijkt het centraal geplaatste vrijstaand bad op een keramische tegelvloer. Het lavabomeubel in bleke eik bestaat uit twee zwevende volumes onder elkaar en is voorzien van twee opzetwasbekkens. De masterbadkamer kan zowel via de masterslaap kamer als via de nachthal bereikt worden. De twee kinderkamers met gedeelde badkamer zijn van elkaar gescheiden met een schuifdeur. Eén ervan kijkt via een groot raam uit op het keukenvolume en het overdekte terras.

Open en strak versus gezellig gecompartimenteerd

Wielfaert Architecten uit Waregem wist alvast perfect de klantenwensen in het concept te integreren, waaronder een strakke vormentaal, een plat dak en een doorgedreven tuinbeleving achteraan. Binnen is de woning open, maar tezelfdertijd gecompartimenteerd, waardoor de diverse ruimtes enigszins visueel van elkaar afgescheiden zijn voor een cozy atmosfeer. Om dit effect te bereiken kan een aantal witte schuifdeuren naar wens geopend of gesloten blijven. De woning is gebouwd op een spievormig perceel en bestaat uit een gelijkvloers en een verdiepingsniveau. De garage springt licht naar voor ten opzichte van het geheel en de verdieping is achteraan enigszins teruggetrokken ten opzichte van het gelijkvloers. Vooraan bevindt zich de oprit in fijn grind en het parkeergedeelte in grote betonslabben.

Soberheid siert

Ondanks de relatief beperkte oppervlakte, spits toelopende vorm en sobere beplanting straalt de tuin toch volop rust en ruimte uit. De buitenruimte bevat een terras met grote betonnen vloerdallen in beton en sluit aan op het kook- en leefgedeelte. Een deel van het terras bevindt zich onder een luifel met ingewerkte led strips. Onder de luifel prijkt een lange houten tafel op zwart stalen onderstel, ideaal om te genieten met vrienden en familie. Verder is de woning helemaal onderkelderd, voorzien van een domotica systeem, en voor de verwarming wordt zowel met gas als met een warmtepomp gewerkt.

Editor: Media team

Datum: 28-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: German Bourgeat