Stairway to heaven 

Britt van Namen

De laatste jaren worden nog regelmatig kerkelijke gebouwen ontwijd. Voor architecten en interieurvormgevers is dit het gedroomde kader om een unieke woning te realiseren. Een dergelijk project stelt ook vaak torenhoge uitdagingen op vlak van isolatie, akoestiek en hedendaags wooncomfort. Interieurarchitecte Britt Van Namen ging de uitdaging aan, met als resultaat een inspirerende plek waar heden en verleden elkaar op een respectvolle manier ontmoeten. 


Keuken

Trap, verbouwing, Britt van Namen

Alle leveranciers van de keuken

Keukenapparatuur

Gaggenau

Interieurarchitect

Britt Van Namen

Natuursteen

Tuytelaers

Kokendwaterkraan

Quooker

Artisanale schildertechnieken 
Dit voormalige klooster in Turnhout werd herbestemd tot appartementsgebouw, met de prachtige kapel als orgelpunt. Interieurarchitecte Britt Van Namen vormde deze om tot een unieke duplex om te wonen en tot rust te komen. Voor de unieke, sfeerbepalende en artisanale schildertechnieken werkte ze nauw samen met Ronny Wuyts van Texture Painting in Turnhout. De organische stalen wenteltrap in de keuken en eetruimte vormt een echte eyecatcher die de bewoners naar hemelse sferen lijkt te leiden. Britt Van Namen borduurde bij dit project verder op de bestaande stijlkenmerken van het gebouw: zeer hoge plafonds, boogvormige ramen en deuropeningen met diepe dagkanten, organische vormen, nissen en glas-in-loodvensters die zorgen voor een bijna mystieke lichtinval. Binnen het kader van dit canvas bracht de interieurarchitecte op het gelijkvloers de keuken met eetplaats, het salon en de mastersuite onder. Op de verdieping bevindt zich een aparte tv-ruimte en een slaapalkoof. Door het gebruik van natuurlijke materialen, het zachte en beperkte kleurenpalet en de toepassing van microtopping wist Britt Van Namen de etherische sfeer van weleer te bewaren. De microtopping zorgt voor een tijdloos en tactiel effect. Accenten in een moderne, tijdloze architectuurstijl werden aangebracht als bevestiging én versterking van het authentieke gebouw. Zo zorgt een grote en strakke glaspartij op het gelijkvloers voor overvloedige lichtinval, een mooi contrast met de oude boogramen en een aangename connectie met de tuin. 


Slaapkamer

Alle leveranciers van de slaapkamer

Natuursteen

Tuytelaers

Decoratieve afwerking

Texture Painting

Hemels genieten de keuken het salon 
Het gelijkvloers is open tot in de nok met zichtbare balkenstructuur en ademt hierdoor een en al ruimte. Via de glas-in-lood ramen op de mezzanine valt sfeervol gekleurd licht naar binnen. In de keuken bevinden zich twee afgeronde eilanden voor de functies koken en spoelen. Aan het kookeiland zelf werden vier zwarte houten barkrukjes met ruwe, authentieke look geplaatst. De werkbladen van beide eilanden werden uitgevoerd in de natuursteen illusion bronze en het kraanwerk is in gepatineerd brons. De kookpitten zijn in het werkblad uitgespaard. Een ingebouwde kastenwand bevat de toestellen en de kastenfronten zelf werden in microtopping afgewerkt. De muren rond de kastenwand zijn uitgevoerd in een decoratieve schildertechniek van Texture Painting. In de eetplek prijkt een sobere zwarte eettafel op monolitische voet, geflankeerd door luchtige stoeltjes in een draadframe. In het salon werd een maatwerkkastenwand gerealiseerd in eucalyptusfineer, die voorzien werd van een geïntegreerde gashaard. Schuifdeuren onttrekken overdag de tv aan het zicht. De zachte, warme sfeer van de houten kastenwanden werd nog versterkt door te werken met afgeronde hoeken. 


Woonkamer

Trap, verbouwing, Britt van Namen
Trap, verbouwing, Britt van Namen

Slapen in een ingetogen sfeer 
Het slaapgedeelte van de mastersuite op het gelijkvloers bevat nog de drie oorspronkelijke kerkramen met glas in lood. De mastersuite beschikt over een verlaagd plafond, eveneens voorzien van een boog. De vroegere kerkelijke sfeer wordt er nog extra benadrukt door het gebruik van accenten in auberginekleur. Het vrijstaand ligbad in bronstechniek en auberginekleur is voorzien van kraanwerk in geborsteld staal en bevindt zich in het slaapgedeelte, waardoor ruimte vrijkwam in de en-suitebadkamer. Het hout, onder andere in de lambrisering achter het bed, is eucalyptusfineer. Verborgen ledlijnen zorgen voor indirect licht en spotjes gericht op de glas-in-loodramen voor speelse kleureffecten en reflecties. Het natuurlijke licht trekt de aandacht naar de toegepaste schildertechnieken en microtoppingafwerkingen van Texture Painting. De dressing beschikt over kastenwanden met schuifdeuren in eucalyptusfineer. Twee glaswanden en een laag, organisch vormggegeven meubel zorgen voor een uitgesproken ruimtelijk effect en vormen een verbindend element tussen de verschillende ruimtes. De kastenfronten zijn voorzien van ingefreesde handgrepen. In de ensuite badkamer met natuurstenen lavabomeubel en dubbele douche met zitbank die doorloopt in het lavabomeubel, werd gewerkt met breccia capraia natuursteen en met accenten in eucalyptusfineer. Verdere witte en groene accenten maken het geheel speelser. De natuursteen met zijn mooie, somptueuze tekening harmonieert perfect met het kraanwerk in patina brons. Het verdiepingsniveau tenslotte werd ingericht als tv-kamer en beschikt over een ingebouwde slaapalkoof en een klein bureaumeubel. De vaste zitbank tovert de open ruimte om tot een bijzonder gezellige pleisterplek 

Editor: Media team

Datum: 18-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Cafeine